Propuneri controversate ale Jandarmeriei, care vrea interzicerea protestelor ce "aduc atingere autorității” / USR: O palmă dată democrației / PNL: Proiectul nu are girul Guvernului și nici nu îl va avea

de Redactia     HotNews.ro
Miercuri, 3 iunie 2020, 12:50 Actualitate | Esenţial


Jandarmeria
Foto: Facebook
Jandarmeria propune interzicerea protestelor care "aduc atingere autorității” și formulează mai multe modificări controversate asupra legii care reglementează organizarea manifestațiilor publice. USR consideră inacceptabile propunerile, spunând că limitează semnificativ dreptul constituțional al românilor de a protesta public și constituie o palmă dată democrației românești. Liberalii, la rândul lor, au anunțat că proiectul Jandarmeriei nu are girul Guvernului și nici nu îl va avea.

Cum vrea Jandarmeria să modifice legea care reglementează organizarea protestelor

Jandarmeria a prezentat la o întâlnire cu societatea civilă o serie de modificări ale Legii privind manifestațiile publice, care dacă ar fi adoptate de Guvern și ar fi aprobate în Parlament ar duce la interzicerea multora din protestele similare celor din ultimii ani, scrie Radio Europa Liberă.

Între modificările propuse nu este precizat clar în ce condiții ar urma să intervină pentru încetarea unor proteste și este lăsată în seama organizatorilor răspunderea în cazul degenerării protestelor. Astfel, cine înscrie la primărie un protest este obligat să angajeze și o firmă de pază care să identifice persoanele recalcitrante și să le scoată din mulțime. Dacă protestele degenerează, organizatorii sunt pasibili de amenzi mai mari decât până acum - de la 5.000 de lei la 30.000 de lei.

Jandarmeria mai susține că sunt interzise protestele care urmăresc "inițierea sau organizarea unei lovituri de stat sau o acțiune contrară siguranţei naţionale și ordinii constituționale”.

O altă mențiune neclară este legată de interdicția protestelor din cauza "defăimării țării și a națiunii”, fără să fie precizat cine stabilește și cum se definește "defăimarea țării”.

Raețchi: Proiectul Jandarmeriei nu are girul Guvernului și nici nu îl va avea

Vicepreședintele Comisiei de apărare din Camera Deputaților Ovidiu Raețchi (PNL) spune că proiectul Jandarmeriei pentru modificarea Legii adunărilor publice nu are girul Guvernului și nici nu-l va avea.

"Proiectul Jandarmeriei nu are girul Guvernului. Și nu îl va avea. Jandarmeria este un organism de asigurare și restabilire, nu un for legiuitor. Jandarmeria nu își elaborează singură legile. PNL sprijină o nouă lege a adunărilor publice, dar într-o formulă agreată cu societatea civilă, care își propune o lărgire amplă a dreptului de protest. În următoarea perioadă vor continua consultările cu scopul modernizarii legislației adunărilor publice. Acestea se vor desfasura însă sub coordonare parlamentară și oferind prioritate punctelor de vedere exprimate de societatea civilă. Jandarmeria a vorbit suficient pe 10 august; acum e rândul cetățenilor”, afirmă Raețchi, într-un mesaj postat miercuri pe Facebook.

El spune că Legea adunărior publice trebuie modernizată, fiind gândită imediat după Revoluție și neavând nicio legătură cu România din 2020.

Vechea lege permite, de exemplu, celebra "șmecherie Firea", prin care spațiile din jurul Primăriei Capitalei "sunt blocate preventiv, pe ani de zile, de câte o asociație Firea-friendly, astfel încât, atunci când un ONG nemulțumit de primar vrea să protesteze împotriva acestuia, i se răspunde: nu va putem oferi autorizația pentru miting, deoarece în același timp și același loc mai are loc un miting", susține Ovidiu Raețchi.

El mai spune că o problemă reală a vechii legi este și modul ”total depășit” în care sunt văzute protestele spontane.

USR: Propunerile Jandarmeriei sunt inacceptabile. Vela să anunțe public dacă le susține

USR consideră inacceptabile propunerile Jandarmeriei, spunând că limitează semnificativ dreptul constituțional al românilor de a protesta și constituie o palmă dată democrației românești.

