Italia restituie oficial Franţei, marţi, o lucrare atribuită artistului britanic Banksy, un omagiu adus victimelor atacurilor din noiembrie 2015 de la Paris, furată în 2019 şi descoperită recent într-o fermă, nu departe de Roma, relatează agenţia AFP.

''Uşa lui Banksy'' va fi expusă la Palatul Farnese din Roma, care găzduieşte Ambasada Franţei în Italia, în prezenţa ambasadorului Christian Masset, a procurorului şef din L'Aquila, capitala regiunii Abruzzo (centru), unde a fost găsit la începutul lunii iunie, şi a generalului carabinierilor care se ocupă de apărarea patrimoniului cultural.

Data şi condiţiile întoarcerii operei în Franţa nu au fost dezvăluite. Potrivit agenţiei italiene AGI, şi-ar putea găsi locul în sediul UNESCO din Paris, informaţie care nu a fost confirmată de organismul ONU.

Lucrarea atribuită celebrului artist stradal britanic Banksy a fost pictată în 2018 pe una dintre ieşirile de urgenţă, situată în spatele sălii de spectacole Bataclan, în pasajul prin care numeroşi spectatori ai concertului formaţiei Eagles of Death Metal au scăpat în timpul atacului terorist.

Realizată cu şablon şi vopsea albă, opera reprezintă o tânără cu un aer trist, drept omagiu adus locului în care 90 de persoane au fost ucise la 13 noiembrie 2015, în timpul unei serii de atacuri jihadiste care au lovit capitala franceză şi Saint-Denis, la nord de Paris.

Răufăcătorii, purtând cagule, au tăiat uşa în noaptea de 25 spre 26 ianuarie 2019. Scena a fost filmată de camerele de supraveghere. Şase persoane au fost arestate la sfârşitul lunii iunie în Franţa, în timpul unei operaţiuni de amploare, condusă de poliţia judiciară din Paris, în Alpi şi în regiunile centrale. Două dintre acestea au fost acuzate de furt organizat, iar celelalte patru de tăinuire de obiecte furate.

Potrivit AGI, doi dintre suspecţi sunt italieni născuţi în Franţa, iar un număr de opt persoane au fost arestate, în timp ce un presupus complice este căutat.

Banksy, căruia îi place să-şi păstreze anonimatul, este unul dintre cele mai apreciaţi artiști din comunitatea sa și a obţinut succese importante în iunie 2018 prin diseminarea unei serii de desene, uneori cu un ton foarte politic, în capitala franceză.

El a revendicat opt lucrări pe contul său de Instagram, printre case se numără silueta tristă de pe uşa sălii Bataclan, o interpretare după tabloul ''Napoleon traversant les Alpes'', de Jacques-Louis David, o fetiţă desenând un motiv de tapiserie roz peste o svastică în apropierea fostului centru de primire a refugiaţilor din Paris, precum şi un şobolan mascat care ţine un creion (sau un cutter), în apropierea Centrului Pompidou.

Cea din urmă lucrare, "realizată pe partea din spate a panoului de la intrarea în parcarea subterană'' a fost, de asemenea, furată la începutul lunii septembrie 2019. (sursa Agerpres)