1 Decembrie, Ziua Naţională a României. Semnificaţiile şi istoria acestei date. Cum se vor desfășura ceremoniile în condiții de pandemie

de DP     HotNews.ro
Marţi, 1 decembrie 2020, 5:31 Actualitate | Esenţial


Klaus Iohannis la parada militara de 1 Decembrie 2019
Foto: Presidency.ro
Ziua Națională a României este sărbătorită în prezent pe 1 decembrie, iar această dată, stabilită printr-o lege promulgată în 1990, marchează un moment important din istoria românilor, cel în care Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România, în 1918.

Prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990, data de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România. În acest an, Ziua Națională vine într-o perioadă complicată din punct de vedere sanitar, iar ceremoniile se vor desfășura în condiții cu totul speciale, fără tradiţionala defilare a militarilor şi tehnicii de luptă şi fără ca avioanele să mai survoleze spaţiul aerian.

Marea Unire de la 1918


Pe 1 decembrie 1918 a fost convocată, la Alba Iulia, Adunarea Naţională a Românilor, lucrările finalizându-se cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate. Acest act a avut loc după ce, la data de 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918, organele reprezentative ale Basarabiei şi Bucovinei au votat unirea.

Pe 1 decembrie 1918, se decide astfel în unanimitate unirea Transilvaniei, Crişanei şi Maramureşului cu România, dar cu păstrarea unei autonomii locale, pe baze democratice, cu egalitate între naţionalităţi şi religii.

"Adunarea Naţională a poporului român din Transilvania, Banat şi părţile ungurene a primit rezoluţiunea prezentată prin Vasile Goldiş în întregimea ei şi astfel unirea acestei provincii româneşti cu ţara mamă este pentru toate veacurile decisă", anunţa Gheorghe Pop de Băseşti, preşedintele Marii Adunări.

La Alba Iulia, aşa cum a fost şi la Cernăuţi, la 28 noiembrie, a fost o adunare a tuturor românilor din Austro-Ungaria. Tot aici, la Alba Iulia, se constituie Marele Consiliu Naţional Român, care este format din 200 de membri aleşi şi încă 50 cooptaţi. În următoarea zi, Consiliul numeşte un guvern provizoriu, numit Consiliul Dirigent al Transilvaniei, care îl are în frunte pe Iuliu Maniu. La 11 decembrie se ratifică Marea Unire de către Guvernul României, iar declaraţia de la Alba Iulia este înmânată regelui Ferdinand. Regele promulgă în aceeaşi zi decretul de sancţionare a unirii (inclusiv a Basarabiei şi Bucovinei). Un an mai târziu, pe 29 decembrie 1919, Parlamentul României votează legile de ratificare a unirii Transilvaniei, Crişanei, Maramureşului, Banatului, Bucovinei şi Basarabiei cu România.

Recunoaşterea internaţională a unirii Bucovinei cu România s-a făcut la 10 septembrie 1919, prin semnarea Tratatului de la Saint Germain dintre Puterile Aliate şi Austria. Recunoaşterea unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România s-a făcut prin Tratatul de pace de la Trianon, încheiat la 4 iunie 1920, de Puterile Aliate şi Asociate şi Ungaria.

Pe 28 octombrie 1920, s-a semnat Tratatul de la Paris, pe de-o parte de România şi pe de cealaltă parte de Puterile Aliate (Franţa, Marea Britanie, Italia şi Japonia), care a avut ca scop recunoaşterea unirii României cu Basarabia. Dar acesta nu a intrat în vigoare pentru că Japonia nu l-a ratificat. De asemenea, Uniunea Sovietică nu a recunoscut această unire, iar acţiunile Japoniei au venit ca rezultat al unui protocol secret care a făcut parte dintr-un tratat între cele două din 1925.

10 mai şi 23 august, datele care au marcat anterior Ziua Naţională a României


Anterior, în perioada 1866 - 1947, Ziua Națională a României a fost sărbătorită pe 10 mai, apoi, între anii 1948 și 1989, pe 23 august.

Deoarece prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus în data de 10 mai 1866 jurământul în fața adunării reprezentative a Principatelor Române Unite, aceasta a fost desemnată Ziua Naţională, fiind sărbătorită până în 1947.

În 2015, Camera Deputaţilor a decis ca 10 mai să fie sărbătoare naţională, fiind ziua care marchează trei momente istorice - începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării.

După abdicarea forțată a regelui Mihai I, pe 30 decembrie 1947, Camera Deputaților a adoptat legea prin care a proclamat Republica Populară Română. Data de 23 august a fost decisă drept sărbătoare de stat, fiind cunoscută ca ziua insurecției armate antifasciste, începutul revoluției populare în România. Data făcea referire la întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste și arestarea Guvernului condus de Ion Antonescu în anul 1944.