”Uniunea Salvați România consideră inacceptabile propunerile cuprinse în proiectul inițiat de Jandarmeria Română, proiect publicat de presă și care ar urma să înlocuiască integral Legea nr. 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice. Propunerile limitează semnificativ dreptul constituțional al cetățenilor români de a protesta public și constituie o palmă dată democrației românești și o dovadă că șefii Jandarmeriei nu au înțeles nimic din evenimentele de pe 10 august 2018”, transmite USR printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, în propunerea devenită publică, Jandarmeria vrea ca manifestările publice "să nu afecteze starea de normalitate în societate”, să nu fie contrare "bunelor moravuri” și protestatarii să nu defăimeze națiunea.

"Documentul inițiat de către Grupul de Lucru din Jandarmeria Română este o palmă dată democrației și conține prevederi vădit neconstituționale. Să nu uităm că articolul 39 din Constituția României, referitor la libertatea întrunirilor, prevede că <<Mitingurile, demonstraţiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere>> și aceste drepturi nu pot fi îngrădite. Este revoltător că la aproape 2 ani de la demonstrațiile din 10 august 2018, Jandarmeria nu pare să fi înțeles încă abuzurile pe care le-a făcut asupra oamenilor care demonstrau pașnic în Piața Victoriei. Împreună cu parlamentarii USR, mă voi opune categoric acestui proiect de lege”, a declarat senatoarea USR Silvia Dinică.

USR spune că Jandarmeria Română a primit săptămâna trecută o propunere legislativă la care se lucrează în Parlament, într-un grup transpartinic și alături de organizațiile neguvernamentale specializate în libertatea de exprimare și drepturile omului, dar a preferat să ignore complet această propunere și să avanseze alte modificări care lasă loc interpretărilor și abuzurilor.

"Sper că domnul Vela nu vrea să continue proiectele lui Carmen Dan. Există, în acest moment, o propunere legislativă într-un stadiu avansat de elaborare, venită din partea mai multor organizații neguvernamentale, și discutată cu parlamentari din mai multe partide, inclusiv USR și PNL. Sper ca această inițiativă, și nu proiectul de lege ieșit din sertarele Jandarmeriei, să devină lege. Legea pe care noi o vom propune preia standardele internaționale și recomandările OSCE/ODIHR și ale Comisiei de la Veneția în materie de libertate de exprimare și adunări publice. România este stat de drept și nu vrem să devină un stat polițienesc”, afirmă și senatoarea Florina Presadă.

USR îi cere ministrului de Interne, Marcel Vela, să anunțe public dacă susține aceste propuneri ale Jandarmeriei și face un apel către șefii Jandarmeriei să revină la masa dezbaterii pe baza propunerii legislative la care se lucrează în Parlament alături de ONG-uri.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4916 vizualizari

 • +35 (43 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 3 iunie 2020, 13:00)

  [anonim]

  • +7 (9 voturi)    
   Desfiintata ! (Miercuri, 3 iunie 2020, 19:54)

   kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui

   Ati vazut ,,jandarmi' la protestele din SUA !?
 • +34 (40 voturi)    
  demisia (Miercuri, 3 iunie 2020, 13:02)

  AM1981 [utilizator]

  urgent, a celui care a scris/semnat asemenea prostie.
 • +21 (27 voturi)    
  Parlamentul localizat in patulul Antena 3 (Miercuri, 3 iunie 2020, 13:02)

  un domn [utilizator]

  Va vota pe repede înainte propunerea JanDRAGNEAriei iar președintele Voiculescu va “promulga”
 • +27 (35 voturi)    
  Asta spune totul... (Miercuri, 3 iunie 2020, 13:04)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  ...despre „viziunea” acestei institutii nereformate si despre democratie. NISTE SLUGI ODIOASE - ca pe vremea Securitatii si a trupelor speciale de represiune ale lui Ceasca.
 • +39 (45 voturi)    
  Analfabetii functionali (Miercuri, 3 iunie 2020, 13:07)

  feroviarul123 [utilizator]

