Instanța supremă cere Parlamentului o soluție de urgență după decizia CCR privind pronunțarea sentințelor odată cu motivarea

de Redactia     HotNews.ro
Miercuri, 7 aprilie 2021, 19:00 Actualitate | Esenţial


Corina Corbu
Foto: Agerpres
Instanța supremă cere Parlamentului să pună de urgență Codul de procedură penală în acord cu decizia CCR și atrage atenția asupra implicațiilor negative majore pe care le poate genera prelungirea proceselor penale, în condițiile unui potențial ”vid” legislativ, inclusiv în privința termenelor de prescripție a răspunderii penale.

Înalta Curte de Casație și Justiție cere "ferm" o intervenție cât mai rapidă a Parlamentului.

Instanța supremă atrage atenția că noua soluție legislativă trebuie să asigure respectarea drepturilor fundamentale ale tuturor persoanelor implicate în procedurile judiciare, conform deciziei Curții Constituționale, dar, în același timp, este necesar să fie una realistă și să ia în considerare situația actuală a sistemului judiciar, în special supraîncărcarea și deficitul de resurse cu care acesta continuă să se confrunte de o lungă perioadă.

Redăm integral comunicatul de presă al președintelui instanței supreme, Corina Corbu:
 • "Înalta Curte de Casație și Justiție ia act de împrejurarea că, în ședința din 7 aprilie 2021, Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.400 alin.(1), art.405 alin.(3) și art.406 alin.(1) și (2) din Codul de procedură penală sunt neconstituționale. Jurisdicția constituțională a reținut, în esență, că ”este necesar ca hotărârea judecătorească să fie redactată, motivată în fapt și drept, la data pronunțării”, invalidând astfel soluția legislativă actuală, care prevede motivarea hotărârii judecătorești în termen de 30 de zile de la pronunțare (termen care poate fi prelungit succesiv până la un total de 90 de zile în condițiile Legii nr.304/2004).
 • În conformitate cu dispozițiile art.147 alin.(4) din Constituția României, deciziile Curții Constituționale sunt general obligatorii și au putere numai pentru viitor, de la data publicării în Monitorul Oficial.
 • În consecință, din perspectiva bunei desfășurări a activității instanței supreme, cât și a tuturor instanțelor judecătorești – având în vedere numărul mare de cauze penale aflate pe rol, importanța socială esențială a procesului penal, prin care se apără ordinea de drept și este protejată viața, integritatea fizică și psihică, libertatea și celelalte drepturi ale cetățenilor și chiar funcționarea statului de drept, luând în considerare implicațiile negative majore pe care le poate genera prelungirea proceselor penale (în condițiile unui potențial ”vid” legislativ), inclusiv sub aspectul termenelor de prescripție a răspunderii penale,
 • Înalta Curte de Casație și Justiție solicită ferm o intervenție cât mai rapidă a Legiuitorului pentru punerea în acord a dispozițiilor Codului de procedură penală cu dispozițiile Constituției.
 • Celeritatea intervenției Legiuitorului este cu atât mai necesară cu cât, începând cu momentul publicării deciziei Curții Constituționale în Monitorul Oficial, dispozițiile legale sus-menționate vor fi suspendate de drept, iar, după 45 de zile, își vor înceta definitiv efectele juridice, în condițiile art.147 alin.(1) din Constituția României.
 • Din perspectiva Înaltei Curți de Casație și Justiție, noua soluție legislativă ce va fi elaborată trebuie să asigure respectarea drepturilor fundamentale ale tuturor persoanelor implicate în procedurile judiciare, conform deciziei Curții Constituționale, dar, în același timp, este necesar să fie una realistă și să ia în considerare situația actuală a sistemului judiciar – în special supraîncărcarea și deficitul de resurse cu care acesta continuă să se confrunte de o lungă perioadă.
 • Înalta Curte de Casație și Justiție își manifestă întreaga disponibilitatea pentru a-și pune la dispoziție expertiza în procesul de dezbatere și elaborare a unei soluții legislative adecvate, care să permită un progres real, efectiv, sub aspectul apărării drepturilor cetățenilor și, în egală măsură, a desfășurării în condiții de celeritate și de calitate a procesului penal, în vederea asigurării bunei funcționări a justiției ca serviciu public".
Nicio persoană condamnată nu va mai merge la închisoare în lipsa motivării deciziei definitive de condamnare, a stabilit miercuri Curtea Constituțională. Actualele prevederi impun un termen de 30 de zile pentru motivarea unei decizii, dar s-a ajuns la situații în care sentințele au fost motivate și după un an.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4183 vizualizari

