Tudorel Toader spune că nu e vinovat nici de amenda de 3 mil. euro primită de România / Postarea fostului ministru a atras replici acide de la Ana Birchall și Lia Olguța Vasilescu

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 17 iulie 2020, 20:33 Actualitate | Esenţial


Tudorel Toader
Foto: Facebook
O postare în care Tudorel Toader încearcă să arunce vina pe foștii săi colegi de Guvern pentru netranspunerea Directivei privind spălarea banilor, în urma căreia românii s-au ales cu o amendă de 3 milioane de euro decisă de justiția europeană, a atras replici acide din partea Anei Birchal și a Liei Olguța Vasilescu.

Joi, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a amendat România pentru întârzierea și aplicarea incompletă a regulilor blocului comunitar contra spălării banilor cu 3 milioane de euro.

Tudorel Toader, care era ministru al Justiției în perioada când trebuia implementată Directiva, susține că el și-a făcut treaba și a cerut în repetate rânduri adoptarea proiectului prin ordonanță de urgență, dar a fost „blocat” în Guvern.

În sprijinul afirmațiilor sale, Toader trimite la transcriptul ședințelor de guvern, care nu sunt însă publice.

„Nevoia de adevăr, nevoia de documentare !
........pentru cei ce scriu ori vorbesc despre Directiva privind spălarea banilor și faptul de a nu fi fost transpusă în legislația internă.

1. De la Ministerul Justiției poate fi solicitat proiectul de lege pentru transpunerea Directivei privind spălarea banilor, a se vedea unde și de ce a fost blocat.
2. Din transcriptul ședințelor de Guvern poate fi văzut de câte ori am solicitat ca proiectul de lege, care tot stătea blocat, să fie adoptat prin OUG, pentru transpunerea aceleași Directive, cu motivarea faptului că există jurisprudență CCR, potrivit căreia "se justifică urgența adoptării unei OUG în vederea transpunerii unei Directive, pentru evitarea intrării în procedura de infringement
", propunere care nu a fost acceptată !”, a scris inițial Tudorel Toader, pe Facebook.

Postarea sa a fost imediat taxată de Ana Birchall, și ea ministru în acea perioadă, în opinia căreia Tudorel Toader este „tot atât de vinovat că și Iordache și Dăncilă” pentru condamnarea României la plata sumei de 3 milioane de euro.

„Sincer, nu pot înțelege cum persoane care au ocupat funcții importante în statul român, nu numai că nu își asumă cu demnitate și responsabilitate greșelile făcute dar continuă să manipuleze, cinic și viclean, opinia publică dând vină pe alții! NU domnule Tudorel Toader NU aveți nicio scuză! Și dvs. sunteți vinovat, printre principalii vinovați, pentru că nu ați luat măsurile legale necesare pentru ca această directivă să fie transpusă în termen astfel încât România să NU fie condamnată de CJUE! Personal v-am avertizat, în scris, de acest risc de condamnare a României! Și nu încercați să negați pentru că știți foarte bine că este și un memorandum adoptat în guvern în acest sens!”, a replicat Birchall, care îi cere lui Tudorel Toader să nu se mai „văicărească” și să spună „clar, cu nume și prenume, cine, când, unde și de ce a blocat transpunerea acestei directive!”

„Aveți curaj și respect pentru românii cinstiți, care vor contribui din propriul buzunar la plata acestei sume deși nu au nicio vină pentru greșelile făcute, voit sau nu, de către cei care aveau în fișa postului astfel de responsabilități. Și dvs. sunteți printre persoanele vinovate, oricât de mult încercați să va extrageți acum, șmecherește, din această responsabilitate. Poate va ajută doamna Dancilă și clarifică domnia sa!? ”, a adăugat, tot pe Facebook, Ana Birchall, care cere recuperarea amenzii „exact din buzunarul celor vinovați!”.

