​INTERVIU

Ce poate face România cu miliardele de euro primite de la UE pentru salvarea economiei? Comisarul Adina Vălean: „Aproape orice are nevoie. Inclusiv să direcționeze bani către proiectele de autostrăzi fără finanțare asigurată”

de Gabriel Bejan     HotNews.ro
Miercuri, 27 mai 2020, 21:50 Actualitate | Esenţial


Adina Vălean în studioul HotNews.ro
Foto: Hotnews
​Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a explicat într-un interviu pentru Hotnews ce poate face România cu banii primiți de la Comisia Europeană drept ajutor pentru redresare economică după criza COVID-19.

Comisia Europeană a propus astăzi un plan de redresare economică în valoare de 750 de miliarde de euro, bani cu care vor fi ajutate statele afectate de pandemia de coronavirus. Țările membre vor primi atât granturi (sume nerambursabile), cât și împrumuturi. România face parte dintre țările din estul Europei care ar putea primi cei mai mulți bani: 33 de miliarde de euro în total (31 de miliarde de euro, raportat la anul de referință 2018, plus rata inflației pe următorii patru ani).

Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a explicat într-un interviu pentru Hotnews că România va putea facă cu acești bani „aproape orice are nevoie să facă”.

România primește un ajutor consistent de la Uniunea Europeană, peste 31 de miliarde de euro, adică mai mult decât alte țări din UE, cum ar fi Germania. Cum s-a stabilit această sumă? După ce criterii?

Există un mecanism sofisticat de calcul care a dus la aceste rezultate, iar el, în principiu, include totalul populației, media șomajului din ultimii cinci ani comparată cu media Uniunii sau PIB-ul. Cum există diferențe între țările Uniunii, s-au plafonat niște cifre la anumiți parametri.

Dincolo de calculul economic, există niște considerente politice și sociale ale alocării. În acest caz de care vorbiți, al pre-alocării naționale, ați putut observa că țările care au beneficiat de cele mai mari sume sunt și țările care au suferit cel mai mult de pe urma crizei economice. Italia a primit 172 de miliarde, Spania 140 de miliarde.

Dintre țările estice avem Polonia cu 64 și România cu 31,2. Acestea sunt sumele care au ca referință anul 2018, cu calcularea inflației ele sunt puțin mai mari (n.r.- 33 miliarde de euro, potrivit documentului făcut public de Comisia Europeană).

Oricum, banii sunt destinați investițiilor și reformelor care ne-ar putea scoate din criză, în funcție de nevoi. Pentru România acesta este un succes politic și o imensă oportunitate de a se redresa și dezvolta rapid.

„România trebuie să pregătească un plan național, până în aprilie”Ce trebuie să facă România cu cele 19,6 miliarde de euro pe care le va primi sub formă de granturi?

Aproape orice are nevoie să facă, de aceea am spus că e o imensă oportunitate pentru noi. Cele 19,6 miliarde sunt împărțite în mai multe programe. De pildă, avem la dispoziție 13,5 miliarde nerambursabile numai ca parte a Mecanismului pentru Redresare și Reziliență, care pot fi cheltuiți în următorii patru ani.

Accesarea lor e simplă și rapidă și se bazează pe recomandările primite în raportul de țară din Semestrul European. Partea bună e că avem multe recomandări, din cele mai diferite domenii - sănătate, educație, infrastructură, reformă administrativă, mediu, sprijin pentru companiile private și nu numai.

Deci avem multe de făcut și avem și bani să facem asta. Să vă dau niște exemple. România poate decide să direcționeze un număr de miliarde din aceste 13,5 către proiectele de autostrăzi fără finanțare asigurată, către noi spitale sau dotarea acestora, către educație – construirea de școli, dar și digitalizarea sistemului de educație. De asemenea, poate investi în digitalizarea serviciilor administrative, dar și în lucruri încă urgente pentru noi – rețelele de apă și canal, extinderea rețelelor de gaz.

Un exemplu concret este autostrada Comarnic – Brașov pentru care fondurile de coeziune acum la dispoziția noastră nu sunt suficiente poate fi demarată în baza acestei finanțări.

Ce poate să facă România cu împrumuturile de 11,5 miliarde? Pentru ce sunt acești bani?

România nu e obligată să se împrumute, dar o poate face, desigur, în condiții foarte avantajoase. Răspunsul e același ca în cazul granturilor.

România este o țară care nu s-a dovedit până acum foarte disciplinată în cheltuirea banilor europeni. Acest ajutor poate fi considerat un cec în alb dat României din cauza crizei COVID-19 sau există niște criterii foarte clare pentru folosirea acestora?

Sigur că există condiții clare de acordare, după cum există condiții și de cheltuire a banilor. România trebuie să pregătească un plan național, până în aprilie, în conformitate cu raportul de țară, cu proiecte concrete, care vor trebui să respecte prioritățile politicilor europene.

Practic, criteriile de evaluare a acestor planuri elaborate de statele membre au în vedere în primul rând contribuția la îndeplinirea recomandărilor din raportul de țară, în liniile politicilor europene.

