În România, primii vaccinați sunt medicii, în Suedia, bătrânii, în Indonezia, populația activă. Ar fi putut fi altfel și, mai ales, cu ce ne-ar fi ajutat diferența de abordare?

de Gabriel Bejan     HotNews.ro
Marţi, 5 ianuarie 2021, 19:34 Actualitate | Esenţial


Vaccin anti-Covid in Indonezia
Foto: Juni Kriswanto/ AFP/ Profimedia
Țările din lume au abordări diferite în ceea ce privește începutul campaniei de vaccinare anti-COVID19, motiv pentru care au și apărut discuțiile, totul pe fondul nemulțumirii populației că procesul este totuși prea lent: de ce sunt vaccinați unii înaintea altora? Ca de obicei însă, problema cea mai grea nu este cum începi o astfel de campanie, ci cum o continui și, mai ales, cum o termini. Iar aici deocamdată nimeni nu a descoperit soluția perfectă.​

În timp ce în UE discuțiile se poartă zilele acestea dacă medicii și asistentele medicale ar trebui vaccinați înaintea vârstnicilor și a persoanelor vulnerabile sau invers, o știre venită din Indonezia i-a făcut probabil pe mulți europeni să ridice o sprânceană. Această țară cu 270 de milioane de locuitori a decis să înceapă campania de vaccinare cu adulții sănătoși, cu vârsta între 18 și 59 de ani.

Cu alte cuvinte, indonezienii se grăbesc să atingă mult dorita imunitate de turmă în rândul forței de muncă active, cea care, de fapt, susține economia. O economie care în 2020 a intrat în recesiune pentru prima dată în ultimii 22 de ani.

În plus, spun autoritățile din Indonezia, vaccinul pe care-l folosesc, Sinovac Biotech din China, se bazează pe studii clinice făcute pe persoane cu vârsta între 18 și 59 de ani, deci „nu știm cum vor reacționa persoanele vârstnice”. Explicația din urmă pare mai degrabă menită să închidă gurile celor care s-ar grăbi să-i acuze pe indonezieni de lipsă de umanitate.

În orice caz însă, acest exemplu nu poate fi ignorat pentru că reprezintă (și el) un răspuns la o întrebare pe care unii oameni, inevitabil, și-au pus-o: dacă virusul se răspândește mai rapid printre cetățenii activi din societate, de ce să nu începem vaccinarea cu ei și nu cu vârstnicii care oricum stau mai mult în casă, deci sunt mai puțin expuși pericolului?

Dincolo însă de aceste exemple, să le zicem exotice (aici poate ar merita menționat și cazul Chinei care a început vaccinarea „experimentală” încă din vară, cu lucrătorii publici, pe vremea când vaccinurile chinezești nu trecuseră încă de toate fazele de testare), chiar și în țările mai apropiate de noi există diferențe substanțiale de abordare.În Israel, într-un exercițiu de imagine care în UE ar fi fost de neînchipuit, primul om care și-a făcut vaccinul a fost chiar premierul țării. Benjamin Netanyahu a explicat însă că dorește să dea un exemplu, să fie un model și pentru ceilalți cetățeni ai țării care ar putea fi nehotărâți. Israelul a ajuns acum cea mai vaccinată anti-COVID19 țară din lume, raportat la numărul de locuitori.

Sigur că pentru Netanyahu vaccinarea este și un prilej de strâns capital electoral, în condițiile în care țara sa se pregătește pentru a patra rundă de alegeri anticipate în ultimii doi ani. Tot sigur este și că sondajele arată că 44% din israelieni vor oricum să se vaccineze, nu au nevoie de exemplul premierului, iar alții se mai gândesc. În orice caz, antivacciniștii sunt nesemnificativi în Israel.

Una peste alta însă, premierul Israelului nu a fost acuzat că s-a băgat în fața altora.

Acest lucru s-a întâmplat însă în Polonia, unde zilele acestea se derulează un adevărat scandal după ce un spital a vaccinat mai multe celebrități, printre care și politicieni, cu scopul de a-i transforma în „ambasadori ai vaccinării”. Asta în condițiile în care, în strategia aprobată de Guvern, primii care trebuie imunizați sunt medicii și personalul medical.

Cu alte cuvinte, polonezii nu prea au gustat povestea cu exemplul pe care trebuie să-l dea liderii de opinie, chiar dacă sondajele arată că 44% din populația țării nu vrea deloc să se vaccineze. Oare le-o fi schimbat percepția exemplul vedetelor care și-au făcut deja injecția? Nu știm, dar poate merita încercat.

