Un grup de 150 de intelectuali din întreaga lume au semnat o scrisoare deschisă prin care spun că, deși susțin mișcarea pentru justiție socială și rasială, dogmatismul și intoleranța care s-au instalat și în această tabără, ce invocă argumente de ordin moral, amenință societatea liberală, bazată pe liberul schimb al ideilor. Profesorii au ajuns să fie anchetați pentru că citează din clasici la cursuri, cercetători și editori sunt concediați pentru publicarea unor opinii controversate, iar cărți sunt retrase, atrag atenția semnatarii. Printre ei se numără scriitorii J.K. Rowling, Margaret Atwood, Salman Rushdie și șahistul Gari Kasparov.

Protest Black Lives Matters la RomaFoto: Matteo Nardone/Pacific Press/ Profimedia

Oameni de ştiinţă, scriitori şi artişti renumiţi pe plan internaţional semnează o scrisoare publicată în Harper's Magazine în care îşi exprimă sprijinul faţă de protestele globale față de rasism, deplângând totodată "climatul de intoleranţă instalat de toate părţile".

Între semnatarii scrisorii se numără lingvistul şi militantul american Noam Chomsky, militanta pentru drepturile femeilor Gloria Steinem, scriitorii J.K. Rowling, Margaret Atwood și Salman Rushdie, jurnalistul Fareed Zakaria, Malcolm Gladwell și șahistul Gari Kasparov.

Instituțiile noastre culturale trec printr-o mare încercare. Puternicele proteste pentru justiție socială și rasială readuc în atenție nevoia de reformare a poliției, alături de alte solicitări pentru o mai mare egalitate și incluziune socială. Însă această tendință a intensificat și un nou set de atitudini morale și politice care riscă să slăbească regulile noastre privind dezbaterea deschisă și toleranța în ceea ce privește diferențele dintre noi în favoarea unui ”conformism ideologic”, spun semnatarii.

”Deși aplaudăm demersurile privind justiția socială, ținem să luăm atitudine împotriva acestei tendințe din urmă. Deja forțele iliberalismului câștigă tot mai mult teren în întreaga lume și au un aliat puternic în Donald Trump, care reprezintă ”o reală amenințare la adresa democrației”. Însă nu trebuie să permitem ca rezistența (la acest fenomen- n.red) să încremenească în propria dogmă sau coerciție, ceea ce demagogii de dreapta deja exploatează. Incluziunea democratică pe care ne-o dorim poate fi atinsă doar dacă luăm atitudine față de climatul de intoleranță care s-a instalat în ambele tabere”, se mai arată în scrisoare.

Semnatarii acuză faptul că liberul schimb al informațiilor și ideilor, esența unei societăți liberale, devine din ce în ce mai limitat. Dacă ne așteptam la acest lucru în ceea ce privește dreapta radicală, constatăm că cenzura se răspândește în cultura noastră, pe un spectru mult mai larg: intoleranța față de opiniile adverse și tendința de a dizolva subiecte complexe privind diverse politici într-o ”certitudine morală orbitoare”.

Și mai îngrijorător este faptul că lideri ai unor instituții, marcați de panică și de urgența de a lua măsuri, aplică sancțiuni disproporționate în locul unor reforme elaborate: editori sunt concediați pentru publicarea unor articole controversate, cărți sunt retrase, jurnaliști sunt puși sub interdicția de a scrie despre anumite subiecte, profesori sunt investigați pentru că citează din literatura clasică la cursuri, cercetători sunt concediați și liderii unor organizații sunt demiși pentru ceea ce, în unele cazuri, reprezintă doar greșeli din neglijență, mai avertizează semnatarii.

Autorii acuză faptul că acest fenomen a ajuns până acolo încât limitele a ceea ce putem declara fără a ne teme de represalii sunt din ce în ce mai restrictive.