​Prin Programul de Dezvoltare Comunitară, Fundația Pădurea de Mâine vine în sprijinul comunităților locale prin proiecte și inițiative care susțin natura. În anul 2020 au fost reabilitate grădini și parcuri ale unor instituții din județul Suceava, cu scopul de a reda vitalitatea și aspectul îngrijit oazelor verzi și micilor "păduri urbane".

Parcul dendrologic al Muzeului Memorial Ciprian PorumbescuFoto: Fundația Pădurea de Mâine
  • 2 ha, suprafața totală pe care s-au efectuat lucrările
  • 70 de arbori de diferite specii au fost plantați (molid argintiu, cedru, stejar roșu, tuia, magnolie, castan, platan, pin, tei, Ginkgo biloba, brad argintiu, arțar)
  • Au fost efectuate toaletări ale arborilor și arbuștilor existenți, iar pătura erbacee și vegetația erbacee lemnoasă a fost tunsă
  • A fost recondiționat foișorul
  • A fost refăcut sistemul de iluminat

Fundația Pădurea de Mâine reabilitează Parcul dendrologic al Muzeului Memorial Ciprian Porumbescu

În contextul pandemiei, orice spațiu verde accesibil publicului, cu condiția respectării măsurilor sanitare de prevenție, devine o binevenită oază de recreere. Parcul dendrologic al Muzeului Memorial Ciprian Porumbescu, situat pe fostul domeniu al boierului Dimitrie Costin din satul Stupca (comuna Ciprian Porumbescu), este cel mai important parc de acest fel din județul Suceava și este accesibil vizitatorilor și pe timp de pandemie.

Un atac recent de insecte a afectat mai multe exemplare de rășinoase din imediata apropiere a Muzeului și mulți arbori bătrâni nu au mai putut fi menținuți în picioare în condiții de siguranță. Serviciul de Case Memoriale din cadrul Muzeului Național al Bucovinei a contactat în acest sens Fundația Pădurea de Mâine pentru a solicita sprijinul în vederea reamenajării parcului. Fundația a contractat lucrări de peisagistică și amenajare a parcului, iar lucrările s-au încheiat în luna octombrie. Au fost plantați arbori tineri pentru a înlocui exemplarele afectate de insecte, iar arborii bătrâni au fost curățați și, în cele câteva cazuri în care amenințau siguranța clădirii sau a altor arbori mai tineri, au fost îndepărtați. Foișorul din lemn din parc a fost recondiționat și toată instalația de iluminat a fost refăcută.

Parcul care înconjoară muzeul, adăpostit în conacul din secolul al XVIII-lea, a fost plantat de familia boierului Costin. Cultivați și iubitori de natură, urmașii cronicarului Miron Costin au îngrijit comunitatea locală și au susținut dezvoltarea acesteia, au clădit prima școală din zonă, au ridicat o fabrică și administrau cu responsabilitate pădurea din zonă.

"Parcul dendrologic al muzeului este cel mai spectaculos din întregul județ Suceava. Familia boierului Costin a adus specii extrem de rare de pe mai multe continente. Avem o larice absolut spectaculoasă, nuc roșu, fag roșu, arbori foarte frumoși. Parcul se potrivește perfect cu Balada lui Ciprian Porumbescu. Cu toată aura romantică, cu poveștile de dragoste, este un cadru preferat pentru multe cupluri care aleg să se căsătorească. Mulți copii și tineri fac lecții de biologie aici în fiecare an atât de la școlile din zonă cât și de la Universitate, sau veniți cu organizații precum Cercetașii României. Melomanii, care vizitează de atâția ani Muzeul și Parcul, au continuat să vină și în condiții de pandemie. Ne bucurăm că Fundația a înțeles dimensiunea, anvergura parcului și potențialul acestuia, și ne ajută să îl amenajăm și să-l punem în valoare, așa cum merită", a declarat Aura Brădățan, Șef serviciu Case Memoriale în cadrul Muzeului Național al Bucovinei.

Parcul Muzeului „Ciprian Porumbescu” este deschis publicului și poate fi vizitat de miercuri până duminică. Mai multe detalii despre Muzeu și programul de vizitare găsiți aici.

​Articol susținut de Fundația Pădurea de Mâine