Aceasta a prezentat și traseul acestei directive.
 • Directiva 2015/849 a fost publicată în Joue pe 05.06.2015. De la această dată se știa de obligația de transpunere. Cu alte cuvinte, din acest moment curge obligația de transpunere a directivei.
 • Termenul pentru transpunerea acestei directive este 26 iunie 2017 (conform art. 67 din directivă).
 • Faza precontencioasa a procedurii de infringment a fost inițiată de Comisie în data de 19 iulie 2017.
 • Dată sesizării CJUE a fost 27 august 2018.
 • în 20.06.2018 este adoptat în guvern un proiect de lege trimis Parlamentului (a un an de la împlinirea termenului de transpunere și data sesizării CJUE).
 • Data transpunerii integrale a Directivei 2015/849 a fost 21 iulie 2019.
 • Sancțiunile pecuniare în valoare de 3 milioane EURO aplicate României de CJUE sunt pentru perioada 2017-până la dată transpunerii integrale!
În replică, vineri seara, Tudorel Toader o ironizează pe fosta sa colegă de guvern că, „cu evlavie, (...) face mătănii la zidul democratiei europene fără sa ne spună de ce nu a promovat ea OUG pentru transpunerea Directivei privind spălarea banilor!”.

Postarea lui Toader a atras și replica Liei Olguța Vasilescu.

„Înțeleg ca Tudorel Toader ma amestecă în nerealizările lui ca ministru al Justiției. Am avut multe contre cu el, fiindcă avizele pe ordonanțele de urgență pe care le emiteam ca ministru al Muncii veneau totdeauna cu mare intarziere. Dar habar nu am de vreo directiva pe care trebuia el sa o transpună in legislație si înțeleg ca oricum subiectul era paralel cu legislatia pe munca”, a comentat Vasilescu, pe aceeași rețea socială.

„De altfel, despre OUG pe Justitie aflam toti ministrii doar in ședința de guvern
si se pot lua înregistrările din guvern ca sa se vadă ca nu am avut vreo legătură cu subiectul. Pana mai ieri spunea ca il refuza pe Liviu Dragnea cand i-ar fi cerut vreo OUG. Sa înțeleg ca ii era mai frica de mine decât de șeful partidului? \uD83E\uDD17 Ce tare eram si nu știam...”, a adăugat ea.

În aceeași zi, ministerul Justiției a precizat, într-un comunicat, că „Directiva trebuia transpusă în legislația națională a României până la data de 26 iunie 2017”.

În 31.05.2018, proiectul de Lege pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor și finanţării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative a fost aprobat de Guvern și a fost înaintat către Parlamentul României pentru dezbatere în procedură de urgență.

Proiectul de lege a fost adoptat, cu amendamente, de Senat, la data de 24.09.2018 și de către Camera Deputaților la data de 24.10.2018, iar după reexaminare, a fost adoptată de către Senat în data de 18.03.2019 și de către Camera Deputaților în data de 26.06.2019.

Legea a fost promulgată de către Președintele României, devenind Legea nr. 129/20, potrivit unui comunicat al ministerului Justiției condus de Cătălin Predoiu.

După toate aceste schimburi de replici, România trebuie în continuare să plătească de la buget amenda de 3 milioane de euro stabilită de justiția europeană.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

19842 vizualizari

 • +42 (46 voturi)    
  Cine se mai uita la maimutoiul asta toxic? (Vineri, 17 iulie 2020, 21:15)

  1anonim [utilizator]

  Toata lumea s-a lamurit ce hram poarta, daca si fostii lui colegi incearca sa scape de el, va dati seama !!
  • +29 (31 voturi)    
   DNA DIICOT Sectia speciala nimic? (Vineri, 17 iulie 2020, 23:55)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui 1anonim

   Autosesizari ceva?
   Recuperarea prejudiciului?
  • +12 (12 voturi)    
   Acest individ numit Gargamel Beria (Sâmbătă, 18 iulie 2020, 13:10)

   Rescator [utilizator] i-a raspuns lui 1anonim

   este lipsit de orice urmă de umanitate și bun simț.
   Știe cineva că există un singur caz în care ipochi-
   menul și-a asumat vreo decizie sau o lipsă de
   decizie, în mizerabilul lui mandat la *Justiție*!?
   Acest geniu malefic consideră că întotdeauna de
   vină sunt alții.
  • +2 (2 voturi)    
   colegii sunt specializati in jocul la doua capete (Sâmbătă, 18 iulie 2020, 19:45)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui 1anonim

   Volgutza, chiar dansa cu doctoratul plagiat, probabil ca a fost oarecum izbita de tt, dar tinta este si in alta parte, pentru o noua conducere in #ciumarosie ii poate lasa pre multi pre drumuri - mai ales ca acu Volgutza nu mai are post de premar, ca sotul ar putea sa ramana fara loc in parlament daca vine o noua conducere asa cum a anuntat ca intentioneaza Teodorovici...