  "inițierea sau organizarea unei lovituri de stat sau o acțiune contrară siguranţei naţionale și ordinii constituționale”.
  Singurele entități care pot da o lovitura de stat sunt Armata ( a se vedea 23 august când armata l-a arestat pe Antonescu, 22 decembrie când armata l-a pus pe Iliescu la butoane) , Securitatea sau Politia ca au arme și cam atât. Ca ies 2 milioane de oameni în strada și cade guvernul/parlamentul nu se cheamă lovitura de stat. Chiar daca se ocupa sediul guvernului sau chiar parlamentul. Doar gândirea pzd-ista de analfabeți putea sa gândească asa ceva. Dar vor o super șmecherie. Ca nu le-a ținut figura cu 10 august.
  • -3 (3 voturi)    
   i-auzi (Joi, 4 iunie 2020, 7:40)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui feroviarul123

   si cum se numeste cand 2 milioane din 20 dau foc cladirilor guvernamentale? democratie?
   • +2 (2 voturi)    
    Copacul democratiei (Joi, 4 iunie 2020, 11:09)

    feroviarul123 [utilizator] i-a raspuns lui srpc

    Trebuie udat din când în când cu sângele tiranilor și al martirilor. Ce spui tu nu s-a intamplat pe 10 august. Ești prea pzd-ist sa înțelegi ce se întâmplă de fapt. Tu stai cu alocația ta de asistat social.
   • 0 (0 voturi)    
    din Romania? (Vineri, 5 iunie 2020, 18:54)

    karryne [utilizator] i-a raspuns lui srpc

    Ce caldire guvernamentala romana a ars?
    Se numeste aberatie, vis, tampenie, dezinformare, inducere in eroare, cum vrei tu, iti mai scriu daca vrei sa ai de unde alege, te vad nehotarat.
 • +35 (37 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 3 iunie 2020, 13:07)

  [anonim]

  • +14 (20 voturi)    
   Nu le da idei.... (Miercuri, 3 iunie 2020, 13:29)

   Tayen [utilizator] i-a raspuns lui

   Că imediat le pun usl-așii în aplicare.
   • -10 (14 voturi)    
    /// (Miercuri, 3 iunie 2020, 14:28)

    Ephemeris [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

    Las-o pe asta cu uslasii - nu mai manipula
    • +6 (8 voturi)    
     MANIPULEZ? (Miercuri, 3 iunie 2020, 16:40)

     Tayen [utilizator] i-a raspuns lui Ephemeris

     Hai să vedem? Au desființat pensiile speciale? Nu. Au făcut investiții? NU! Au redus aparatul bugetar? NU, BA CHIAR AU MAI CREAT EI NIȘTE POSTURI Și AGENȚII! Au făcut ceva în privința alegerilor două tururi de scrutin? NU. Deci.... cu ce se deosebesc de pesedei?
     Și, nu au votat ei, cot la cot, bau au fost și printre inițiatori, la pensiile speciale pentru primari????
     Zi, efemeridă mică?
     • +1 (5 voturi)    
      Maestre, ai auzit de Parlament? (Miercuri, 3 iunie 2020, 19:58)

      Niste tarani [anonim] i-a raspuns lui Tayen

      Maestere, ai auzit de Parlament? Știi că parlamentul face legile și mai nou poate modifica Ordonanțe de Urgență ale Guvernului?
      Dacă nu, auzi acum, dacă da, blamează parlamentul (cu minusculă) în care majoritatea o are (sprijinit de oportuniștii de serviciu) PSD.
      Iar deosebirea majoră față de PSD este aceea că PSD dă cu parul pe când Guvernul cam trebuie să meargă pe sârmă (vezi inclusiv CCR).
      Populismul și furtul sunt cuvintele de ordine ale parlamentului. PSD își pregătește revenirea cu discursul clasic: noi n-am fost la putere, am fost în opoziție. Numai că nu spun că „opoziția” era de fapt „o poziție” de forță, în disprețul interesului național. Curat murdar, coane Fănică.
     • +1 (5 voturi)    
      Ultimul exemplu de (Miercuri, 3 iunie 2020, 20:02)

      kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

      Conlucrare tovoraseasca a fost la legea privind educatia sexuala in scoli, unde in comisii usl-istii au votat impreuna iar in camera deputatilor sau abtinut !
      Penelezdeul in loc sa fie un partid de viitor, de adevarati Liberali, eu partid de conservatori habotnici.
 • +22 (28 voturi)    
  Un motiv în plus (Miercuri, 3 iunie 2020, 13:08)

  gebica [utilizator]

