Președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, a declarat sâmbătă că regretă că greșelile făcute pe plan legislativ sunt puse în cârca CCR, dar restrângerea unor drepturi, respectiv internarea obligatorie și carantina, se poate face doar prin lege. Acesta a mai subliniat că nu le poate spune cetățenilor să nu respecte legea și Constituția, ”cum le-au spus alții”, referindu-se la declarația premierului Ludovic Orban care a făcut apel la bolnavii de Covid să nu respecte deciziile Curții Constituționale și să rămână în spitale.

Valer DorneanuFoto: Agerpres

"Suntem conștienți de gravitatea maladiei, suntem de acord că trebuie luate cele mai sigure și severe măsuri, dreptul la sănătate e un drept fundamental, dar toate acestea trebuie luate într-un cadru legal. În cazul ăsta există justificare medicală, dar trebuie luate măsuri în concordanță cu prevederile Constituției. Respectarea Constituției e obligatorie. Măsurile care vizează restrângerea unor drepturi se iau prin lege, restrângerea unor drepturi se poate face doar prin lege. Există condițiile, dar măsura trebuie luată prin lege. Regret foarte mult că multe greșeli care se fac pe plan legislativ ni se pun nouă în cârcă, pentru greșeli evidente”, a declarat Valer Dorneanu la Digi24.

Dorneanu a mai spus că îl respectă pe premierul Ludovic Orban și că știe ce presiune este pe el, dar că trebuie să ia măsuri legale, subliniind că ”deocamdată, pentru internare obligatorie avem reglementări doar în domeniul penal, pentru sanitar nu”.

Nu în ultimul rând, Dorneanu a comentat că ”nu le poate spune cetățenilor cum le-au spus alții - nu respectați decizia! Sfatul e să respecte legea și hotărârile judecătorești". Această referire este un alt comentariu care îl vizează direct pe premierul Ludovic Orban care i-a îndemnat sâmbătă pe românii care sunt infectați cu noul coronavirus să nu respecte deciziile Curții Constituționale.

Declarațiile președintelui CCR vin după ce premierul Ludovic Orban a criticat, sâmbătă, în cadrul emisiunii ”În fața ta” de pe Digi24, decizia Curții Constituționale de a declara textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei neconstituţionale.

”CCR nu e la prima decizie care zădărnicește eforturile noastre pentru a apăra sănătatea și viața cetățenilor. Între starea de urgență și de alertă a anulat amenzile și a interzis autorităților să dea amenzi în baza actelor normative care fuseseră în vigoare. Recomandarea mea către cetățeni e să respecte reglementările în vigoare, pentru că sunt pentru a se proteja pe sine și pe ceilalți. Cât timp ai fost în zona cu risc maxim sau în contact cu persoane infectate, în urma anchetei epidemiologice se constată asta, e posibil să fii infectat, trebuie să stai în izolare. E cererea, recomandarea, rugămintea mea către cetățeni să nu țină cont de deciziile Curții Constituționale, să acționeze responsabil, ca până acum și chiar dacă va exista o perioadă până va exista o lege, aici depinde și de Parlament”, a declarat Orban la Digi 24.

Curtea Constituţională a României (CCR) a declarat că textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale, deoarece sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale. De asemenea, CCR susţine că instituirea carantinei în România prin OUG reprezintă o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale.