​INTERVIU

Alegeri locale 2020 și demografie. Care este factorul determinant pentru rezultatele votului la primărie în București

de Gabriel Bejan     HotNews.ro
Vineri, 25 septembrie 2020, 16:33 Actualitate | Esenţial


Bucuresti, alegeri locale 2020
Foto: Alamy / Profimedia
Sociologul Barbu Mateescu a explicat într-un interviu pentru Hotnews în ce măsură schimbările demografice din România și din București pot influența rezultatele alegerilor locale din 2020.

Când vorbim despre alegeri în România aproape de fiecare dată se ridică problema prezenței la vot: „dacă prezența la vot va fi peste un anumit procent câștigă candidatul X, dacă aceasta este sub respectivul procent atunci câștigă candidatul Y”. Toate aceste calcule se fac într-o variantă ideală, în care populația cu drept de vot înscrisă în registrele electorale este similară cu populația cu drept de vot care există și în REALITATE în respectivele localități.

Ultimul recensământ din România a avut loc în 2011-2012. În ce măsură cifrele din 2012 mai reflectă realitatea în 2020 și care ar fi principalii factori care au influențat schimbările demografice?

Barbu Mateescu: Principalii factori relevanți sunt migrația spre Vest și migrația neînregistrată ( adică migrația ne-soldată cu schimbarea adresei din CI) spre marile orașe. Centrele universitare ale României sunt pline ochi cu oameni care oficial nu locuiesc acolo, nu numai studenți, ci și chiriași aflați în primii cinci-zece ani după studenție. Aceștia sunt încă pe liste în localitatea de origine, de obicei un oraș mai mic și NU au drept de vot la locale în marele oraș în care locuiesc de fapt.

Recent am vorbit cu niște primari din Moldova exact despre aceste diferențe: Unul dintre ei spunea că are 2000 de oameni în comună, potrivit actelor oficiale, dar în realitate nu mai există decât 800 (foarte mulți erau plecați în străinătate, la muncă). Presupun că nu este o situație izolată, se întâmplă la nivelul întregii țări. Cum influențează această diferență rezultatele votului la locale, să zicem?

Sunt multe nuanțe aici, unele specific locale, și e greu de intrat în detalii.

Să luăm situația Bucureștiului care, oficial, are 2,1 milioane de locuitori. După cum spuneai și tu pe blogul tău, acest număr este similar cu cel din 2004. Au trecut totuși 16 ani de atunci, care ar fi principalele modificări demografice care au avut loc între timp?

Oficial, numărul celor plecați este aproximativ egal cu numărul celor veniți. Până acum câțiva ani lucrurile stăteau altfel, dar a început un val de reîntoarceri din Ilfov - oameni care din cauza conexiunilor slabe de transport cu orașul unde au locul de muncă renunță la "casa-cu-verdeață" și se întorc în oraș.

Neoficial, orașul a pierdut prin migrația neînregistrată spre Occident. Elitele profesionale au început să plece - nu pentru bani mai mulți neapărat cât pentru calitatea vieții. Numărul celor care locuiesc în oraș neoficial este extrem de greu de estimat.

Cum crezi că influențează aceste mișcări de populație rezultatele alegerilor din București?

Par să fie două orașe diferite. La europarlamentare și prezidențiale, unde se poate vota pe liste suplimentare, deci studenții și chiriașii de care scriam mai sus pot vota, orașul pare eferverscent anti-PSD. La parlamentare și locale, aceste grupuri dispar din ecuație (dacă nu și-au făcut viză de flotant) și contează mai mult populația cu CI, care datorită industrializării puternice din ultimele decenii ale comunismului este, în medie, mult mai vârstnică.

În consecință, la aceste tipuri de alegeri, Bucureștiul pare mult mai deschis PSD decât la europarlamentare sau prezidențiale.

De ce crezi că nu există un interes real să se realizeze un nou recensământ al populației în România? Care este miza să ne bazăm pe o populație care în realitate nu mai există?

Fonduri! O comună cu 4200 de locuitori în acte vorbește altfel cu guvernul și cu consiliul județean decât dacă s-ar măsura cei 2200 reali.

E o nuanță însă. Mulți din cei plecați se pot întoarce. Unii oameni sunt plecați cvasi-sezonier la muncă în marile orașe, iar dacă nu-și găsesc locul de muncă se întorc acasă.