  Pentru desființarea totală a acestei structuri. Din păcate deschiderea gustului pentru autoritarism pe care a favorizat-o actuala psihoză, foarte dragă oricărei structuri de putere, va duce la adoptarea „cu amendamente” a legii, condtituind încă un pas spre statul totalitar atît de rîvnit de dragii noștri guvernanți. Dovadă că prelungesc fără niciun motiv serios situația de încarcerare care nu are proteste și nemulțumiri exprimate public. Probabil propunerile au și un caracter preventiv, dacă apare posibilitatea revenirii la proteste, deci guvernul va fi „forțat să la adopte”, dar împotriva voinței sale, exprimate pentru amăgirea proștilor.
 • +15 (19 voturi)    
  vorbeste lumea ... (Miercuri, 3 iunie 2020, 13:10)

  nu conteaza cine zice [utilizator]

  poate va ganditi sa mai scuturati si din multitudinea de functionari feminini secretosi rau si scortosi tare de prin birourile interioare ale politiei, de prin localitati mai mari ... cum ar fi doamnele eternizate prin birourile rutiere, de pe scaunele din spatele ecranelor care tin evidente multiple dar ajunse in cele din urma tot la registre completate manual la gemulet ...
 • +10 (16 voturi)    
  nu are girul guvernului (Miercuri, 3 iunie 2020, 13:15)

  martel55 [utilizator]

  nue suficient, cei care l-au initiat trebuie dati afara, facuta curatenie in insitutia aia care a ajuns o rusine
 • -14 (20 voturi)    
  a da? (Miercuri, 3 iunie 2020, 13:16)

  kthor7 [utilizator]

  De acord ca e neconstitutionala si vadit pro dictatura insa de ce vorbeste U.S.R.? In U.S.R. e dictatura lui Barna si ai lui. De ce nu face U.S.R. curat la el in casa si pe urma sa palavrageasca despre altii. Toti fii de securisti si comunisti, toti slugoii au succes in U.S.R.
 • +11 (15 voturi)    
  Dar desigur (Miercuri, 3 iunie 2020, 13:18)

  fat.cat [utilizator]

  “Ofensa adusa autoritatii”. Era si in codul penal comunist. Incet-incet ne intoarcem acasa, asa-i, onor Jandarmeria Romana?
  Ati vorbit suficient pe 10 August, asta e si parerea mea.
  • 0 (0 voturi)    
   e firesc (Joi, 4 iunie 2020, 7:44)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui fat.cat

   oirice debedeu trebuie sa poata scuipa si injura politistul/jandarmul fara a risca nimic
 • +14 (18 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 3 iunie 2020, 13:25)

  [anonim]

 • +8 (16 voturi)    
  EXTREM DE GRAV CE-A PERMIS VELA!!! (Miercuri, 3 iunie 2020, 13:27)

  Tayen [utilizator]

  Că el a permis așa ceva. Sau el a inițiat, nu știm, că „le are” omul cu astfel de idei năstrușnice, vezi „protocolul” miliție-popime!
  Ce nu s-a făcut, de către PNL, o curățenie generală în jandarmerie? Dar curățenie, nu pensionări! Că și sectorul privat are nevoie de gorile, sunt atâtea firme de pază care nu găsesc angajați.
  Deși, cel mai bine, ar fi o desființare a acestei jandarmerii putrede și înființat ceva eficient, pe baze și cu personal evoluat,. nu încremenit în procedeele securiste!
  • -6 (10 voturi)    
   /// (Miercuri, 3 iunie 2020, 14:31)

   Ephemeris [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

   Ce a decis vela? Mai postachel, lasa manipularea
 • +9 (11 voturi)    
  Tare dubios (Miercuri, 3 iunie 2020, 13:28)

  ipolitic [utilizator]

  acest "proiect de lege ieșit din sertarele Jandarmeriei.." Sigur nu din incinta rezervata exclusiv barbatilor? Locul preferat a lui Dragnea, ca om de stat (cat e nevoie) pentru intarirea democratiei. Nici nu mai stiu de ce am facut aceasta asociatie cu Daddy...
 • +13 (15 voturi)    
  Ok si eu propun... (Miercuri, 3 iunie 2020, 13:37)

  gugurila [utilizator]

  ... in contrapartida, desfiintarea jandarmeriei si condamnarea tuturor celor care au participat la propunerea asta pentru inalta tradare.

