Alegerile parlamentare trebuie să aibă loc la termen, în data de 6 decembrie, în condițiile în care actuala majoritate PSD-istă „este ilegitimă” și nu mai reprezintă voința românilor, iar cel mai recent exemplu în acest sens este numirea lui Florin Iordache în funcția de șef al Consiliului Legislativ, a declarat miercuri președintele Klaus Iohannis.

Klaus IohannisFoto: Administratia Prezidentiala

Șeful statului a reafirmat, într-o conferință de presă, că „alegerile parlamentare sunt esențiale nu ca obiectiv în sine, ci pentru că reprezintă singura opțiune democratică care ne permite un nou legislativ reprezentativ”.

După ce a acuzat PSD că prin legile populiste pe care le-a adoptat ar putea „arunca România în cea mai gravă criză economică din ultimii 30 de ani”, Klaus Iohannis a invocat în sprijinul organizării alegerilor în 6 decembrie numirea, ieri, a lui Florin Iordache în funcția de președinte al Consiliului Legislativ.

„PSD, în ciuda încercărilor dispersate de a-și cosmetiza imaginea, rămâne același partid nereformat și toxic. Găsește mereu o cale să-și recompenseze servanții cu funcții plătite generos din banii publici. Totul pentru ai lor, nimic pentru cetățeni”, a mai spus Klaus Iohannis.

HotNews.ro a transmis VIDEO și LIVETEXT cele mai importante declarații ale președintelui Iohannis

  • Intrăm în linie dreaptă pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie, dată care a fost deja stabilită conform legii
  • Am observat că unii politicieni propagă ideea că cineva ține cu orice preț la organizarea alegerilor și că acestea se pot amâna
  • Alegerile parlamentare sunt esențiale nu ca obiectiv în sine, ci pentru că reprezintă singura opțiune democratică care ne permite un nou legislativ reprezentativ
  • Alegerile nu trebuie amânate pentru ca un partid sau altul să se simtă mai bine pregătit
  • Alegerile trebuie să aibă loc la termen, e fundamental pentru modul în care vom gestiona pandemia și pentru perioada post-pandemie, de reconstrucție
  • Actuala majoritate PSD-istă e ilegitimă și nu mai reprezintă voința românilor
  • Actuala majoritate PSD-istă a blocat o serie de măsuri de combatere a pandemiei și a adoptat legi populiste care ar putea arunca România în cea mai gravă criză economică din ultimii 30 de ani
  • Ieri, Florin Iordache a fost votat în funcția de președinte al Consiliului Legislativ
  • PSD, în ciuda încercărilor dispersate de a-și cosmetiza imaginea, rămâne același partid nereformat și toxic
  • Găsește mereu o cale să-și recompenseze servanții cu funcții plătite generos din banii publici
  • Totul pentru ai lor, nimic pentru cetățeni
  • Actuala situație epidemiologică este îngrijorătoare dar pandemia nu va lua sfârșit nici în ianuarie, nici în martie, așa cum fals lasă să se înțeleagă cei care susțin amânarea alegerilor
  • Mandatul parlamentarilor se termină pe 20 decembrie. După această dată, parlamentarii nu mai pot vota decât legi simple, nu legi organice
  • Ar fi catastrofal pentru România, într-o perioadă foarte grea, să nu avem parlament funcțional
  • Tocmai pentru că ne aflăm într-o criză sanitară trebuie să facem tot posibilul ca România să nu rămână fără un parlament cu puteri depline
  • Procesul de votare nu presupune probleme majore, în schimb campania electorală implică o atenție sporită
  • Au fost stabilite reglementări mai stricte, pentru a limita semnificativ expunerea la riscul contaminării
  • Avem marele avantaj că trăim într-o eră digitală, care permite candidaților să-și promoveze proiectele în mediul online
  • Sunt preferabile și mult mai sigure pentru toți evenimentele de campanie din spațiul virtual
  • Recomand candidaților să se organizeze mai degrabă spre aceste canale
  • E evident că nu mai poate fi vorba de mari adunări populare, de mitinguri, și solicit autorităților să fie mult mai vigilente
  • Orice abatere va trebui aspru și rapid sancționată
  • Sunt convins că dacă se respectă toate normele, vom putea avea o viață democratică activă

Întrebări

Kanal D: Luați în calcul carantinarea capitalei?

Klaus Iohannis: Această propunere trebuie să vină de la experți, nu am auzit nicio propunere care vizează capitala sau județe întregi. Eu nu-mi doresc să ajungem la carantinarea Bucureștiului.

B1 TV: PNL și USR se acuză reciproc la votul pentru Florin Iordache. Cum vedeți această dispută?

Klaus Iohannis: Cred că această alegere a făcut să fie lumea atât de supărată încât încearcă să caute vinovați în loc să caute soluții. E ciudat dacă s-ar certa, fiindcă în definitiv aici a câștigat majoritatea toxică PSD și cred că între timp a devenit foarte clar că nu se poate continua în acest fel.