Deci mare atenție la populația *reală*, e o fantezie matematică. Suntem o țară complexă și din ce în ce mai mobilă.

Hai să încercăm niște estimări legate de prezența la vot și rezultatele alegerilor. De câți alegători ar avea nevoie Nicușor Dan să câștige și de câți alegători ar avea nevoie Gabriela Firea să câștige?

Electoratul Gabrielei Firea din 2016 era extrem de vârstnic și deci a fost răvășit de decese. Cred că ea a recuperat în bună măsură voturile pierdute cu companiile municipale, angajând inclusiv oameni care în 2016 n-au votat-o pe ea sau nu au votat de fel. Per total, ar fi de așteptat ca lucrurile să fie la fel: 245 mii voturi.

Calculele privind Nicușor Dan sunt mai complicate, întrucât contează multe lucruri, precum răsfirarea voturilor între candidații care se opun Gabrielei Firea.

Cum le afectează procentele celor doi prezența pe buletinele de vot din București a lui Traian Băsescu?

Pentru Nicușor Dan: un obstacol adițional. Firea putea comunica mai intens cu Băsescu, îl putea promova drept principalul contracandidat. Mi s-a părut o oportunitate nefructificată de ea.

Cum crezi că influențează contextul actual (pandemia, frica de îmbolnăvire) prezența la vot și, implicit, rezultatul votului din București?

Hai să vedem după alegeri, pe baza statisticilor cu privire la prezență, dacă afectează sau nu lucrurile. Vârstnicii ar fi în teorie afectați, dar PSD/Firea au depus multă energie pentru a-i mobiliza.

Care crezi că va fi factorul determinant pentru rezultatele alegerilor din București?

Mobilizarea populației sub 59 de ani cu drept de vot în oraș.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9777 vizualizari

 • -14 (36 voturi)    
  factorul determinant (Vineri, 25 septembrie 2020, 18:30)

  cucuveauamov [utilizator]

  zace in bunavointa tabletelor STS
  • +2 (6 voturi)    
   procesele verbale sunt disponibile online (Sâmbătă, 26 septembrie 2020, 1:56)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Iar partidele au dreptul sa trimita reprezentanti in fiecare sectie, se centralizeaza la partide inainte de primul partial auntat de BEC. Un vot in minus si ar fi ditamai scandalul, n-am auzit decat glumite de genul asteia ...
 • -2 (32 voturi)    
  De ce nu l-a vrut dna Firea pe Basescu ?! (Vineri, 25 septembrie 2020, 18:44)

  animatron [utilizator]

  Dl sociolog ne spune in articol ca i se pare ca dna Firea a ratat o "oportunitate" si nu-si explica non-combatul dnei Firea si a PSD-ului contra dlui Basescu pe care astfel l-a lasat "in umbra".

  E foarte simplu raspunsul, de la bun inceput dna Firea si PSD-ul il preferau ca adversar pe dl Nicusor Dan, mult mai putin experimentat decat dl Basescu si fara capacitatea fostului presedinte de a raspunde rapid, ferm si "pe documente" la atacurile PSD.

  Toata evolutia campaniei ne arata ca erau pregatite niste "dezvaluiri" contra dlui Nicusor Dan, suficient pt a demobiliza indecisii.

  Ce "dezvaluiri" puteau face PSD/Firea contra fostului primar general si presedinte Basescu?
  Nimic care n-a mai fost deja spus pana la saturatie, deci PSD nu avea nici o arma de acest gen contra dlui Basescu !

  Pe dl Nicusor Dan, dna Firea si PSD-ul il puteau ataca pe "dezvaluiri", pe "lipsa de experienta in administratie", pe faptul ca nu are "greutate politica" in nici un partid (e sustinut "by default" de PNL si fara entuziasm de USR/PLUS), pe lipsa de carisma si talent oratoric, pe faptul ca e manipulabil de cei din anturaj, etc.

  Nici unul din argumentele de mai sus nu tinea in fata lui Basescu, dna Firea ar fi parut foarte slab pregatita in raport cu Basescu si nu ar fi avut cu ce-l 'porcai" pt ca deja totul e la vedere cu acuzatiile clasice (flota, colaborare CI, Udrea, a taiat pensii, etc).

  Alegerea dlui Nicusor Dan a fost o propunere potrivita pentru PNL (chiar o lovitura de imagine).