  Suntem chit?

  Btw de ce are Romania 3 forte de politie? Daca le comasam putem reduce numarul de sefi (si deci cheltuielile) de cel putin 3 ori.
 • +11 (13 voturi)    
  Jandarmeria trebuie restructurata din temelie. (Miercuri, 3 iunie 2020, 13:58)

  Ponta [utilizator]

  Toti actualii conducatori si mici jupani din Jandarmerie sa fie lasati la vatra "dishonorable discharged", adica pe romaneste cu un sut in dos.
  Aceasta structura a MAI trebuie regandita astfel incat sa nu ajungem ca acestia sa faca numai ce vor si sa se gudure pe langa vreun retard politic.
  Ei trebuie sa slujeasca impartial cetateanul, saintervina numai atunci cand sunt cazuri evidente de vandalism, perturbarea ordinii publice si nu la comanda vreunui lider idiot de partid.
 • +11 (15 voturi)    
  Nu mai bine (Miercuri, 3 iunie 2020, 14:01)

  BartSimpson [utilizator]

  Desfiintam aceasta JEGdarmerie formata din analfabeti retardati care nu stiu decat sa bata si sa gazeze oameni la ordin politic ? Sunt complet inutili societatii, in forma actuala ..
 • +4 (6 voturi)    
  Atentat la democrație! (Miercuri, 3 iunie 2020, 14:34)

  Gabu [utilizator]

  Inițiatorii și cei ce-au dat girul trebuiesc arestați!
  • 0 (0 voturi)    
   da (Joi, 4 iunie 2020, 7:45)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui Gabu

   e dreptul oricarei minoritati politice sa dea jos Puterea prin mijloace violente!
 • +6 (10 voturi)    
  creier de jandarm. Dupa logica lor (Miercuri, 3 iunie 2020, 14:35)

  __alex__ [utilizator]

  Ceausescu era bine merci!
 • -8 (16 voturi)    
  Cine ataca jandarmeria e comunist (Miercuri, 3 iunie 2020, 14:54)

  basex [utilizator]

  Nu vedeti ca in SUA comunistii ANTIFA vor sa dea lovitura de stat impotriva lui Trump? Jandarmeria trebuie intarita ca nu se stie cand regresistii neomarxisti de la USR pun de o lovitura de stat.

  Protestele #rezist sunt sustinute si aici si in SUA de Soros care vrea sa impuna guvernul globalist. Trump e singura salvare. Respect jandarmeria.
  • +8 (12 voturi)    
   ce fumezi mosule? (Miercuri, 3 iunie 2020, 16:11)

   feroviarul123 [utilizator] i-a raspuns lui basex

   Ca vrem și noi.
 • +1 (1 vot)    
  eu cred ca (Miercuri, 3 iunie 2020, 20:33)

  iodixit [utilizator]

  jandarmeria ar trebui sa inainteze ministrului de interne orice idei au. nu cred ca au ei dreptul sa-si dea cu parerea fata de societatea civil, pe care deja au rupt-o cu bataia.
  cu o chestie sint de acord totusi: fara masti, sau alte chestii care sa acopere fata. e normal ca trebuie vazuti clar aia care "protesteaza" vandalizind.
 • 0 (2 voturi)    
  Documentul inițiat de către Grupul de Lucru din Ja (Miercuri, 3 iunie 2020, 22:09)

  NicolaeA [utilizator]

  Ar fi cazul ca acest "Grup de Lucru" din Jandarmeria Română sa fie trimis la lucru efectiv - necalificati la santierele autostrazilor !
 • 0 (0 voturi)    
  daaa (Joi, 4 iunie 2020, 7:39)

  srpc [utilizator]

  Jandarmeria nu-si face singura legile, numai DNA are voie sa si le faca
 • 0 (0 voturi)    
  Jandarmeria in sine este un atac (Joi, 4 iunie 2020, 9:56)

  Patrula10000 [utilizator]

  direct la cultura, educatia si inteligenta romanilor. Asa amarate cum sunt ele.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by