În ceea ce privește Uniunea Europeană, Comisia a dat niște recomandări clare la sfârșitul anului trecut referitoare la procesul de vaccinare. Ideea de bază ar fi ca primii pe listă să fie trecuți angajații din sistemul sanitar și cei din asistența socială, persoanele trecute de 60 de ani și cele vulnerabile din cauza bolilor suferite.

Chiar și așa abordările din Europa au diferit, de la țară la țară.

Criticați tot anul pentru că și-ar fi abandonat vârstnicii în ghearele virusului, prin strategia lor relaxată de combatere a pandemiei, suedezii au încercat acum să-și spele păcatele și au început campania de vaccinare cu persoanele din azilele de bătrâni și cu cele care primesc îngrijire la domiciliu, în special cu vârsta de peste 70 de ani. Personalul medical a trecut pe locul al doilea în topul priorităților din Suedia.

Germania s-a concentrat pe reducerea presiunii de pe secțiile de terapie intensivă și a dat prioritate persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire. Spania a dat prioritate, în mod egal, personalului medical și persoanelor vulnerabile, în timp ce francezii au început cu angajații din centrele de îngrijire, vârstnici și, apoi, personalul medical și cel de asistență socială.

Am mai putea da și exemplul Statelor Unite, unde CDC (Centers for Disease Control and Prevention) a recomandat ca primii vaccinați să fie personalul medical și rezidenții din centrele de îngrijire pe termen lung (azile de bătrâni, de exemplu). Prima persoană vaccinată din SUA a fost o asistentă dintr-o secție de terapie intensivă de la un spital din Queens, New York.

Ce se poate observa din aceste exemple este faptul că există o legătură strânsă între vulnerabilitățile semnalate în timpul pandemiei de fiecare țară în parte și începutul campaniei de vaccinare. Practic, s-a început la nivel simbolic cu salvarea acelor categorii sociale care au avut cel mai mult de suferit de pe urma pandemiei.

„În ceea ce privește politica de sănătate publică, în România decizia de a începe vaccinarea cu personalul medical este normală”Asistenta medicală Mihaela Anghel, prima persoană vaccinată anti-COVID în România. FOTO: RO-vaccinare

În România, prima categorie cu care s-a început vaccinarea a fost personalul medical. Practic, într-o țară în care s-a vorbit tot anul 2020 despre suferințele oamenilor din linia întâi în lupta cu pandemia, medicii și personalul medical au fost primii chemați să fie imunizați în fața bolii.

Pe site-ul oficial al campaniei de vaccinare se menționează că în prima etapă vor fi vaccinate „persoanele incluse în categoria lucrătorilor din domeniile sănătății și social- sistem public și privat”, iar în etapa a doua „populația cu grad de risc și lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale.”

„În ceea ce privește politicile de sănătate, decizia de a începe vaccinarea cu personalul medical este normală. La noi, în prima jumătate a anului, coronavirusul a fost mai degrabă o infecție intraspitalicească, s-a răspândit în spitale în primul rând. În plus, România are o mare problemă și cu resursa medicală, care din păcate ne cam lipsește”, spune expertul în politici de sănătate publică Vlad Mixich.

Există totuși discuții în România dacă decizia statului a fost cea mai potrivită. De ce sunt vaccinați prioritar și angajații DSP-urilor în condițiile în care ei nu sunt „în linia întâi în lupta cu virusul?”

„Angajații din DSP-uri sunt expuși, trebuie să facă anchete în teren. Plus că în această perioadă în care este extrem de multă nevoie de acești oameni, dacă se îmbolnăvește chiar și unul atunci vei avea o mare problemă”, explică Vlad Mixich de ce era necesar ca și funcționarii din DSP-uri să intre printre primii la imunizare.

Între timp însă în România apar probleme la care nimeni nu s-a gândit până acum. Ce faci cu dozele rămase în centrele de vaccinare de la cadrele medicale care nu au vrut să se imunizeze?

Managerul spitalului de la Găești a propus să vaccineze orice doritor, argumentând că preferă această variantă decât să arunce dozele cu ser. Până la urmă nu ar fi nicio problemă în condițiile în care scopul final ar trebui să fie obținerea acelei imunități colective de 70% care ne-ar permite să declarăm încheiată pandemia.