  Antagonizarea lui Basescu doar pt una bucata primarie de sector data PMP-ului (care partid l-a sustinut primul public pe Nicusor Dan) a fost o decizie complet iresponsabila a USR-PLUS, arata idealism provocator de conflicte (cu toate celelalte partide) sau talibanism politic care izoleaza si plafoneaza (se vede clar in sondaje stagnarea stangii progresiste).

  Din pacate, dlui Nicusor Dan nu-i mai ramane decat sa spere ca cei sub 59 de ani vor veni masiv la vot sau dl Basescu va renunta in extremis.
  • +8 (24 voturi)    
   ... dl Basescu va renunta in extremis? (Vineri, 25 septembrie 2020, 20:28)

   Don Ciccio [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   Niciodată! Un animal politic, precum Băse, nu are în structurâ intimă a fibrei sale ideea de abandon.
   • 0 (0 voturi)    
    ei lasa ca o sa o si- primeasca cu varf si indesat (Duminică, 27 septembrie 2020, 23:23)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Don Ciccio

    Pretena sa EU va merge odata si odata la racoare nu scapa chiar asa...

    DNA-ul trebuie activat si cred ca de aceea s-a activat si basescu care a inceput sa se ramoleasca evident - urmariti interveiul de pe HNs= nu mai aude bine si nici nu mai intelege sensul unei intrebari in Romana - daca cineva crede ca a te lupta cu mafia pret de peste 15 ani cum a facut TB pana a cazut ca un papagal in bratele dansei fara sa nu suferi de anumite schele se inseala.

    Atentie mare sa aiba ND - este evident o alta fire decat TB si asta m-a facut sa il votez cu mare entuziasm.
  • +8 (24 voturi)    
   Basescu e iepurele lui Firea (Vineri, 25 septembrie 2020, 20:41)

   barc [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   Toata lumea vede asta, spera sa-si ridice partidul si sa mai ciuguleasca niste firimituri prin intelegeri oculte.
   • +1 (7 voturi)    
    Basescu are promisa functia de (Sâmbătă, 26 septembrie 2020, 15:26)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui barc

    VicePrimar de la DUamna Gabi ( in cazul putzin probabil al victoriei voluntaresei, de ce Volunareasa nu a anuntat viceprimarul ?)
    • 0 (0 voturi)    
     asta nu inseamna ca (Duminică, 27 septembrie 2020, 23:25)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui un domn

     in ceea ce priveste colaborarea intre TB, PML si PSD nu va continua pe linia marilor tunuri imobiliare - doar are un ginerica care din asta traieste...

     este timpul ca PSD+ PMP sa moara!
  • +8 (30 voturi)    
   Da, cum indrazneste USRPLUS sa fie cinstit (Vineri, 25 septembrie 2020, 21:37)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   Trebuia sa fie un partid murdar care face compromisuri cu PMP, de fapt cu PSD fiindca PMP voteaza cu PSD in consiliu.
   • -10 (18 voturi)    
    Lasa, bre, ca romanii au mai fost pe strada asta (Vineri, 25 septembrie 2020, 23:14)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

    Lasa, bre, ca romanii au mai fost pe strada asta.

    Vad ca o tii ca Stan cu Fluierul cu "cinstea" uSRI-stilor. Romanii au mai fost pe aici: cand au venit aia "cinstiti" (perioadele '96-2000, CDR si 2004-2012, Basescu), Romania a avut caderi economice de parca ar fi fost in razboi.

    In Bucuresti, idem: aia "cinstiti" au condus Bucurestiul mult inainte de Firea, cam 19 ani, daca nu ma insel: Videanu, Lis, Basescu, Halaicu...si inca vreo doi tigani cinstiti. Ti se pare ca Bucurestiul inainte de Firea (pe vremea "cinstitilor") era ca o floare? Hahaha...

    Dupa cum se vede din recentele evolutii pe ecranul politic, uSRI+2,25 va face o guvernare mai proasta si mai inepta decat chiar ineptia celor doua formatiuni, PSD si PNL la un loc...ele insele infectate de securism. Dar, in vreme ce securistii din partidele vechi sunt d'aia care mai stiu si putina carte...astia din uSRI sunt generatiile cu 38-40% analfabeti functionali dupa absolvirea a 12 clase. Daca-i pui si pe aia care n-au ajuns sa absove 12 clase, analfabetismul functional in generatiile tinere trece de 50-55%.
    Asta nu-i de ieri, de alataieri, ci de cel putin 15 ani. Analfabetii aia au ajuns sa fie si ei ceva, pe undeva, au 35 de ani sau mai mult...asta-i mersul vietii.

