Marele ayatollah Ali al-Sistani, cea mai înaltă autoritate religioasă pentru majoritatea musulmanilor şiiţi din Irak şi din lume, a declarat sâmbătă că este preocupat de faptul ca toţi creştinii din Irak să trăiască în pace şi cu "toate drepturile", cu prilejul unei întrevederi inedite cu papa Francisc, aflat în vizită în Irak, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Ali al-Sistani si Papa FranciscFoto: AFP / AFP / Profimedia

Creştinii din Irak reprezintă 1% din populaţia acestei ţări musulmane şi se plâng adesea de discriminare.

Este pentru prima dată în istorie când liderul celor 1,3 miliarde de catolici din lume are o întrevedere cu marele ayatollah din Najaf, aminteşte AFP. În urma întrevederii au fost făcute publice două lucruri. Primul, o fotografie cu cei doi bărbaţi: marele ayatollah, cu turbanul negru al descendenţilor profetului Mahomed şi ţinută asortată, iar la stânga sa papa, îmbrăcat cu totul în alb şi flancat de doi cardinali cu pelerine roşii şi negre. Al doilea, un comunicat al biroului marelui ayatollah.

Al-Sistani, în vârstă de 90 de ani, i-a transmis suveranului pontif, în vârstă de 84 de ani, "preocuparea cu privire la faptul că cetăţenii creştini trebuie să trăiască, la fel ca toţi irakienii, în securitate şi pace, şi să aibă toate drepturile constituţionale", potrivit unui comunicat al biroului ayatollahului irakian, citat de EFE.

Conform documentului menţionat, marele ayatollah din Najaf a insistat asupra rolului desfăşurat de autoritatea religioasă în "protejarea tuturor acelora care au suferit nedreptăţi şi pagube în ultimii ani, în special în perioada în care teroriştii au capturat zone ample în mai multe provincii irakiene, unde au comis acte criminale".

Al-Sistani făcea astfel aluzie la perioada cuprinsă între anii 2014 şi 2017, când gruparea jihadistă sunnită Stat Islamic a ocupat mari porţiuni din Irak şi a fost foarte aproape de a ajunge până la porţile capitalei Bagdad.