Indiferent cu cine ar începe campania de vaccinare, mai important este însă cum o continui. Iar aici ajungem din nou la lipsa de încredere pe care o au oamenii în vaccinul anti-COVID19. Vlad Mixich este de părere însă că numărul celor care se opun hotărât vaccinului nu este atât de mare:

„Dacă te uiți pe studiile serioase, nu pe sondajele făcute de casele de sondare care au greșit de atâtea ori la alegeri, vei vedea că antivacciniștii nu reprezintă mai mult 10% din populație. Foarte mulți sunt însă cei nehotărăți, cei care evită, spun că așteaptă să se vaccineze alții înainte. Este normal să existe mulți nehotărâți, fiecare se teme de lucruri noi și pe care nu le înțelege”, spune expertul în sănătate publică.

Or, din acest punct de vedere, campania de vaccinare din România ar putea fi ajutată cu unele exemple. Chiar dacă asta ar înseamnă ca niște vedete să sară peste rând?

„Cu nehotărâții trebuie să comunici rațional și cu argumente. Pe palierul comunicării, cred că ar fi util să se vaccineze la televizor și Arafat și Câțu, plus alte vedete din domenii diferite, nu numai politicieni. Când mă refer la politicieni mă gândesc la persoane cunoscute, nu să vaccinezi toți parlamentarii, ce s-a întâmplat în primăvară cu testarea lor prioritară a fost un derapaj. Cred că ar ajuta să fie pe lângă medici și 100 de vaccinați ca exemple pentru alții”, mai spune Vlad Mixich.

Întrebările vor continua toată această perioadă, pentru că nimeni nu știe în acest moment ce se va întâmpla și, mai ales, când vom obține acea imunitate colectivă pe care ne-o dorim. Nici măcar statele care bat acum recordurile la imunizat-viteză nu sunt sigure cum și când vor învinge virusul. Pentru că în materie de răspândire a unei epidemii, anul 2020 ne-a învățat că nici matematica nu poate da un răspuns exact.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


10528 vizualizari

 • 0 (44 voturi)    
  Lol (Marţi, 5 ianuarie 2021, 19:50)

  HP [utilizator]

  Incepi cu batranii si cu cei din grupele de risc.

  Nu va fi nicio imunizare de turma, e vorba despre un coronavirus, care la fel ca orice gripa, va deveni endemic.

  Vaccinul nu stopeaza nici infectia, nici transmisia mai departe, din cate stim din declaratiile Pfizer, Moderna sau AstraZeneca.

  Vaccinul face fix ceea ce a fost programat sa faca - sa evite imbolnavirea grava, simptomatica.

  Prin urmare, trebuie sa definim exact care este problema.

  Eu, din cate am inteles, problema este duala:

  a) sistemul de sanatate poate fi coplesit
  b) oamenii din grupele de risc mor pe capete

  Deci vaccinul impiedica problema B, si automat si problema A, pentru ca daca nu mai ajung oamenii in spitale, nici sistemul nu mai e sub presiune.

  La noi, s-a inceput cu medicii, pentru ca .... motive.

  Probabil unii isi inchipuie ca daca vaccinezi medicul, nu mai transmite altuia, ceea ce e complet irelevant si fals, din moment ce vaccinul nu blocheaza transmisia asimptomatica.

  Altii isi inchipuie ca daca vaccinezi medicul, atunci cand ajungi in spital va avea cine te trata, ceea ce e iarasi complet stupid, din moment ce niciodata nu se va intampla ca tot personalul medical sa fie in masa infectat, deci absent.

  Pe scurt, unica metoda prin care putem scapa de teroarea impusa pe plan mondial e sa vaccinam grupele de risc.

  Si fiindca nu va exista nicio imunitate de turma, sa repetam vaccinarile anuale ale batranilor, la anul si la multi ani.

  O gripa. Sa va intre in cap. E o gripa, si trebuie tratata ca orice gripa, cu vaccin anual, si doar cei din grupele de risc.
  • -18 (42 voturi)    
   nici macar o gripa (Marţi, 5 ianuarie 2021, 21:11)

   sentenced [utilizator] i-a raspuns lui HP

   Gripa te poate pune la pat si la 20 de ani, pe cand letalitatea reala a coronavirusului este atat de mica incat au trebuit sa le inchida spitalele in nas bolnavilor cronici grav ca sa scoata un exces de decese pe 2020 (si ala mai mic decat ma asteptam).
   NHS din UK de 10 luni danseaza sincron pe TikTok. Imagineaza-ti asta intr-o pandemie reala, nu una intretinuta artificial si despre care nu am fi stiut nimic fara presa platita din bani publici pentru a promova retorica oficiala a statului transformat peste noapte in salvator.
   • -13 (19 voturi)    
    Anglia a oprit vaccinarea pe 27 Dec. Suspect. (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 2:16)

    Rower [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

    Ultimele date disponibile despre Anglia (UK) sunt din 27 Dec. 2020 când se vaccinaseră 1.39% din locuitori.