    Daca ai cu ce, gandeste ce ajunge o societate in care 50-55% din populatia de 20-40 de ani e analfabeta functional, care nu pricepe nici macar logica elementara? Dupa aia injur-o pe Firea si pe cine mai vrei tu.
    • -1 (5 voturi)    
     te pomeni ca batranii de pe la tara (Sâmbătă, 26 septembrie 2020, 2:08)

     jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     cu 4 clase prin anii 50 sunt niste genii.
     Firea s-a afisat cu garda pretoriana de generali fara razboaie ... unde or fi nomenclaturistii care conduc de 30 ani dar suntem ultimii in Europa? "Academiciana" Andronescu la academia neoficiala (platita din bani publici, USR s-a opus) a fost ministresa a educatiei de 4 ori, a desfiintat scolile profesionale, a fost Pamblica rector la Suceava ??, a fost Breazu rector la Alba ??, a fost si PLM Genunche dovedit plagiator in timpul sustinerii doctoratului, Ponta Mickey Mouse, generalul de izmene Oprea - coordonator de doctorate la SRI. Si Nastase, ginerele a DOI ministri comunisti, dovedit infractor si inchis, preda
  • +6 (20 voturi)    
   tare rau (Vineri, 25 septembrie 2020, 21:49)

   Motanul_incaltat [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   Tare rau asta cu "idealism provocator de conflicte". Tot nu reusiti sa ii intelegeti pe astia care nu si-ar vinde mama pentru o smecherie mica.
   Ati crezut voi ca luati bani de la psd si va dati anti si ca inghite toata lumea, dar n-a mers, fiindca talibanii raman talibani. Nasol moment.
   Acuma ca acuma dar la parlamentare nu aveti nici o sansa sa treceti pragul. Probabil o sa intrati in PSD. Desigur, fara "dl Basescu". El o sa-si vada (in sfarsit!) de pensie, probabil transformandu-se in analist politic si consilier de campanie, intre 2 sticle.
   • 0 (0 voturi)    
    TB are interese imobiliare puternice in Buc (Duminică, 27 septembrie 2020, 23:30)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Motanul_incaltat

    Prin ginerica si prin legatura permanenta pe care a pastrat-o cu pasarica aia blonda...

    este intr-o caracatita din care nu stiu daca va dori sa iasa - poate din secunda asta sa iasa dar nu isi doreste inca... Oare ce il determina sau cine il determina sa continue aceasta lupta???

    Pentru un tampit ca Neamtu - nu cred!
    clar TB este omul banilor si a intereselor pentru cele doua copile ale lui si blonda lui eterna. Cam asa vad io lucrurile.
  • +4 (4 voturi)    
   judeci greşit - precum un jurnalist - considerând (Sâmbătă, 26 septembrie 2020, 7:10)

   let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   că sunt necesare mereu acuzaţii noi pt. a ţine publicul în priză; pt. electori este suficientă reamintirea unor vechi ticăloşii rămase însă nesancţionate de justiţie datorită intangibilităţii foştilor preşi, oricât de ticăloşi ar fi fost (vezi şi cazul iliescu sau chiar klaus iertat de falsul cu casele)...
  • 0 (2 voturi)    
   Firea nu e proastă. În plus, (Sâmbătă, 26 septembrie 2020, 22:47)

   ex nihilo [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   E super clar, că Băsescu e de "n" ori mai experimentat ca Nicușor Dan!
   Dacă matelotul dă bine ca mixtură in funcția de Președinte - matematician, în schimb, nu înseamnă și Politician..
 • -3 (15 voturi)    
  Sper sa castige Nicusor Dan (Vineri, 25 septembrie 2020, 20:23)

  nlln [utilizator]

  Cand te angajezi intr-o batalie, cu atat mai mult electorala, iti trebuie o sustinere consistenta nu doar declaratii , uneori voalate, alteori doar din coltul gurii .
  PNL si USR au sustinut la nivel minim aceasta candidatura.