Cum este sărbătorită Ziua Naţională anul acesta


În acest an, Ziua Națională vine într-o perioadă complicată din punct de vedere sanitar, iar ceremoniile se vor desfășura în condiții cu totul speciale, fără tradiţionala defilare a militarilor şi tehnicii de luptă şi fără ca avioanele să mai survoleze spaţiul aerian.

Aproximativ 150 de militari din Ministerul Apărării Naţionale vor participa, începând cu ora 11:00, la ceremonia oficială în format restrâns, organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României în Piaţa Arcul de Triumf din Capitală.

Potrivit unui comunicat al MApN, pe timpul ceremoniei se va ţine un moment de reculegere în memoria eroilor români căzuţi pe câmpurile de bătălie pentru reîntregirea neamului românesc şi a victimelor virusului SARS-CoV-2, vor fi trase 21 de salve de tun iar preşedintele Klaus Iohannis va depune o coroană de flori şi va susţine o alocuţiune.

Evenimentul, care nu va fi deschis publicului, se va desfăşura cu respectarea strictă a prevederilor legale referitoare la prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Cu ocazia Zilei Naţionale, reprezentanţi ai Armatei României vor participa, la solicitarea şi cu sprijinul autorităţilor locale, la pregătirea, organizarea şi desfăşurarea de ceremonii de mică amploare în unele garnizoane în care sunt dislocate mari unităţi şi unităţi militare iar militarii aflaţi în misiune în afara teritoriului naţional vor desfăşura ceremonii militare în cadru restrâns.

De asemenea, drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz.

Folosirea dronelor (Remotely Piloted Aircraft Systems - RPAS) în spaţiul aerian unde se desfăşoară ceremonia dedicată Zilei Naţionale este interzisă, conform prevederilor articolului 12 din HG nr. 912/2010.

Pentru buna desfăşurare a ceremoniei oficiale organizate cu ocazia Zilei Naţionale a României, Brigada Rutieră Bucureşti a dispus măsuri pentru asigurarea fluenţei în trafic şi informarea conducătorilor auto asupra restricţiilor rutiere pe arterele care converg către Piaţa Arcul de Triumf.

La Alba Iulia, de 1 Decembrie vor fi doar două evenimente oficiale, potrivit unui anunț făcut de primarul localității
"(Manifestările oficiale - n.r.) se reduc la două, restul se mută în online. În schimb, toate spaţiile istorice vor putea fi vizitate: Sala Unirii, Muzeul Naţional al Unirii, Platoul Romanilor. Lumea se va putea plimba şi călca pe locurile sacre ale acestui oraş", a mai spus Gabriel Pleşa. Alba Iulia a ieșit din carantină luni, 30 noiembrie.

La rândul său, prefectul judeţului Alba, Nicolae Albu, a afirmat că "atmosfera Zilei Naţionale există", în pofida restricţiilor.

"Trebuie să o avem anul acesta mai mult în suflet, trebuie să avem grijă unii de alţii. În acelaşi timp, să ne marcăm Ziua Naţională şi eroii", a declarat Nicolae Albu.

Cel mai important moment din programul zilei de 1 Decembrie de la Alba Iulia va fi ceremonialul militar de la Monumentul Unirii. În acest an, la Alba Iulia nu va mai avea loc tradiţionala paradă militară, eveniment la care, în unii ani, au asistat şi câteva zeci de mii de persoane.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

21912 vizualizari

 • -4 (14 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 1 decembrie 2020, 6:09)

  [anonim]

  • +2 (6 voturi)    
   Romania e ultima in Europa. nimic de sarbatorit (Marţi, 1 decembrie 2020, 10:19)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui

   ce sa sarb atorim ca suntem ultimii in europa la strazi, spitale, scoli?
   • -2 (2 voturi)    
    Specific (Marţi, 1 decembrie 2020, 14:09)

    fdaniel [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

    E o situație care simbolizează perfect trecerea a 102 ani de la anexarea Transilvaniei de către Regatul României.
 • +2 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 1 decembrie 2020, 6:47)

  [anonim]

 • +6 (10 voturi)    
  La multi ani, Romania ! (Marţi, 1 decembrie 2020, 7:50)

  animatron [utilizator]

  Sute de etnii si popoare s-au perindat prin Europa, doar o parte dintre ele au dainuit si doar cateva zeci au reusit sa fie suficient de reziliente si organizate pentru a avea "tari" si "state".