    Vezi: https://ourworldindata.org/covid-vaccinations

    La aceeași statistica, cele mai recente cifre despre Canada, de exemplu, sunt din 4 Ian. 2021, cu 0.38% imunizați.

    S-a oprit vaccinarea în UK?
  • +6 (22 voturi)    
   esti asimptomatic, hai sa analizam primele doua (Marţi, 5 ianuarie 2021, 21:41)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui HP

   1 -Nu va fi nicio imunizare de turma, e vorba despre un coronavirus, care la fel ca orice gripa, va deveni endemic. -
   Da, va deveni endemic dar conteaza cand si dupa cati morti. Dupa 50 milioane ca gripa spaniola? dupa mai multi? acum 100 de ani nu existau vacinuri acum exista. Esti dispus sa te lasi in marja mortilor statistice cand stii ca ai o alternativa?
   2- Vaccinul nu stopeaza nici infectia, nici transmisia mai departe, din cate stim din declaratiile Pfizer, Moderna sau AstraZeneca.
   Confunzi grav si intentionat infectia, adica momentul in care virusul ajunge in corpul tau cu boala, adica momentul in care virusul se multiplica in corpul tau. Dupa aia continui cu ineptia cu transmisia. De vreme ce eu devin transmitator decat dupa sunt bolnav, ba chiar intr-o forma medie, si de ce vreme vaccinul blocheaza virusul sa se reproduca in corpul meu cum mai pot transmite boala?
   • -5 (17 voturi)    
    Vaccinul nu actioneaza instant (Marţi, 5 ianuarie 2021, 22:59)

    Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    Si chiar cand actioneaza nu te vindeca instant. Asa ca e un lag, de la infectare, pana la vindecare, in fctie de persoana poate fi de cateva zile bune cand daca te plimbi ca baboonul la fundul gol fara masca, nui neaparat, si infectezi oameni. Si devii transmitator din momentul in care ai luat virusul, acum depinde ce intelegi prin "a fi bolnav". Adica nu trebuie sa astepti sa ai simptome ca sa spui, gata, sunt transmitator.
    • -7 (9 voturi)    
     Datele din SUA arata ca la 5-40min ai efecte (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 8:56)

     Lok [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

     secundare, ameteli, greata, roseata etc. Nu e instant, e doar foarte rapid. Dar in privinta imunitatii ar trebui sa mai dureze ceva zile.
     • +1 (3 voturi)    
      Whatever man, ideea e ca odata vaccinat (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 19:57)

      Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Lok

      Nu inseamna ca nu iei corona si ca nu imparstii virusul pana te vindeci. Si a doua la mana, sa se vaccineze cei care nu au sistem imunitar bun sau anumite probleme de sanatate, cei care-s asimptomatici, carora nici nu le pasa de virus sau cei care deja au trecut prin asta si stiu ca virusul nu e o problema.
   • -2 (14 voturi)    
    Lol (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 9:25)

    HP [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    Tu confunzi infectia cu boala.

    Vaccinul blocheaza boala, niciun vaccin din lume nu blocheaza infectia.

    Virusul iti intra in nas, vaccinat sau nu, daca intri in contact cu altul care e infectat.

    Apoi, in cele 4-5 zile pana cand corpul tau lupta sa il elimine, esti bolnav asimptomatic deci poti transmite mai departe altuia.

    Ca sa inveti si tu ceva, rezervorul viral e in nas, nici vaccinul vaccinurilor nu blocheaza intrarea virusului, doar replicarea si intrarea in plamani.

    Toate vaccinurile sunt facute sa nu te imbolnavesti, niciunul sa nu te infectezi.
   • -3 (11 voturi)    
    Lol (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 9:54)

    HP [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    "De vreme ce eu devin transmitator decat dupa sunt bolnav, ba chiar intr-o forma medie, si de ce vreme vaccinul blocheaza virusul sa se reproduca in corpul meu cum mai pot transmite boala?"