  Nicusor Dan si-a facut singur campanie.
 • 0 (14 voturi)    
  !! (Vineri, 25 septembrie 2020, 20:32)

  nlln [utilizator]

  Va afla USR-ul si PNL-ul foarte curand ce inseamna sustinere.
  Vin alegerile parlamentare.Nici nu isi imagineaza ce le-a pregatit Autoritatea Electorala.
  La alegerile din noiembrie 2019 au votat in strainatate aproape 900000 , poate peste, de cetateni.

  Incepand din acest an sistemul de vot in strainatate se schimba .Pana azi sunt inregistrati sub 15000 de votanti sa zicem ca se ajunge la 20000 pana pe 20 octombrie.
  Nu se mai organizeaza sectii de vot in sediul ambasadelor daca nu au fost cereri, oamenii au confundat cerea pt sectii de vot cu cererea pt votul electronic si nu s-au inscris.

  Se vor trezi in decembrie cu oameni in fata ambasadelor( unde au putut vota in 2019 dar nu in 2020) .Cine raspunde Autoritatea Electorala( condusa de PSD) sau Guvernul ( PNL) ?
  Cine beneficiaza de diferenta intre poate nu 900000 dar sigur 700000 si 20000 cati se vor inscrie?
  Cu siguranta PSD.
  • -7 (17 voturi)    
   Ce bine ar fi! (Vineri, 25 septembrie 2020, 23:14)

   marie-cu-palarie [utilizator] i-a raspuns lui nlln

   Să dea Domnul să fie așa cum spuneți!

   Oricum votul din diaspora e o prostie monumentală. Democrații mai vechi precum Irlanda, Grecia sau Israel (ca să nu mai zicem de SUA sau Germania) nu se încurcă cu asemenea nebunii.

   Stai în România? Votezi. Nu? Înseamnă că ai votat deja cu picioarele împotriva politicii românești. Prea bine - acum asumă-ți votul!

   #AplatizămPNL
   • -2 (4 voturi)    
    Total de acord (Sâmbătă, 26 septembrie 2020, 2:02)

    Big Data [anonim] i-a raspuns lui marie-cu-palarie

    Cu tot respectul pentru romanii care au plecat, dar ei voteaza politicienii care vor stabili politica fiscala, taxele si beneficiile pentru romanii din tara.

    Nivelul de taxare si drepturile lor sunt votate de parlamentele tarilor in care au emigrat.
   • +2 (6 voturi)    
    primele 3 au frica de a fi depasiti de disapora (Sâmbătă, 26 septembrie 2020, 2:42)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui marie-cu-palarie

    Sunt vreo 3 miloane de irlandezi cu cetatenie fata de 5 inauntru, multi in SUA, Australia sau UK.
    Similar cu Grecia si Israel.

    In SUA si Germania trebuie doar inscriere la amabasada.
    Romanii nostri se intorc anual, o buna parte pleaca doar temporar.
   • -2 (8 voturi)    
    Sigur? (Sâmbătă, 26 septembrie 2020, 8:10)

    nlln [utilizator] i-a raspuns lui marie-cu-palarie

    Te rog sa demonstrezi ca ai dreptate , poti reveni cu un comentariu mai amplu in care sa explici pe scurt sistemul de vot din Irlanda, Grecia si Israel.

    Comentariul tau este din categoria celor care anul trecut isi exprimau indignarea ca Johannis nu accepta intalnirea cu Dancila( foarte inteleapta hotararea lui Johannis) si foloseau ca argument suprem.. asa ceva nu s-ar intampla in ...America!

    Nu mai dati exemple de democratii vechi , priviti realitatea in fata si acceptati ca traiti intr-o democratie originala care isi are inceputurile in domnia lui Ion Iliescu extinsa pana azi prin domnia lui Firea , Tariceanu, Ponta, Dragnea( din inchisoare), Olguta V si nenumaratii lor prieteni cu familii si clanuri de interese.

    Asteptam cu interes rezumatul despre sistemul de vot din Irlanda, Grecia, Israel!
    Numai bine!

    PS. Parerea ta cum ca nu au drept de vot cei care au plecat nu merita nici un raspuns.
  • +1 (3 voturi)    
   cerere pentru sectii? (Sâmbătă, 26 septembrie 2020, 2:16)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui nlln

   nu se stie numarul de votanti de data trecuta sau de ce?
   • -2 (4 voturi)    
    ! (Sâmbătă, 26 septembrie 2020, 10:34)

    nlln [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

    Se stie numarul de votanti dar nu se mai doreste ca ei sa ajunga sa voteze , au gasit aceasta miscare subtila, marca PSD, sa faca o schimbare fara sa anunte din timp.
    Autoritatea Electorala este condusa de cineva pus de PSd( stiu ei de ce) iar Guvernul doarme.