 • +6 (8 voturi)    
  logic (Miercuri, 7 aprilie 2021, 19:19)

  maxi lopez [utilizator]

  O decizie logica - nu poti sa il condamni pe unul si sa te gandesti de abia dupa aia pe ce motiv legal ai facut asta.

  Cand dai decizia trebuie sa stii pe ce te bazezi, practica actuala era o aberatie.
  • +1 (5 voturi)    
   hm (Miercuri, 7 aprilie 2021, 21:05)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui maxi lopez

   si ce te faci cu motivari de genul "inculpatul nu stia ca ceilalti inculpati comit infractiunea, dar, fiindca a beneficiat indirect de roadele ei, este vinovat in solidar cu ei"? asta a fost tarzia motivare in cazul "Trofeul calitatii"
  • -1 (5 voturi)    
   Consecinta fireasca a deciziei CCR (Miercuri, 7 aprilie 2021, 22:33)

   Dilematic [utilizator] i-a raspuns lui maxi lopez

   va fi amanarea pronuntarii hotararilor dupa terminarea judecarii cauzelor penale, pe termene de pana la 3O de zile, necesare deliberarii si redactarii motivarilor.
   La instantele de judecata supraaglomerate, noua procedura ar putea sa produca intarzieri in punerea pe rol si operativitatea solutionarii cauzelor.
   • +2 (2 voturi)    
    ? (Joi, 8 aprilie 2021, 1:42)

    srpc [utilizator] i-a raspuns lui Dilematic

    adica judecatorul nu cunoaste baza legala a condamnarii pronuntate? ciudat
    • -1 (1 vot)    
     Motivarile hotararilor judecatoresti (Joi, 8 aprilie 2021, 5:32)

     Dilematic [utilizator] i-a raspuns lui srpc

     sunt operatiuni complexe, ele se fac atat in fapt cat si in drept, luand in considerare si analizand atent sustinerile acuzarii si apararii, circumstantele faptei si persoana faptuitorului, in temeiul probelor, si a legii penale aplicabile.
     • 0 (0 voturi)    
      Vrei să spui că judecătorul nu are mintea la el? (Joi, 8 aprilie 2021, 9:07)

      asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Dilematic

      Atunci când judecă ,judecătorul trebuie să gândească clar . Tehnologia actuală permite înregistrarea și tipărirea simultană a tuturor discuțiilor și a hotărârii luate. Practic poți ieși din sala de judecată cu hotărârea dată tipărită, cu toate explicațiile. Amânarea arată o lipsă de pregătire a judecătorilor.
  • 0 (0 voturi)    
   Aplicați legea. Nu interpretați legea. (Joi, 8 aprilie 2021, 9:02)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui maxi lopez

   În instanțele din România se face exces de interpretare a legii. Judecătorii sunt penibili acceptând interpretări ale unor articole de lege, total în dezacord cu definiția în limba română a unei expresii. Este bine că se cere explicarea deciziei la dat publicării, pentru-că acestea conțin în explicații niște definiții ciudat de interpretabile și publicare cu întârziere face ca aceste artificii să nu mai fie sesizate. Starea generală de nemulțumire după deciziile judecătorilor pornește de la exprimarea ambiguă, interpretabilă. O hotărâre judecătorească trebuie să fie clară, concisă și neinterpretabilă.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by