    Asa cum o fac toti infectatii asimptomatici, cu sau fara vaccin - prin imprastierea in aer a particolelor virale, in timp ce vorbesti cu cei din jurul tau.

    Cum crezi ca s-a raspandit virusul in lume, doar de la cei simptomatici ?

    Intr-adevar, nu tusesti sau stranuti, dar esti totusi o bomba virala ambulanta pana cand sistemul imunitar (cu sau fara vaccin) elimina virusul din organism, in cele 4-7 zile pana isi face efectul.
  • -3 (7 voturi)    
   E ciudat dar poate nu e pentru batrani (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 8:54)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui HP

   Ca efecte secundare raportate din cele 1200 din SUA, avem cele comune, durere, roseata la locul injectiei, febra, ameteli etc. Dar cea mai ciudata este cresterea tensiunii de la +30% -+60% si apoi o scadere la fel de ciudata. Vaccinurile nu prea fac asta, e specific acestuia. Problema este ca batranii cu hipertensiune (multi) adica aia cam vulnerabili la Covid daca primesc vaccinu ii poti face praf. Om trai si om vedea.
  • -2 (6 voturi)    
   Nu rezonez (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 14:38)

   Calin123 [utilizator] i-a raspuns lui HP

   Nu rezonez deloc cu logica ta.
   Medicii trebuie sa fie sanatosi si apti sa vina la munca pentru a avea grija de bolnavii de COVID+ alti bolnavi.
   In plus, medicii sunt mult mai putini la numar comparativ cu oamenii din grupa de risc (60+).
   Mie mi se pare corecta si logica abordarea curenta.
   • +2 (6 voturi)    
    Lol (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 15:04)

    HP [utilizator] i-a raspuns lui Calin123

    Oricine trebuie sa fie sanatos si apt, dar in primul rand cei care sunt in pericol real de deces.

    Ori medicii, luati ca o categorie de personal, nu sunt mai afectati ca altii, si in general destul de putin.

    Si cel mai important lucru care aparent iti scapa, e ca daca cei din categoriile de risc ar fi vaccinati, medicii nu ar mai avea de cine avea grija, nu ar mai ajunge aproape nimeni la ATI.

    Caz in care si-ar face treaba la fel ca pana inainte de pandemie.

    Deci, a se scuti cu medicii si cu absolut orice categorie profesionala care NU are de pierdut in fata acestei maladii.
    • -3 (5 voturi)    
     calcule (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 15:42)

     Calin123 [utilizator] i-a raspuns lui HP

     3,576 mil persoane de peste 65 de ani (INS) deci e nevoie de 7 mil de doze. La 140k doze/saptamana = 50 saptamani adica un an.
     Cadre medicale totale in RO = 300.000 deci 600.000 doze necesare deci 4 saptamani.
     Ce zici tu ca e mai bine?
     • -1 (7 voturi)    
      Lol (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 15:58)

      HP [utilizator] i-a raspuns lui Calin123

      Tu spui ca daca nu putem vaccina 3.5 milioane de oameni foarte repede, atunci sa nu o mai facem deloc.

      Sa le dam domne la medici si la militieni vaccinul, si la tiristi.

      Batranii sa moara, da-i incolo.

      Nu ?

      Ce zic eu ca e mai bine ? Sa inceteze imediat vaccinarea medicilor si sa ia pensionarii cu japca la vaccinare.

      Daca dureaza 6 sau 8 luni, aia e.

      Si cand termina, sa inceteze toate restrictiile astea nenorocite si stupide.
      • 0 (0 voturi)    
       Foarte corect! (Joi, 7 ianuarie 2021, 10:54)

       Luk [utilizator] i-a raspuns lui HP

       .
    • -2 (4 voturi)    
     cifre (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 15:44)

     Calin123 [utilizator] i-a raspuns lui HP

     ti-am raspuns cu cifre, tu vorbesti pe idei conceptuale in conditii ideal, fara o abordare pragmatica pe cifre.
    • +1 (1 vot)    
     nu e chiar asa (Joi, 7 ianuarie 2021, 13:37)

     klausmic [utilizator] i-a raspuns lui HP

     Nu sunt medic. Cu tot respectul, dar dvs sustineti ca "medicii, luati ca o categorie de personal, nu sunt mai afectati ca altii". Ba chiar sunt! Procentul de contaminare in randul personalului sanitar (medici, asistente, infirmiere) e cel mai mare, fata de alte categorii profesionale. De departe. Credeti-ma, nu exagerez.
 • +14 (24 voturi)    
  Nu exista strategie perfecta (Marţi, 5 ianuarie 2021, 20:02)

  spirache [utilizator]