   Tradare - striga Volgutza rosie pana si in gat!
   Tradare, tradare dar sa o stim si noi va rog!

   Iubesc tradarile interne pasionale din partid!!!!
 • +38 (40 voturi)    
  vinovatii sa plateasca (Vineri, 17 iulie 2020, 21:16)

  sareta [utilizator]

  Sa plateasca nemernicii vinovati ,nu poporul ! Fiecare roman ar trebui sa plateasca cate 1 leu .De ce ?
 • -10 (24 voturi)    
  Niște amatori (Vineri, 17 iulie 2020, 22:01)

  Casargoz [anonim]

  Nu se putea aplica directiva. Și încă nu se poate.
  Pentru ca avem cel mai ușor de falsificat buletin din UE.
  Și pentru ca directiva transpune articole din regulamentul 910.
  A zăcut cardul electronic de identitate in parlament din 2002.
  A trecut acum câteva zile și e la KWJ.
  Fără CEI e imposibil de transpus.
  Dar profesioniștii precum cei numiți in articol nu înțeleg, și nu vor înțelege in veci pentru ca sunt incompetenți.
  Trist e ca predau și sunt un etalon al competentei politicienilor =0
  Tot ce implica ceva practic :gen semnătura electronica sau recunoașterea tranfrontaliera a identității ii depășește ...
  • -1 (7 voturi)    
   Multumesc (Sâmbătă, 18 iulie 2020, 12:39)

   Casargoz [anonim] i-a raspuns lui Casargoz

   Mulțumesc celor care au citit comentariul și au dat cu +
   Suntem putini ;)
   Restul voteaza politicieni ca livrează vorbe goale.
   Oameni fără pretenții care înțeleg ca Rudotel e imbecil doar dacă le spune domnul Diazepanescu
   Și nu cer nimic de la cei pe care ii Votează.
   Directiva aml5 obliga ca la tranzacțiile online identificarea sa se facă la un nivel ridicat.
   Cum faci asta cu un buletin de carton știu politicienii și cei care dau minusuri.
   CEI cartea de identitate electronica a fost blocată din 2002 de toate partidele. Micșora probabilitatea de fraudare vot (acum acest lucru se face cu costuri mari de către STS) și permitea votul electronic.
   Dar e mai simplu sa comentezi ce face Rudotel Dorel in discuții cu Miaunica lui Vadimel. E simplu de înțeles chiar dacă personajele nu au habar despre ce vorbesc.
   Și da legea CEI a fost semnată ca primarul de Ciordache pentru ca un alt personaj numit PiPi a renunțat sa se mai opună la o lege tehnica doar de dragul opozitiei.
   A durat 18 ani sa avem buletin cu Cip și încă nu s-a terminat.
 • +15 (17 voturi)    
  Intre timp (Sâmbătă, 18 iulie 2020, 1:17)

  robyzs [utilizator]

  Tudorel Toader se amuza pe Facebook dar intre timp are salariu de rector la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi fiind la al doilea mandat plus Pensie Speciala si masina de la SRI.
  • +2 (2 voturi)    
   dar cu masina de la SRI (Sâmbătă, 18 iulie 2020, 19:39)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui robyzs

   cum de s-a ajuns???

