​Raed Arafat a declarat joi la Guvern că lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat va fi anunțată în această seară și va fi o schimbare în cazul Marii Britanii. "Marea Britanie care în mod normal, pe baza incidenței, s-ar afla în zona verde va fi considerată ca fiind în zona galbenă - ceea ce înseamnă că trebuie să vină cu test sau să fie vaccinați, asta din cauza prezenței unei tulpini cu răspândire rapidă.", a spus secretarul de stat din MAI, Raed Arafat.

Foto:

"Hotărârea pentru aprobarea listei țărilor și clasificarea sub cod roșu galben si verde acum a fost supusă votului și urmeaza sa fie anuntata in seara asta. O singură mențiune aș vrea să fac: Marea Britanie care în mod normal pe baza incidentei s-ar afla în zona verde va fi considerată ca fiind in zona galbena - ceea ce inseamna ca trebuie sa vină cu test sau să fie vaccinați, asta din cauza prezenței unei tulpini cu răspândire rapidă. Lista va fi anunțată mai tarziu pe site-ul INSP după ce avem adoptare.", a declarat joi seara Raed Arafat la finalul ședinței de Guvern.

La scurt timp a fost publicat și noua lista a țărilor cu risc epidemiologic ridicat, astfel:

ZONA ROȘIE: Maldive, Seychelles, Bahrain, Uruguay, Argentina, Costa Rica, Capul Verde, Trinidad si Tobago, Lituania, Paraguay, Columbia, Chile, Suedia, Nepal, Georgia, Brazilia, Letonia, Olanda, Suriname, Franța, Kuweit, India, Africa de Sud.

ZONA GALBENĂ:Cipru, Belgia, Bolivia, Slovenia, Grecia, Estonia, Danemarca, Sint Maarten, Andorra, Botswana, Malaysia, Puerto Rico, Mongolia, Croația, Guyana, Peru, Iran, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Turcia, Belarus, Elveția, Timorul de est, Sri Lanka, Canada, Oman, Bahamas, Marea Britanie.

Guvernul a actualizat vineri, 22 mai, lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat, acestea fiind plasate pe două liste: roșie sau galbenă. Cei vaccinați contra Covid-19 nu trebuie să stea în carantină dacă vin din zone aflate pe cele două liste, însă - spre deosebire de lista galbenă - cei care vin din țări de pe lista roșie nu sunt scutiți de carantină dacă prezintă un test PCR negativ.