  Fiecare țară are strategia sa. Nu există o soluție perfecta. Dat fiind faptul ca spitalele sunt locuri cu concentrații enorme de virioni de coronavirus, pare normal ca personalul medical sa fie prima categorie imunizată. Expunerea la virus e similara cu expunerea la radiații, cu cat este expunerea mai mare la o concentrație mare cu atât mai repede si brutal apare îmbolnăvirea. Cumva pare firesc ca cei ce lucrează in spații aglomerate ( magazine alimentare, personal medical, șoferi de autobuze etc) sa fie primii imunizați pentru ca probabilistic sunt mai expuși inhalării de virioni. Așadar, victimă poate deveni si unul superexpus(prin natura slujbei) si un bătrân subexpus( prin natura subrezeniei vârstei).
 • -1 (17 voturi)    
  părere (Marţi, 5 ianuarie 2021, 20:17)

  Arl [utilizator]

  La noi , încep cu cei în vârstă în ideea de a slăbi presiunea pe sistemul de sănătate. Dar cum mulți nu vor să se vaccineze, timp pierdut. Populația activă, ce ar putea reporni activitatea, afacerile etc, e lăsată ultima.
  • +4 (26 voturi)    
   Lol (Marţi, 5 ianuarie 2021, 21:10)

   HP [utilizator] i-a raspuns lui Arl

   Populatia activa nu are niciun beneficiu de pe urma vaccinului.

   Trebuiau sa fie lasati sa reporneasca activitatea de mult.

   Asa am fi avut deja si imunitate de turma.
   • -6 (26 voturi)    
    umilă părere (Marţi, 5 ianuarie 2021, 21:32)

    di livio [utilizator] i-a raspuns lui HP

    populația activă și-a cam făcut imunitatea de turmă în Ro...io știu vreo 30-40 pozitivi asimptomatici, rude, prieteni, cunoscuți...cîți or fi avut covrig fără simptome și n-au fost testați, Dumnezeu știe...Dumnezeu, nu Arafat, comandantu acțiunii
   • 0 (4 voturi)    
    Depinde (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 8:57)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui HP

    Daca vaccinul din oaresce motive nu e ok pentru batrani, atunci imunizarea populatiei active duce la efect de turma si protejezi si pe restul, dar e in ca in studiu, adica vaccinatii sunt studiul.
 • -2 (24 voturi)    
  logica (Marţi, 5 ianuarie 2021, 20:29)

  BlueX [utilizator]

  sa vedem daca va raspund la intrebare
  - clar primii medici pt ca se ocupa de bolnavi
  - populati activa in special profesorii - ca trebuie sa munceasca
  - batranii ultimii - si nu as spune batrani cat personale inactive .. pentru ca pot sta in casa inca o perioada si nu se intampla nimic, fata de celelate categorii daca sunt ezpuse si nu produc
  • 0 (16 voturi)    
   Deșii pensionar (66 ani)... (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 3:03)

   Ion B [utilizator] i-a raspuns lui BlueX

   iți dau dreptate.
   Pensionar fiind pot sta in casa.
   Porniți economia si dupa aia puteți vaccina si politicienii.
  • -1 (3 voturi)    
   Bătrânii ultimii că nu produc (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 18:37)

   trotuar [utilizator] i-a raspuns lui BlueX

   Capitalist de capitalist. Mai ai puțin și spui că trebuie să-i împușcăm că oricum nu mai produc și doar consumă.

   Motivația este greșită din multe puncte de vedere atât economic cât și psihologic. Economic vorbind, în România de obicei bunicii ajută părinții să aibă grijă de nepoței. Chiar și românii emigrați își cheamă părinții când pot să aibă grijă de casă și să ia copii de la școală când ei muncesc sau produc după cum spui.