G4media: De ce v-ați derobat de răspundere și de ce nu utilizați pârghiile legale pe care le aveți la îndemână?

Klaus Iohannis: Este evident că unele autorități s-au bâlbâit. E clar că autoritățile trebuie să fie mai bine organizate, să prevadă evenimentele să le explice. Lucrurile sunt duse la nivelul autorităților locale pentru că acolo trebuie să se ia decizia pentru fiecare localitate. Acest principiu al subsidiarității e unul valoros și important în democrațiile consolidate. Se vor învăța (să ia decizia).

Antena 3: Veți susține alegerile, dacă ajungem la 7.000 de cazuri pe zi?

Klaus Iohannis: Da, susțin că e important să organizăm alegerile parlamentare, evident în condiții speciale și cu respectarea strictă a normelor impuse.

DW: Putem avea încredere în oameni care au trecut deja prin 5-6 partide? Intenționați să cereți interzicerea traseismului, eventual un mandat imperativ?

Klaus Iohannis: Un mandat imperativ nu cred că vrea să impună cineva în România, dar da, pot să vă spun franc și pe față, dacă ajungem să decid și eu ce scriem într-o nouă constituție fiți sigur că voi insista să scriem acolo ceva despre interzicerea traseismului. Acest traseism falsică rezultatul votului popular. Odată și o dată trebuie să ne trezim și să facem ordine în această harababură parlamentară.

Realitatea Plus: Activitatea guvernamentală va fi afectată de campania electorală?

Klaus Iohannis: E evident că pentru guvernanți vine o perioadă un pic mai dificilă, dar mi se pare normal ca majoritatea membrilor unui guvern să fie parlamentari, altfel ajungem foarte repede la un guvern de esență mai degrabă tehnică. În mod uzual, și nu numai la noi, marea majoritate a membrilor guvernului sunt și parlamentari.

Europa FM: Cum evaluați lipsa de comunicare a autorităților care gestionează pandemia?

Klaus Iohannis: Cu siguranță vor învăța pe parcurs și autoritățile care se ocupă de aceste chestiuni să fie mai deschise cu mass media.

Libertatea: Cum apreciați că acum începe abia o evaluare în spitale în privința infecțiilor nosocomiale?

Klaus Iohannis: Colegul dvs a întrebat săptămâna trecută ceva concret. Am un material amplu legat de raportarea infecțiilor (prezintă un dosar aflat pe masa sa), mi se pare o temă de o gravitate deosebită și voi insista să fie tratată ca atare.

Digi 24: Dacă zece liberali ieșeau din sală, nu exista cvorum la numirea lui Florin Iordache. Ar fi trebuit să procedeze așa liberalii?

Klaus Iohannis: Ar fi fost o variantă bună, nu știu de ce nu au făcut-o, nu am discutat cu ei. La proxima ocazie fiți sigură că voi pune această întrebare.

România TV: Medicii discută despre posibilitatea unei carantine de două săptămâni.

Klaus Iohannis: În acest moment nu discutăm despre un lockdown, căutăm soluții care să permită continuarea activităților esențiale. E nevoie să găsim un fel de a continua cu toate că avem această pandemie. În această abordare trebuie să abordăm și continuarea democrației în România. A închide țara, după părerea mea, nu e o soluție. Ce facem închidem țara două săptămâni și după aceea ce facem? Trebuie găsit un just echilibru care să ne permită să trăim viața în condiții de pandemie.

Radio România: Parlamentul European reafirmă sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova, unde urmează alegeri. Ar putea fi un test pentru democrație?

Klaus Iohannis: Nu e treaba președintelui României să facă o evaluare a scrutinului din altă țară, chiar dacă ne e foarte apropiată de suflet. Noi suntem extrem de interesați și toată lumea ar face bine în limita competențelor să contribuie la un scrutin cât se poate de bine organizat și de relevant.

TVR: PNL și USR ar trebui să încerce să se sincronizeze pentru a corecta această numire?

Klaus Iohannis: Dacă există o soluție constituțională, ea trebuie căutată.

Agerpres: Sunteți mulțumit de activitatea ministrului Sănătății?

Klaus Iohannis: Nu e treaba mea să evaluez activitatea miniștrilor și în nici un caz în public. Ministrul Tătaru se străduiește foarte tare.

Adevărul: Dacă USR va condiționa intrarea la guvernare de numirea unui alt premier, ce veți face?

Klaus Iohannis: Toată această poveste se încadrează în povești de campanie.

Ludovic Orban rămâne în continuare prima variantă?

Klaus Iohannis: Da

Antena 1: Ar fi utilă o testare în masă?

Klaus Iohannis: În primul rând nu avem capacitatea, în al doilea rând nu e recomandată. Faptul că am ajuns la 37.000 de teste pe zi e un lucru de apreciat dacă ne gândim de unde am pornit.