Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, spune că proiectul "foarte serios" de modificare a legilor justiției se bucură de interes în sistemul judiciar, pentru că a primit deja observații de la Parchetul General, de la DIICOT sau de la asociații de magistrați, însă "nu trebuie să ne grăbim cu un instrument așa de important", deși "toată lumea este nerebdătoare". Proiectele de modificare a legilor justiției au fost puse în dezbatere publică de Ministerul Justiției la sfârșitul lunii septembrie, iar calendarul de dezbatare se întinde până în 30 martie 2021, asociații de magistrați criticând acest termen lung, care "nu ține cont de caracterul urgent". Acestea au arătat că, incluzând toată dezbaterea parlamentară aferentă, modificările ar putea fi adoptate și intra în vigoare cel mai devreme în anul 2022, ținând seama și de posibilele sesizări succesive ale Curții Constituționale cu obiecții de neconstituționalitate, iar până atunci își vor produce efecte nocive toate modificările intrate în vigoare în anul 2018 și menținute de actualul Guvern.

PredoiuFoto: Ministerul Justitiei

Predoiu a spus, marți, într-o conferință de presă, că, "surprinzător, nu au fost reacții aprinse în Consiliul Superior al Magistraturii pe tema proiectelor de modificare a legilor justiției, iar CSM urmează să transmită observațiile. Predoiu a precizat că au fost primite deja propuneri de la Parchetul General, DIICOT și de la alte unități de parchet, dar și de la asociații de magistrați.

  • "Proiectul a suscitat interes și mă bucură că există astfel de reacții, pentru că înseamnă că e un proces care are credibilitate și e bine că are credibilitate, pentru că e un proiect foarte serios și un proces serios din care vor rezulta legi ce vor repara toate nenorocirile produse de PSD în 2017 și 2018", a susținut Predoiu.

El a reamintit că va exista și o a doua variantă de draft pentru aceste proiecte, în funcție de propunerile primite, după care va avea loc o nouă consultare publică, susținând că "nu trebuie să ne grăbim".

  • "Nu trebuie să ne grăbim. Toată lumea e nerăbdătoare, toți vrem să reparăm aceste legi, dar nu trebuie să ne grăbim. Este și cerința raportului de țară, textual: <>, a declarat Cătălin Predoiu.

Propunerile de modificare a legilor justiției au fost puse în dezbatere publică de MJ la finalul lunii septembrie și vizează desfiinţarea controversatei Secţii speciale, creșterea mandatelor la conducerea parchetelor de la 3 la 4 ani, schimbarea modului de alegere a membrilor CSM și schimbarea modului de lucru, reducerea pragului de vechime pentru procurorii de rang înalt de la 15 la 12 ani, eliminarea restricției președintelui de a refuza propunerile venite de la MJ, eliminarea schemei de pensionare anticipată a magistraților, suspendată acum.

Două organizații ale magistraților, Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție, au criticat dur starea în care se află în prezent Justiția din România și acuză "puterea legislativă și puterea executivă” că "nu au nicio scuză pentru lipsa de voință politică necesară în vederea modificării imediate a legilor justiției”.

"Exercițiul de imagine reprezentat de proiectul de modificare a legilor justiției, a cărui dezbatere publică a fost programată până în martie 2021, fără a ţine cont de caracterul urgent al modificărilor necesare, nu ajută în niciun mod magistratura onestă și independentă. Cu toată dezbaterea parlamentară aferentă, aceste modificări ar putea fi adoptate și intra în vigoare cel mai devreme în anul 2022, ținând seama și de posibilele sesizări succesive ale Curții Constituționale cu obiecții de neconstituționalitate. Până atunci, își vor produce efecte nocive toate modificările intrate în vigoare în anul 2018 și menținute de actualul Guvern", au atras atenția cele două organizații.

CONSULTĂ AICI proiectele aflate în debatere publică:

Calendarul dezbaterii publice:

Etapa 1

  • Durata: 5.10.2020 – 31.01.2021
  • a. Consultare scrisă – 5.10.2020 – 2.11.2020;
  • b. Întâlniri– 2.11.2020 – 4.12.2020;
  • c. Analiza propunerilor, revizuirea proiectelor – 4.12.2020 – până cel târziu 31.01.2021.

Etapa 2

  • a. Consultare scrisă – data publicării textelor revizuite în urma Etapei 1 de consultare, cel târziu 1.02.2021 – 14.02.2021;
  • b. Întâlniri – 15.02.2021 – 1.03.2021;
  • c. Analiza propunerilor, revizuirea proiectelor – 1.03.2021 – 30.03.2021.