    Vom vedea cum vor rezolva problema.Daca vor sa o rezolve.
    Cum voturile din diaspora nu merg la PSD este un calcul facut sa avantajeze PSD eventual sa aiba in continuare majoritate in Parlament.
  • +3 (3 voturi)    
   nu importă cine beneficiază şi cine nu (Sâmbătă, 26 septembrie 2020, 7:16)

   let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui nlln

   dar ca principiu, este oare corect ca cineva care nu mai locuieşte în ţară să voteze şi să influenţeze soarta celor de acasă dar fără ca el să împărtăşească aceiaşi soartă? eu zic că nu...
   • -2 (4 voturi)    
    Da este corect! (Sâmbătă, 26 septembrie 2020, 10:40)

    nlln [utilizator] i-a raspuns lui let_s_twist_again

    Dupa cum se vede cu ochiul liber , chiar de pe Luna, soarta celor ramasi acasa nu este prea fericita.
    Da ,vrem sa influentam soarta celor ramasi acasa!
    Vrem scoli, spitale , institutii administrative exact ca in tarile in care locuim.
    Vrem un sistem de protectie pentru copii si batrani , sistem de protectie nu pensii speciale.

    Vrem scoli performante nu doctorate pe banda pentru totii analfabetii, vrem un sistem care sa recunoasca valoarea ( alta decat cea de membru PSD sau apropiat in clan PSD)
    Si pot continua pana maine ...

    Crezi ca prin aceste lucruri iti influentez in mod negativ viata din Romania?
    • +1 (1 vot)    
     da, dacă prin opţiunea ta alegi persoana (Sâmbătă, 26 septembrie 2020, 15:08)

     let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui nlln

     sau formaţiunea politică greşită pt. a face cele ce însiri mai sus...
     de 3 decenii toţi, dar absolut toţi au promis marea cu sarea în campanii dar odată ajunşi la putere au făcut un mare fâs...
 • 0 (14 voturi)    
  Cenzura Hotnews (Vineri, 25 septembrie 2020, 20:40)

  Vaka [utilizator]

  Comentariul de mai jos a fost cenzurat de HotNews.
  Potate ne spuneti ce anume este atat de vulgar sau indecent?

  De la o vreme imaginile care insotesc articolele voastre sunt din ce in ce mai ermetice.

  Puteti sa ne explicati ce legatura este intre titlul pozei "Bucuresti, alegeri locale 2020", o reclama la Pepsi, Fuego, autobuzul 381 si doua fete vesele?

  Sau aluzia este mai adanca?

  "Pe trotuar, alături saltă
  Două fete vesele…
  Zău că-mi vine să-mi las baltă
  Toate interesele!"
  Primavara - G Toparceanu
 • +5 (17 voturi)    
  Simplu (Vineri, 25 septembrie 2020, 21:25)

  robyzs [utilizator]

  Daca esti multumit cum arata Bucurestiul, o Capitala Europeana care produce un sfert din PIB-ul Romaniei atunci voteaza cu Firea, daca vrei schimbare atunci voteaza cu Nicusor Dan, singurul care o poate invinge masinaria PSD.
  • +3 (13 voturi)    
   Bucuresti , 25 % din PIB Romania - FALS (Vineri, 25 septembrie 2020, 22:15)

   mihai53 [utilizator] i-a raspuns lui robyzs

   La Autoritatea fiscala din Bucuresti , sunt arondate in mod fortat primele 2500 firme din Romania , dupa cifra de afaceri si contributiile datorate . Dintre acestea , doar un sfert sunt cu adevarat in Bucuresti . De aici umflarea artificiala a cotei din PIB produsa de Bucuresti .
   • +3 (3 voturi)    
    Nu mi se pare exagerat (Sâmbătă, 26 septembrie 2020, 2:51)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui mihai53