   Cred ca tt mai incaseaza ceva maruntis in euro si de la Comisia de la Venetzia unde s-a auto-propus pentru un al doilea mandat...
 • +15 (17 voturi)    
  nu exista vinovat (Sâmbătă, 18 iulie 2020, 5:51)

  madafaca [utilizator]

  Ce, ati vazut voi vreun politician care sa isi asume vreo raspundere ceva?
 • +12 (14 voturi)    
  moment favorabil (Sâmbătă, 18 iulie 2020, 7:36)

  anion [utilizator]

  O ancheta DNA nu poate fi facuta pentru ca KKR a declarat neconstitutional amestecul Justitiei in documentele guvernului. Se pot face doua - trei lucruri;
  - proces vinovatilor pentru recuperarea banilor platiti de statul roman din buzunarul lor.
  - procedura universitara pentru pierderea functiei de la Universitatea Iasi
  - informarea celor de la Bruxelles ca sa piarda calitatea de membru in comisia juridica.
 • +16 (16 voturi)    
  Dacă și Olguța spune, (Sâmbătă, 18 iulie 2020, 8:05)

  asavreau [utilizator]

  Înseamnă că TT este mai ticălos decât știm.
  • -2 (6 voturi)    
   alta varianta (Sâmbătă, 18 iulie 2020, 9:28)

   anion [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

   Am comentat mai sus vinovatia lui TT si raman pe ce am propus. Dar poate fi adevarat si ce spune ca Olguta s-a opus. Dupa cum stim in guvernul Dancila toti ministrii erau propusi de Dragnea. Spalarea banilor era una din problemele lui cu Justitia. Cum sa-ti tai craca de sub picioare? In capul mesei se afla Dancila care citea de pe foaie la inceput si dormea in restul timpului. Olguta era atenta si propunerile lui TTputeau fi respinse de aliatii lui Dragnea. La vremea respectiva s-a aflat de ce a patit TT la guvern cand a facut propunerea.
  • +8 (10 voturi)    
   daca pana si olguta zice (Sâmbătă, 18 iulie 2020, 10:38)

   nalbaroiu [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

   asta, inseamna ca asa o fi....ca lia a fost parte din acea mascarada de guvernare...si isi mai aduce aminte cate ceva.....cu greu, intr-adevar,..desi nu avem prea multe asteptari de la ea pe tema asta.
  • +1 (1 vot)    
   nooo (Sâmbătă, 18 iulie 2020, 19:34)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

   Inseamna ca tinta este in alta parte.

   Probabil ca tt a facut bara in bara cu inca cineva si mai probabil la rugamintile unui alt puscarias......

   tinta acum este teodorovici - asta de vrea sa ia puterea si nu mai vrea sa o imparta cu analfabetii precum vvd, volgutza si mirabolantul ei de sot idiot, chiar nici cu ghitza refugiatul, si evident nu cu monta pisoiasul si lista poate continua...

   In afara de tt si vvd cine mai trebuia sa aiba rol activ in creioanare acestei OUG???

   Ghici ciuperca intr-un picior cine este el!

   PS
   Lumea finantelor tot spunea ca aceasta ordonanta trebuie aprobata dar ghici cine o tot bloca ???
 • +8 (10 voturi)    
  Amenda (Sâmbătă, 18 iulie 2020, 9:26)

  Z [anonim]

  Si totusi se pune intrebarea. Daca legea adoptata respecta exigentele Directivei 2015/849 , adica daca nu carecumva s-au introdus niste soparlite care sa ocoleasca Directiva si sa o faca onoperabila conform scopului ei, asa dupa cum avem obiceiul! Zicem ceva ca si ei dar facem cum vrem noi!
 • +1 (3 voturi)    
  Uitati-va fix la el... (Sâmbătă, 18 iulie 2020, 13:57)

  John M. [utilizator]

  Are privirea sigura a ucigasului in serie care zice, da, i-am impuscat, dar gloantele erau dezinfectate ca sa nu produca neplaceri mai mari...
 • +1 (1 vot)    
  cred ca este clar ca Teodorovici (Sâmbătă, 18 iulie 2020, 19:22)

  ..13 [utilizator]

  A avut o mare durere in spate ref OUG.

  La fel si coana Veorica.
  Veorica trebuia sa faca ordine si disciplina in propriul ei gubern - ca asa zicea dansa ca era ea era cea mai mare si mai tare pe felie si ca nu altii ...

  SA fie pana la urma si puscariasul Dragnea bagat in aceasta afacere??? Nu as abandona si aceasta varianta dar cred ca tinta acum este Teodorovici care trebe indicat cu nume si prenume evident in afara de TT si vvd


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by