Rata de infectare în Capitală a ajuns joi la 1,3, menținându-se pentru a treia zi la rând sub 1,5 la mia de locuitori, astfel că Bucureștiul a intrat oficial în scenariul verde. Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență a decis noi măsuri de relaxare a unor restricții, care vor intra în vigoare de vineri dimineață, a anunțat prefectul Capitalei, Alin Stoica. Printre acestea - deschiderea restaurantelor, a cinematografelor, teatrelor la 50 la sută din capacitate, față de 30 la sută acum, și organizarea de concerte în aer liber, cu până la 300 de spectatori. Carantina pe timp de noapte va fi menținută.

Coronavirus in RomaniaFoto: Bi Deleisiku / Xinhua News / Profimedia

Potrivit prefectului, rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile în București și comunicată de Direcția de Sănătate Publică este joi de 1,3 la mia de locuitori. Miercuri, indicele a fost de 1,42, iar marți a fost raportată o rată de infectare de 1,49, fiind pentru prima dată când a scăzut sub 1,5. Cea mai mare rată de infectare în Capitală - 7,08 - a fost în 31 martie.

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunțat la finalul ședinței Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă București, care a avut loc de la ora 12.00, că s-a decis ca Bucureștiul să intre în scenariul verde.

Noile măsurile de relaxare a unor restricții, care vor intra în vigoare de la ora 00.00:

  • deschiderea restaurantelor și a cafenelelor la 50 % din capacitate, față de 30% acum
  • deschiderea teatrelor, cinematografelor și sălilor de spectacol la 50 % din capacitate
  • deschiderea sălilor de jocuri de noroc la capacitate de 50%
  • permiterea spectacolelor de tip drive-in, cu 3 persoane în mașină, dacă nu sunt din aceeași familie
  • permiterea concertelor și spectacolelor în aer liber, cu până la 300 de spectatori.

Prefectul a precizat că rămâne în vigoare carantina pe timp de norpte, între orele 22.00 - 5.00, aceasta fiind o măsură dispusă de guvern prin Hotărârea privind prelungirea stării de alertă în România.

În ceea ce privește o posibilă revenire a tuturor elevilor la școală, fizic, prefectul Capitalei a amintit că ordinul miniștrilor Educației și Sănătății prevede că acest scenariu este posibil când rata de infectare scade sub 1 la mia de locuitori.