    Salariile sunt clar mai mari decat in rest si populatia e si ea mult mai mare. Plus ca persoanele neangajate, implicate in agricultura de subzistenta, asistatii sunt mai putini procentual. Chiar si pensionarii din bucuresti au pensii superioare, deci pot cumpara mai multe produse.
    Daca se considera cumva ca firmele care au sucursale in toata tara sunt inregistrate unde e centrul , tot nu e ok nici ca Banca Transilvania sa dea integral la Cluj, OMV/Orange/Vodafone la Bucuresti sau Lidl la vreo comuna prin Prahova - din cate stiu peste 5 angajati se face punct de lucru, iar taxele colectate se duc in localitatea respectiva.
  • 0 (2 voturi)    
   mare greşeală toata obsesia asta cu polarizarea (Sâmbătă, 26 septembrie 2020, 7:21)

   let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui robyzs

   partinică a alegerilor locale...
   primarii ar trebui aleşi pe principiu uninominal, deci funcţie de valoarea personală iar nu judecând partidele care îi susţin...
 • +2 (8 voturi)    
  . (Vineri, 25 septembrie 2020, 22:37)

  Mihai Panet [anonim]

  "Cum crezi că influențează contextul actual (pandemia, frica de îmbolnăvire) prezența la vot"

  Cam ceea ce conteaza cel mai mult. Restul, demografie, trece pe planul secund.

  Se puteau face alegeri inteligente, prin corespondenta de ex. si sa participe foarte multi alegatori, poate peste 80%. Atunci ar mai fi fost alegeri. Astea de acum nu sunt alegeri democratice, sunt alegeri sub bombardamente, o tragere a pisicii de coada, poate sare de partea cuiva. Sa vedem care trage mai tare de biata pisica...
  • +1 (3 voturi)    
   se puteau face alegeri electronice... (Sâmbătă, 26 septembrie 2020, 7:26)

   let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui Mihai Panet

   dacă nu s-ar fi întârziat atât cu noile ci cu cip şi care ar fi putut fi prevăzute şi cu capacitatea de semnătură electronică... fiecare ar fi votat de pe pc sau tel smart iar la secţiile clasice de vot ar fi ajuns doar minoritatea neconectată la net...
   aşa, mulţi nu se vor duce la vot nu de frica covidului ci a cozilor generate de procedurile sanitare...
 • +1 (5 voturi)    
  Rezultele in Bucuresti (Sâmbătă, 26 septembrie 2020, 0:56)

  Koczka [utilizator]

  vor depinde de câți 'gringos' cu viza de flotant vor 'aparea' la secțiile de votare. Sunt vreo 10 mii de muncitori în construcții angajați de patroni PSD-isti și se cam știe ce voteaza. Mai sunt vreo 100 de mii de angajați ai Companiilor municipale cu familiile lor a căror job depinde daca mafia PSD rămâne la putere. Mai sunt cam tot pe atâți interlopi, prostituate, mini infractori, cerșetori și alți izgoniti din UE datorita la, unii fără acte și cărora o viză de flotant in București le este mană cerească pentru a nu fi izgoniți și de aici. Mai sunt pensionari care le vremea asta plecau la copii in UE și care acum se cam plictisesc prin mall-uri și piețe publice. Mai sunt cei cu domiciliul în Ilfov și făceau 'naveta' cu treaba sau fara prin Capitala.
  O mare necunoscută va fi câți militari, jandarmi și polițiști vor vota, presupunând că au situația locativă reglementată, etc.
  La aceste alegeri important va fi urna mobilă pentru persoanele care se vor declara bolnave sau suspecte de Covid, și cât de corecta va fi votarea propriu-zisa.
  Deci v a fi un scrutin foarte strâns, in care nu numai Primarul General dar și Consiliul general și la fel la sectoare, echilibrul va fi foarte fragil.
  Așa că urmează încă 4 ani de certuri, scandaluri și țigăneli.
  • +1 (3 voturi)    
   poţi sta liniştit... (Sâmbătă, 26 septembrie 2020, 7:29)

   let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui Koczka

   "certuri, scandaluri și țigăneli" vor fi mereu, indiferent cine câştigă... pt. că ăsta e nivelul de educaţie...
 • +1 (3 voturi)    
  in poporul lui bula si a bascaliilor (Sâmbătă, 26 septembrie 2020, 2:15)

  Coco Whistle [utilizator]

  chiar nu gasim un 'cool' candidat care sa 'merite'?
 • 0 (0 voturi)    
  nu cred ca a gasit esenta (Duminică, 27 septembrie 2020, 23:32)

  ..13 [utilizator]

  de aceasta data Mateescu.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by