Pompierii de la ISU care au intervenit în noaptea incendiului din clubul „Colectiv” vor fi audiaţi în dosarul deschis de Parchetul Militar București. Reprezentanții Parchetului au declarat pentru HotNews.ro că ar urma să fie audiate aproximativ 200 de cadre militare de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) București-Ilfov. Dosarul a fost deschis după ce Libertatea a publicat înregistrări cu modul haotic în care au acţionat pompierii în primele minute de la sosirea la „Colectiv”.

Morti în ColectivFoto: Hotnews

Audierile încep în această săptămână și vor avea loc la serviciul Omoruri de la Poliţia Capitalei. În acest dosar ar urma să fie audiate aproximativ 200 de cadre militare de la ISU București-Ilfov, potrivit reprezentanților Parchetului Militar.

"Prin ordonanța Parchetului Militar, s-a dispus delegarea către ofițerii de la Serviciul Omoruri de la Poliția Capitalei să fie audiate cadre militare de la ISU București-Ilfov, în următoarea perioadă. Este vorba despre în jur de 200 de persoane, cadre militare, iar audierile se fac sub coordonarea procurorilor militari de caz. Sunt toate cadrele militare implicate în acea intervenție. Audierile vor dura aproximativ o lună", a declarat pentru HotNews.ro purtătorul de cuvânt al Parchetului Militar al Tribunalului Militar București, Dana Dediu.

Procurorii militari fac cercetări şi pentru sustragere sau distrugere de probe, cu privire la faptul că filmarea cu primele momente ale intervenţiei au apărut abia după aproape patru ani. Se fac cercetări și pentru profanare de cadavre, după ce un militar ar fi înjurat un tânăr mort în incendiu.

Jurnaliștii de la Libertatea au publicat în octombrie 2019 un filmuleț de aproape 21 de minute, care ar fi fost furnizat de un ofițer de pompieri și surprinde primele momente ale intervenției autorităților în 30 octombrie 2015, seara tragediei din Colectiv. Imaginile arată modul haotic în care intervin pompierii, care sunt depășiți de situație, civili care cară victime, răniți duși la ambulanțe cu ajutorul unor paleți din lemn. Imaginile ar fi fost ținute ascunse de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov. Pe filmare se aude la un moment dat cum colonelul Orlando Șchiopu, adjunctul inspectorului șef ISU, cedează nervos și înjură morții: “Lasă-i în p**a mea!”.

În ziua apariției filmării, trei dintre șefii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au ieșit într-o conferință de presă în care au susținut că nu au ascuns filmarea, dar că nu au furnizat-o organelor abilitate pentru că nu le-a fost cerută. ”Nu dăm niciodată, din oficiu, imagini care pot avea impact emoțional major asupra populației. Nu am făcut asta niciodată. Nu am ordonat nimănui (ascunderea lor), vor fi puse la dispoziția oricărei instituții care solicită acest lucru, ele nefiind în niciun fel viciate”, a afirmat colonelul Cristian Radu, prim-adjunct al inspectorului general, adăugând că ”nu difuzăm imagini pentru vizualizări”. Oficialul IGSU a susținut că imaginile nu au fost furnizate Corpului de control al premierului Dacian Cioloș pentru că ”nu au fost cerute punctual în acea solicitare” a corpului de control. El a mai spus că patru-cinci oameni din IGSU au văzut aceste imagini și că nu l-a informat pe Raed Arafat despre film.

Secretarul de stat Raed Arafat a reacționat atunci printr-un mesaj video postat pe Facebook, după ce cu o zi înainte susținea că va comenta filmul din noaptea tragediei din Colectiv abia după comemorarea victimelor. El a susținut că nu știa despre existența acelui filmuleț, că nu a cerut să fie ascuns, dar și că "nu aduce aspecte noi asupra intervenției". Șeful DSU mai spunea că înregistrările nu arată per ansamblu toată intervenția, locul unde erau duși răniții și unde au fost tratați. El acuza manipulările și speculațiile și spune că nu va demisiona, dar că dacă i se va cere nu va mai "sta un minut mai mult".

În 29 octombrie 2019, procurorii militari au anunțat că în urma acestor imagini au deschis dosar penal in rem în cazul intervenției autorităților la incendiul din Clubul Colectiv. Sunt vizate infracțiunile de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, abuz în serviciu, neglijență în serviciu privind modul de intervenție și acordare a primului ajutor, precum și sustragere sau distrugere de probe. De asemenea, se fac cercetări in rem pentru profanare de cadavre, după ce șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență București, Orlando Şchiopu, se aude pe înregistrări înjurând.

Anunțul Parchetului:

  • "Procurorii militari de la Parchetul Militar al Tribunalului Militar București au dispus marți începerea urmăririi penale cu privire la fapte pentru infracțiunile de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, abuz în serviciu, neglijență în serviciu, pentru cercetări cu privire la aspectele care rezultă din vizionarea imaginilor video apărute în spațiul public în legătură cu modalitatea de intervenție și acordarea primului ajutor la incendiul de la clubul Colectiv, în seara de 30 octombrie 2015, de către persoane care au calitatea de militari.
  • De asemenea, a fost începută urmărirea penală pentru infracțiunile de sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri referitor la împrejurările în care persoane având calitatea de militari din cadrul IGSU au reținut și ascuns pentru o lungă perioadă de timp (aproximativ 4 ani) mijloace de probă constând în înregistrări audio-video ori fotografii care surprindeau momentele ulterioare incendiului din Clubul Colectiv.
  • Prin aceeași ordonanță, s-a dispus începerea urmăririi penale și pentru infracțiunea de profanare de cadavre ori morminte, pentru a fi făcute cercetări referitoare la împrejurările în care, potrivit înregistrărilor audio-video apărute în spațiul public, o persoană având calitatea de militar a adresat cuvinte injurioase posibil la adresa unor persoane decedate în incendiul din Clubul Colectiv".