Preşedintele Klaus Iohannis spune că primul centru de vaccinare drive-thru din Bucureşti, amenajat în Piaţa Constituţiei, este un succes, iar la acest tip de centru se poate vaccina anti-COVID, fără programare, orice persoană, inclusiv străinii rezidenți în România și românii din dispora.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a vizitat joi după-amiază primul centru de vaccinare drive-thru din Bucureşti, deschis în Piaţa Constituţiei și unde s-au format cozi de zeci de mașini.

Iohannis a spus că acțiunea este un succes, având în vedere interesul mare al oamenilor, iar în România vor fi amenajate tot mai multe astfel de centre în care oamenii se pot vaccina în mașină.

  • "Este foarte important de știut că la aceste centre se poate prezenta oricine dorește, care este rezident la noi, deci, evident, românii, dar și cei care au reședința în România, inclusiv românii din diasporă care vor să se vaccineze în timpul șederii în România, pot pur și simplu să vină să se vaccineze.
  • Extrem de important ca această campanie de vaccinare să prindă din ce în ce mai multă viteză, ceea ce se și întâmplă. Vaccinarea este singura cale de ieșire din pandemie și îi încurajez pe toți românii să se vaccineze. Suntem într-o nouă fază a campaniei în care, practic, nu va mai fi nevoie de niciun fel de birocrație. Se poate merge la vaccinare pur și simplu, cum se întâmplă la acest centru drive-through.
  • Sunt convins că și în București, și în țară se vor organiza noi și noi evenimente de vaccinare drive-through, maratoane de vaccinare și așa mai departe. Dar, evident, este important să înțelegem cu toții că este nevoie de această vaccinare", a spus Iohannis.

Primul centru de vaccinare de tip drive-through din Bucureşti s-a deschis joi dimineață în Piaţa Constituţiei şi are patru fluxuri de vaccinare, fiind folosit serul Pfizer. Centrul va funcţiona zilnic, între orele 08.00-20.00, până în 12 septembrie.

În centrul de vaccinare drive-through, persoanele care vor să se vaccineze pot merge doar cu actul de identitate și cu chestionarul de triaj, care poate fi completat anterior prezentării la vaccinare. Documentul poate fi accesat pe site-ul RoVaccinare, la adresa https://vaccinare\u0002covid.gov.ro/chestionar-triaj-vaccinare-adulti/. Vaccinarea este posibilă fără programare în Platforma RoVaccinare, iar datele persoanelor vaccinate vor fi introduse ulterior în Registrul Electronic Național de Vaccinare.

Ce trebuie să știm?

  • Agenții de îndrumare a traficului asigură fluidizarea accesului către zona de triaj, vaccinare și supraveghere post vaccinare;
  • La punctul de triaj medical se aplică procedurile și instrucțiunile în vigoare referitoare la triajul persoanelor; medicul verifică chestionarul sau asistă completarea acestuia, după caz, și validează criteriile medicale pentru vaccinare;
  • Persoanele sunt vaccinate în mașină, fără a fi necesară părăsirea autovehiculului sau a spațiului special amenajat, după caz;
  • După vaccinare, agenții de îndrumare indică traseul către zona de supraveghere post-vaccinare;
  • Zona de supraveghere post-vaccinare este asigurată de personal medical (medic și asistenți) sau personal auxiliar instruit pentru identificarea persoanelor care au nevoie de asistență medicală pe perioada de supraveghere;
  • În perioada de supraveghere, se emite adeverința de vaccinare, iar medicul înscrie pe aceasta data la care va fi făcută cea de a doua doză de vaccin;
  • În funcție de tipul vaccinului distribuit, pentru completarea schemei de vaccinare, se asigură accesul persoanelor pentru efectuarea rapelului, conform intervalului dintre cele două doze, respectând capacitatea de vaccinare a centrului;
  • După începerea administrării dozei de rapel la persoanele vaccinate inițial, mai pot fi primite suplimentar persoane pentru vaccinarea cu doza I, în limita capacității de vaccinare a centrului.