Au existat mai multe variante de ajutor în cadrul UE pentru redresarea economică a membrilor. Care credeți că este principalul avantaj al acestui plan?

Avem de-a face cu o schimbare profundă a modului în care ne-am obișnuit să gândim bugetul Uniunii Europene. Acum, nu vorbim numai despre un buget mai mare, pe baza contribuțiilor statelor membre, ci de un împrumut, pe care îl angajează Comisia în numele Uniunii.

Sunt 750 de miliarde de euro, puse într-un fond de redresare economică, numit Next Generation EU. 750 de miliarde de euro, bani dați repede, ca granturi și împrumuturi, care ne vor scoate din criză.

La toată această sumă se adaugă mărirea de 11,5 miliarde a planului financiar multianual actual, 2014-2020. Totodată și următorul plan financiar multianual, 2021-2027, va fi mărit, ajungând la 1,1 trilioane.

E un plan bun, care grăbește procesul de ieșire din criză, dar care și duce la limitarea diferențelor dintre statele membre. E un plan bun pe termen scurt, dar și pe termen lung, care ia în calcul lecțiile pe care le-am învățat în criză, tocmai pentru prevenirea unor asemenea situații în viitor


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8924 vizualizari

 • +18 (22 voturi)    
  daca nici acum (Miercuri, 27 mai 2020, 22:10)

  sentenced [utilizator]

  Daca nici acum nu reusim sa avem o autostrada care sa lege Constanta de Ungaria si Moldova de Transilvania si Muntenia inseamna ca nu vom avea niciodata.
  • -4 (10 voturi)    
   Stângu-n dreptu' (Miercuri, 27 mai 2020, 23:32)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

   Tanti aia nu șltie ce vorbește.


   CE & BCE au anunțat cu surle și trâmbițe că începând din 2020 nu mai aprobă finațarea niciunui proiect UE care nu e „carbon neutral”. Cum pe autoatrăzile ce ar putea fi construite vor circula în proporție de 99.9% vehicule cu motoare cu combustie, finațarea e ciu-ciu.

   Vor finnța însă cu generozite niscai panoiuri solare la polul nord :)
   • +3 (5 voturi)    
    Tu (Joi, 28 mai 2020, 8:12)

    1anonim [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

    stii a citi? Ce are aia cu ailalta? 750 md. e alt proiect decat ce spui tu.
 • +15 (17 voturi)    
  pariem? (Miercuri, 27 mai 2020, 22:48)

  Dedalus [utilizator]

  Romania va face orice nu are nevoie.

  Dar banii prind bine pentru justificarea salariilor functionarilor din ministerul fondurilor.
 • +8 (16 voturi)    
  banii se vor fura (Miercuri, 27 mai 2020, 23:05)

  carmen_i [utilizator]

  Baronii PSD, PNL, UDMR si Alde abia astepta sa puna mana pe fonduri. Nu va faceti iluzii ca vom avea autostrazi, spitale, scoli si alte proecte vitale de investitii.
  Romania nu ar trebui sa primeasa bani, ci sanctiuni economice pana va reusi sa-si rezolve problema cu coruptia.
 • +12 (16 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 27 mai 2020, 23:09)

  [anonim]

 • +18 (20 voturi)    
  liber la furat (Miercuri, 27 mai 2020, 23:53)

  voxpopulix [utilizator]

  Nu o sa faca nimic. Si daca vrea, dupa 30 de ani de furt si incompetenta nu mai are cine sa duca un proiect la capat.


  Aia de la CNAIR sunt monument de prostie - dureaza ani sa mute niste hartii, dupa care o iau de la capat.

  Un exemplu simplu, Brasov - Sibiu - trebuia sa fie gata de mult, nici macar nu este ales un traseu sau constructor.

  Sau in moldova, sau in oltenia, nenumarate exemple.
 • +11 (13 voturi)    
  Ce se poate (Joi, 28 mai 2020, 0:21)

  Casargoz [utilizator]

  Cu 33 de miliarde euro se pot face multe in România:
  Putem face 3 :miliarde de contestații la CNSC.
  3 milioane de procese in instanța ( se duc in consum la judecători procurori si avocați)
  Desigur ca putem face contestații fazat pe 10 ani, ca sa poată face fata justiția. Flattening the curve.
  Câta vreme nu ne uitam in curtea altora sa vedem de ce la noi de la ideea de proiect pana la faza de achiziție trec 3-4 iar faza de achiziție durează 2-3 ani, adică 7 ani pentru a porni un proiect de 36 de luni, care datorită întârzierilor de plata ajunge lesne la 60:de luni.
  Adică 12 ani ca sa faci ceva ce vrea toată lumea.
  Iar când vrei infrastructura mare mai daugi încă un proces de achiziție si realizare pt, sf. Deci încă 2-3 ani.
  Ce vom avea de 33 de miliarde?
  300.000 de promisiuni.
  30.000 de angajamente fierbinți.
  3000 de strategii de implementare.
  300 de studii de fezabilitate.
  30 de proiecte tehnice.
  3 loturi ciuntite de orice ar fi.
  Am putea avea mai mult daca cineva ar dori sa facă ordine in zona legislativă, dar pentru asta trebuie sa ai parlament. Legea cărții electronice de identitate este la fezandat din 2002. 18 ani.
  Posibil ca o modificare la legea achizițiilor sa le ia ceva mult.
 • +11 (15 voturi)    
  Borduri (Joi, 28 mai 2020, 0:29)