  Romanii au avut cateva "tari" timp de sute de ani, apoi au reusit cu dificultate sa-si croiasca un "stat national unitar" pe care l-au aparat cum au putut in fata unor imperii agresive.

  Lupta pentru unitate nu s-a terminat, inca mai sunt imperii care ne vor colonizati, divizati si imprastiati, mai sunt ocupanti pe pamantul stramosilor.

  Romania e intr-o perioada buna a istoriei sale, romanii au profitat de oportunitati "geostrategice" pentru a se alatura celor mai puternice blocuri politico-economice si militare de pe planeta, Uniunea Europeana si NATO.

  Statul nostru national se intareste an de an, progresele sunt vizibile si cuantifiabile, chiar daca le marcam cu dezbateri aspre nascute dintr-o severa exigenta fata de noi insine.

  Europa e intr-o criza de identitate care ne afecteaza inevitabil, dar suntem la locul nostru in aceasta familie europeana si treptat ii vom aduce si pe ceilalti romani, 3 milioane de basarabeni, alaturi de noi si UE.

  Va doresc Dvs, tuturor romanilor, din Romania si de pretutindeni, sanatate si speranta, incredere si bucurie de viata !

  Dumnezeu sa binecuvanteze Romania si pe romani !
 • 0 (10 voturi)    
  Dar ungurii nu se simt jigniti? (Marţi, 1 decembrie 2020, 8:59)

  Zapateado [utilizator]

  Mai mult ca sigur că da. De aceea, sa ne grabim sa sarbatorim Ziua Nationala pana nu ne va constrange Coana Europa sa n-o mai sarbatorim, pe motiv că n-avem voie sa jignim pe nimeni cu ziua noastra nationala.

  E o exagerare? Deloc, din moment ce nu mai ai voie sa spui nici macar " negrito" . Presupun că nici "bozgore".
 • +2 (8 voturi)    
  Cugetări... (Marţi, 1 decembrie 2020, 9:24)

  spirache [utilizator]

  Una peste alta 2020 a avut și părți bune. Doar câteva exemple: s-a dat drumul la metroul Drumul Taberei, a fost primul an in care o mare parte a personalului medical si-a meritat salariile, nu putut pretinde si lua șpagă și unor oameni care au platit o viață întreagă CASS li s-au asigurat servicii medicale fara sa mai bage mana in buzunar ca de obicei, când CASS se plătea degeaba, s-a inaugurat stadionul Steaua, a evoluat cercetarea medicală etc
 • +3 (7 voturi)    
  TRAIASCA... (Marţi, 1 decembrie 2020, 9:36)

  Nonidem [utilizator]

  TRAIASCA ROMANIA!VIVAT ROMANIA!"E scris in Cartea vesniciei/Ca tari si neamuri vor pieri/Dar dulcea noastra Romanie/In veci de veci va inflori"!Sa ne bucuram totusi si sa-i uram Patriei noastre unice "LA MULTI ANI"!
 • -3 (3 voturi)    
  poezia e mereu actuala (Marţi, 1 decembrie 2020, 9:49)

  cucuveauamov [utilizator]

  „Avem in fruntea noastra un fiu al tarii
  Cel mai iubit si cel mai ascultat
  Ce-n lume, pana-n departarea zarii
  E pretuit de oameni si stimat
  Poporul ........... Romania”

  P.S. Tema pentru acasa. Completati cu un nume spatiile punctate.
 • -1 (5 voturi)    
  1 Decembrie 2020 (Marţi, 1 decembrie 2020, 9:52)

  atc [utilizator]

  "Potrivit unui comunicat al MApN, pe timpul ceremoniei se va ţine un moment de reculegere în memoria eroilor români căzuţi pe câmpurile de bătălie pentru reîntregirea neamului românesc şi a victimelor virusului SARS-CoV-2, vor fi trase 21 de salve de tun iar preşedintele Klaus Iohannis va
  depune o coroană de flori şi va susţine o alocuţiune."

  Au cazut tiglele de pe Palatul Cotroceni?! Ce-au de-a face eroii Romaniei cu nefericitele victime ale pandemiei? Sau e nevoie de un nou prilej pentru un discurs electoral gretos pe care Prompterul Romaniei sa-l citeasca de pe ...ghiciti voi ce.
 • -2 (4 voturi)    
  Un 1 decembrie mai altfel (Marţi, 1 decembrie 2020, 10:43)

  galeo [utilizator]

  Un 1 decembrie stalinist, in care doar ciocoii din fruntea statului au voie la Arcul de Triumf.
  Că nu cumva poporul să îi poată privi în ochi și să îi poată cere socoteala lui Orban și Werner.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by