   Psihologic vorbind, probabil ești mai tânăr și nici nu te gândești că vei îmbătrâni sau cum va fi. Dacă știi că atunci când vei ajunge la vârsta de pensionare vei fi tratat ca o "lipitoare" te asigur că "productivitatea" ta va scade deoarece te gândești pentru ce să muncesc și să ma chinui? Asta să nu vorbim de efectul psihologic asupra copiilor când văd că părinții lor mor cu zile.
 • +4 (22 voturi)    
  ... (Marţi, 5 ianuarie 2021, 20:38)

  tirolez [utilizator]

  Suedezii mai au batrani? Ma mir.
 • -6 (20 voturi)    
  Solutia corecta dupa mintea mea: (Marţi, 5 ianuarie 2021, 20:56)

  Marionette [utilizator]

  Sa fie vaccinati TOTI care vor, cat mai repede, FARA programari, FARA pre-consultatie, doar cu o foaie printata/printabila prin care sa spuna ca "nu am avut alergie grava la nici un vaccin, nu am HIV, si alte boli ce blocheaza imunitatea, nu iau anticoagulante, nu iau steroizi, nume, prenume, semnătura+o adresa de mail la care sa fie trimis certificatul de vaccinare"
  Odata ajunsi la rand la vaccinare, doar li se ia temperatura si daca e sub 37.4 sunt intepati si in minutul urmator sunt dati afara la aer liber pentru 15 minute. Dupa 15 minute revine sa recupereze buletinul care a fost scanat.
  In felul asta putem vaccina 400.000 pe ZI. Daca omul da buletinul si e introdus in cititor stim tot ce ne trebuie despre ce a primit injectatul.
  Dupa ce in 10 zile vaccinam pe toti care vor, ne vom ruga de ceilalti sa se vaccineze.
  • -5 (15 voturi)    
   Lol (Marţi, 5 ianuarie 2021, 21:27)

   HP [utilizator] i-a raspuns lui Marionette

   De ce sa ii rugam pe ceilalti ? sau mai rau, sa ii obligam ?
   • +7 (21 voturi)    
    nimeni in UE sau US nu vorbeste de obligatie (Marţi, 5 ianuarie 2021, 21:57)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui HP

    doar fanii PSD-ului. Caci conform manualului micului comsomolist : nici-o criza nu trebuie irosita!
    • 0 (2 voturi)    
     churchill parca? (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 15:24)

     Francisc 1 [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

     cu criza irosita?
 • +7 (11 voturi)    
  bravo (Marţi, 5 ianuarie 2021, 22:18)

  zgubilitix [utilizator]

  Un articol bun, care ne ofera punctele de vedere ale mai multor guverne - absolut interesant de citi si, apoi, de filosofat.

  Doar viitorul ne va spune cine a avut dreptate si care dintre decizii au fost cele mai potrivite. Virusul asta e ceva nou pentru intreaga planeta si, dincolo de politica si interese, faptul ca in diferite tari considerate "ok" (civilizate, democratice) se aplica strategii diferite ne arata ca naiba stie cum e mai bine de fapt.

  Vorbind de politica, toate guvernele ar vrea sa gestioneze cat mai bine pandemia - ar fi un capital electoral perfect - dar realitatea ne arata cat de putim stim de fapt despre virus si cum ne-am descurcat intreaga planeta mai taras, mai grapis.

  Din nou zic, un articol excelent care ne ofera o perspectiva generala asupra situatiei. Multumesc.
 • -13 (19 voturi)    
  Ceva pute rau (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 0:57)

  ALFY [utilizator]

  daca e nevoie de paza armata la transportul vaxxului...
  • +5 (9 voturi)    
   pai crezi ca cipurile alea din vaccin (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 9:11)

   natbl73 [utilizator] i-a raspuns lui ALFY

   sunt ieftine?

   dar e bine ca se dau la liber, nu pe cartela
   eu ma bag, faca e gratis, de ce nu
   • +4 (6 voturi)    
    am inteles ca sunt pentium 3 (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 9:58)

    Francisc 1 [utilizator] i-a raspuns lui natbl73

    ca bill e zgarcit !
  • +2 (6 voturi)    
   pai da! (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 9:24)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui ALFY

   Conspirationistii put! :P
   Ar fi in stare, daca sunt bine instigati, sa distruga un transport de vaccin!
   • -3 (5 voturi)    
    Se zice (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 10:52)

    ALFY [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

    ca salvezi vieti!

