Nicio persoană condamnată nu va mai merge la închisoare în lipsa motivării deciziei definitive de condamnare, a stabilit miercuri Curtea Constituțională. Actualele prevederi impun un termen de 30 de zile pentru motivarea unei decizii, dar s-a ajuns la situații în care sentințele au fost motivate și după un an. Ce urmează? Parlamentul are la dispoziție 45 de zile, de la momentul publicării deciziei Curții Constituționale, să modifice Codul de procedură penală. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept.
Curtea Constituţională a stabilit că este necesar ca hotărârea judecătorească să fie redactată, motivată în fapt și în drept la data pronunțării acesteia.
Conform CCR, redactarea motivării ulterior deciziei de condamnare lipseşte persoana repectivă de "garanţiile înfăptuirii actului de justiţie, aduce atingere dreptului de acces la instanţă şi dreptului la un proces echitabil".
CCR a admis, cu majoritate de voturi, o excepţie de neconstituţionalitate şi a constatat că sunt neconstituţionale mai multe articole din Codul de procedură penală.
Astfel, sunt declarate neconstituţionale:
- art. 400 alin. (1) - "Rezultatul deliberării se consemnează într-o minută, care trebuie să aibă conţinutul prevăzut pentru dispozitivul hotărârii";
- art. 405 alin. (3) - "(3) Preşedintele completului pronunţă minuta hotărârii";
- art. 406 alin. (1) şi (2) - "(1) Hotărârea se redactează în cel mult 30 de zile de la pronunţare. (2) Hotărârea se redactează de unul dintre judecătorii care au participat la soluţionarea cauzei, în cel mult 30 de zile de la pronunţare, şi se semnează de toţi membrii completului şi de grefier".
Argumentele CCR:
- "Curtea a reţinut că redactarea hotărârii judecătoreşti penale (motivarea în fapt şi în drept) ulterior pronunţării minutei (soluţiei) dispuse în cauză lipseşte persoana condamnată de garanţiile înfăptuirii actului de justiţie, aduce atingere dreptului de acces la instanţă şi dreptului la un proces echitabil.
- Totodată, Curtea a constatat că punerea în executare a unei hotărâri judecătoreşti penale definitive, anterior motivării în fapt şi în drept a acesteia, este contrară dispoziţiilor constituţionale şi convenţionale referitoare la libertatea individuală şi siguranţa persoanei şi celor care consacră demnitatea umană şi dreptatea, ca valori supreme ale statului de drept".
Prin urmare, Curtea Consituţională a stabilit că este necesar ca hotărârea judecătorească să fie redactată, motivată în fapt şi în drept, la data pronunţării.
- "Dispoziţiile din legile şi ordonanţele în vigoare, precum şi cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituţionale, îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei.
- Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept", aminteşte Curtea Constituțională, într-un comunicat de presă.
Deciziile Curţii Constituţionale au putere numai pentru viitor, de la data publicării în Monitorul Oficial.
Actualele prevederi impun un termen de 30 de zile pentru motivarea unei decizii, termen care poate fi prelungit succesiv până la un total de 90 de zile, potrivit Legii 304, dar s-a ajuns la situații în care sentințele au fost motivate de către instanță și după un an de la pronunțarea lor.
Iar despre PSD...Daca sentinta este de 20 de ani, contra unui politician corupt din PSD- cu atat mai bine, eu ma bucur fiindca unul dintr-o gasca care a nenorocit Romania ajunge unde ii e locul. Dar la fel de bine daca sentinta este de 20 de ani contra unui politician corupt din PNL, USR, AUR, PMP, UDMR....
DEFINITÍV, -Ă, definitivi, -e, adj. (Adesea adverbial) Care nu mai e supus modificărilor, stabilit pentru totdeauna; irevocabil, absolut, categoric. ◊ Hotărâre definitivă = hotărâre a unui organ de jurisdicție împotriva căreia nu mai există nici o cale ordinară de atac (apel, recurs).
Eu am impresia ca nici voi si nici astia de CCR nu prea au treaba cu justitia...nu prea aveti idee de termeni si cum functioneaza justitia. Nu te incarcereaza pana nu exista o sentinta definitiva...care nu se mai poate ataca...pa...
Fiindca nu am auzit de motivari date dupa "ani de zile"
In general, ce te-a strafulgerat sa te bagi in vorba si sa zici (iarasi) nimic?
drept urmare s-a scos acel termen de 30 de zile
Mai mult de atat, ar trebui motivarea si solutia sa fie strans legata cu repartizarea intr-un alt proces, iar salariul sa fie strans legat de numarul de solutii date ... astfel incat nici nu sa constrangi magistratul dar in acelasi timp sa il faci responsabil si sa il stranga la buzunar atitudinea fata de societate (subiectul este tratat ca societate in ideea de a fi responsabilizat magistratul)
Guvernul sa prezinte, urgent, Parlamentului, proiectul unei legi de modificare a Codului de procedura penala, corespunzatoare deciziei CCR !
Deci mai asteptam.
In plus, nu vad de ce Guvernul ar trebui sa prezinte un proiect de lege. Legiferarea este treaba Parlamentului. Guvernul este putere executiva. Controlul asta exagerat asupra initiativei legislative este o cutuma mostenita din comunism, cand "Marea Adunare Nationala" se intrunea doar ca sa aplaude ce a decis comitetul central al partidului.
Daca se spunea ca, in lipsa motivarii redecatate in maxim 30 de zile, hotararea devine nula de drept, era OK, asta era impunere.
Așa că sa nu ne mai mire că justiția ( cu j mic ) din România e arătată cu degetul și MCV-ul planează mai abitir decât acum câțiva ani
De acum înainte vor întârzia deciziile cu anii, dacă nu mai pot întàrzia motivările.
Deci mai multă libertate pt corupți, hoți - pretenii lor care profită de gașca ce nu dă la nimeni nicio socoteală.
Motivari date dupa un an? Oamenilor respectivi li s-a luat dreptul de apel! Perioada de apel e de 30 sau 35 de zile de la sentinta. Fara motivate, nu poti face apel. Oare cati au fost bagati in inchisoare “la mica intelegere” cu mafiotii din administratia publica?
Ca sa nu mai zic de aberatia "Punerea în executare a unei condamnări înainte de motivarea sentinței este neconstituțională". Pai daca nu mai are voie sa pronunte sentinta decat impreuna cu motivatia, cum poate ajunge un inculpat sa execute o hotarare judecatoreasca inexistenta?