Noua Strategie Naţională de Apărare a Ţării - care a fost trimisă, recent, Parlamentului român - este "un document al unui stat NATO", a declarat, joi, ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, în cadrul unei conferinţe care a avut loc online. El a adăugat că este prematur să se pronunțe câtă vreme încă nu a fost aprobată și a comentat situația relațiilor dintre Alianța Nord-Atlantică și Kremlin citând titlul unei cărți celebre semnate de Erich Maria Remarque, ”Pe frontul de vest nimic nou”. Diplomatul a mai susținut că Rusia nu urmărește niciun fel de scopuri agresive.

Valeri KuzminFoto: Agerpres

Conform traducerii oficiale citate de Agerpres, diplomatul a spus că documentul nu a fost încă promulgat, astfel că a apreciat că este "timpuriu" să discute despre conţinutul său. Ambasadorul a afirmat că a fost anunţat că ulterior promulgării vor fi organizate informări pe această temă.

"Este un document al unui stat NATO", a punctat Kuzmin. În opinia sa, "pentru NATO, cel mai important este să primească resurse financiare din partea fiecărei ţări membre şi ca mai mulţi bani să fie alocaţi, din bugetele anuale, pentru Apărare".

Valery Kuzmin a afirmat că "Rusia nu urmăreşte niciun fel de scopuri agresive, nici în bazinul Mării Negre, nici faţă de România, nici la nivel global".

Potrivit diplomatului, unele acţiuni ale ţării sale în regiunea Mării Negre sunt corelate cu "ceea ce se întâmplă, de exemplu, la (sistemul antirachetă de la - n.r.) Deveselu". "Dacă, pe scurt, o să încercăm să caracterizăm situaţia relaţiilor noastre acum, putem să folosim o frază din Erich Maria Remarque - 'Pe frontul de vest nimic nou'", a mai spus Kuzmin.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, "Strategia Naţională de Apărare a Ţării pentru perioada 2020-2024 prezintă o nouă abordare ca urmare a schimbării de paradigmă la nivel global, determinată de evoluţiile din regiune, deteriorarea relaţiilor dintre NATO şi Federaţia Rusă, ameninţarea reprezentată de terorism, ameninţările hibride şi cele cibernetice, dar şi de alte tipuri de provocări".

Strategia a fost analizată în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării care a avut loc la finalul lunii mai.