    Pe cand dupa waxx cine stie,,,,
 • -2 (8 voturi)    
  Vaccinati raspandacii (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 5:45)

  tontu [utilizator]

  Primii care trebuie vaccinatii sunt cei mai expusi la contaminare si apoi pot sa raspandeasca virusul catre alte persoane. Tinerii(copiii, elevii si studentii) si apoi populatia activa sunt mai predispusi sa transmita coronavirusul deat persoanele in varsta. Persoanele in varsta are sufera si de alte boli sunt mai prudente si mai responsabile, iar daca totusi se imbolnavesc vor transmite virusul la un numar limitat de de pessoane.
  • +3 (3 voturi)    
   tontu ? (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 14:01)

   Razorxyz [utilizator] i-a raspuns lui tontu

   Cred ca este cea mai mare prostie pe care am auzit-o de la inceputul pandemiei. Nici nu imi vine sa cred ca exista oameni care gandesc ca si tine. Probabil exista un univers paralel in care voi aveti dreptate, problema este ca sunteti paraleli cu universul nostru, al oamenilor normali. Tu vrei sa elimini oamenii cinstiti pentru ca hotii sa nu mai aiba de unde fura. Incredibil !
 • +3 (15 voturi)    
  pai normal.. (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 6:16)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  ... fiecare cu ce-i lipseste.
  noua ne lipsesc medicii plecati in strainatatzuri, nu pensionari votanti psd :)
 • +3 (9 voturi)    
  Unii-s mai șmecheri (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 9:17)

  VasilescuA [utilizator]

  În România se beneficiază de tratamente medicale preferențiale în ordinea gradului de șmecherie și de pile. De exemplu, știați că se vaccinează în prima fază și medicii pensionari ? Care nu mai lucrează, dar sunt încă parte a sistemului preferențial. Logic era, desigur, să se înceapă cu cei mai vulnerabili, vârstnicii, după cum fac țările civilizate.
  • +1 (5 voturi)    
   nu stiam si nu vad cum (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 10:45)

   Francisc 1 [utilizator] i-a raspuns lui VasilescuA

   daca ai sa incerci sa te inscrii pe platforma de vacinare
   faza 1 nu poti decat cu cheie digitala a unei institutii de profil , cabinet medical , spital cabinet stomatologic ..
 • -4 (6 voturi)    
  Haos general ca si pana acum (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 10:17)

  Qu [utilizator]

  In titul am spus esentialul.
  Ca detalii, fiecare face cum vrea muschiul lui in lipsa de o directiva clara centralizata.

  Una din intrebarile principale pe care ar trebui sa si-o puna romanii este de ce nu s-a sponsorizat vaccinul nostru?

  De ce nu s-a sponsorizat institutul OncoGen cu doar 5 mil euro si aveam vaccin propriu, cu durata de imnuizare minim 17 ani?

  Nu cumva sa facem ceva cu adevarat beneif si sa rivalizam ocupantul, nu?

  Asta al ocupantului imunizeaza cu adevarat?
  Si daca da, cât dureaza imunizarea?

  De ce nu ni se dau informatiile astea?
  • +1 (7 voturi)    
   sa-i dai bani lui vergica galuscan (Miercuri, 6 ianuarie 2021, 10:46)

   Francisc 1 [utilizator] i-a raspuns lui Qu

   e ca si cum l-ai pune presedinte pe cumpanasu , impostura nu produce nimic , decat cel mult propaganda si confuzie.
 • +2 (2 voturi)    
  Am citit toate comentariile de mai sus (Joi, 7 ianuarie 2021, 11:15)

  Luk [utilizator]

  E limpede ca HP are o opinie care, cel putin la prima vedere, este justa si corecta. Daca e adevarata premisa ca poti face COVID19 dupa vaccinare, atunci e adevarata concluzia pe care o trage: vaccinarea trebuia inceputa cu persoanele din grupele de risc, cei care pot muri si cei care se pot imbolnavi grav.
  Vaccinarea medicilor nu are niciun efect cu exceptia acelor medici care sunt in categoriile de risc, mi-e foarte clar. Probabil, asa cum scrie cineva mai sus, strategia a fost facuta de cineva care a incercat sa aleaga categoriile pentru care vor exista vaccinuri in fiecare etapa. In loc sa aleaga dintre cronici si batrani (lucrur complicat rau), au preferat sa aleaga o categorie profesioanala, ca aia-i cel mai usor.
  Pe termen mediu si lung e o strategie perdanta, in cel mai bun caz e ca apa sfintita si nu face nici rau, nici bine (medicul care e in grupa de risc o sa traiasca, dar in locul lui o sa moara un batran sau un alt cronic).
  Rar castig ceva citind comentariile, de data asta chiar am inteles ceva mai mult.
  Multumiri comentatorului HP.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by