  Godzillagrrr [utilizator]

  Si panselute.
 • +6 (6 voturi)    
  cam asa o sa fie: (Joi, 28 mai 2020, 2:56)

  Fyhn [utilizator]

  direct in infrastructura: 0
  furati de politicieni si familile lor: 34 de miliarde

  (gen mexic/columbia/africa)
 • +5 (7 voturi)    
  Taxa de protectie, ca interlopii -poate plati (Joi, 28 mai 2020, 3:15)

  deval [utilizator]

  guvernul presei ?!!
  Doar a spus Infractorul de la Rahova : ''Daca platesti, canta !!''
  Adica le lipeste cu scuipat, bancnotele pe frunte inainte sau dupa ??!!
 • +5 (7 voturi)    
  Depinde ce alege populatia (Joi, 28 mai 2020, 5:19)

  radu222 [utilizator]

  Daca populatia se va lasa pacalita de promisiuni asa cum s-a lasat la alegerile din 2016, sigur nu se va realiza ceva. Domnia PSD din ultimii 7 ani (ai puterea cand ai Parlamentul) s-a caracterizat prin alungarea potentialilor investitori si eforturi sustinute de a destructura justitia ca sa se poata fura fara frica.
  Daca avem putina onestitate sa comparam calitatea ministrilor guvernelor pezediste cu cei din actualul guvern, vom vedea ca actualii stiu ce vorbesc, au idei, incearca sa faca ceva. Din pacate sunt faultati mereu de acest Parlament execrabil.
  Nivelul de trai trebuie sa creasca numai pe baze sanatoase, pe masura ce creste economia, si pentru aceasta trebuie facute investitii in infrastructura si in unitati de productie etc. Maririle de salarii si pensii facute din pix in ultimii ani au fost anulate de inflatie.
 • +2 (2 voturi)    
  ce se freaca (Joi, 28 mai 2020, 6:37)

  gopo2016 [utilizator]

  pe miini tovarasi de la usl ca isi impart bani, o gramada de bani, ziceati ca e scump la mamaia la mare, sa vedeti ce se umple cu invirtiti care au pus mina pe bani europeni
 • -1 (3 voturi)    
  Investitii directe de stat, nu facilitati in neant (Joi, 28 mai 2020, 8:51)

  D-or [utilizator]

  Statul trebuie sa investeasca direct, sigur si rapid in nume propriu in unitati productive care sa aduca profit si sa duca la emaniciparea populatiei.

  Crearea de facilitati pentru "investitori" nu garanteaza absolut nimic. Ei nu vor asigura o dezvoltare uniforma a tarii, se vor bloca reciproc in procese si contestatii interminabile si, in final, ca in cvasi-majoritatea cazurilor, in citiva ani vor disparea cu banii, falimentind dupa ce au vindut si expatriat totul.

  Desigur, astfel de masuri nu pot fi facute decit de patrioti competenti si cinstiti.

  Si pot fi obligati sa fie si competenti si cinstiti prin implementarea "Raspunderii Manageriale" si renuntarea la sintagma parsiva "Statul nu e un bun manager" care obliga la coruptie.
  • +2 (4 voturi)    
   Nu patriotismul opreste praduirea ! Niciodata ! (Joi, 28 mai 2020, 9:34)

   deval [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Profesionalismul si legea, care e sublima dar lipseste cu desavarsire !! Ciuma , din patriotism a nivelat terenul astfel ca pradirea sa fie aplicata netulburat ! Acum, procurorii nu trebuie sa se deranjeze decat sa-si ridice salariile ! Orice altceva fac, se fac de rusine......... Atat de ''patrioti'' legislativ au fost ciumatii , au parjolit tot...........
 • +3 (3 voturi)    
  Dati stirea corecta, va rog! (Joi, 28 mai 2020, 9:29)

  Jegul Cristian Ioan [utilizator]

  Este fake news!
  Cum o sa ne DEA ceva Uniunea Europena??
  La Latrina 3 arata clar ca UE este rea si ne taie padurile, ne omoara muncitorii la sparanghel, Chiar si Rusia sunt frumose, gnereoase, si ne dau o gramada de bani!
 • +3 (3 voturi)    
  nimic (Joi, 28 mai 2020, 9:38)

  nalbaroiu [utilizator]

  Nu se va face nimic de banii astia. Ca dovada au si inceput psd-istii vopsiti si nu numai (vezi aseara emisiunea de la tvr1 a lui kristake antenistu' cu monta si moliceanu) sa amusine mirosul banilor...deci trebuie intrat repede la guvernare, sau refacut USL-ul....asa ca o sa fie inflatie de promisiuni pentru pensionari si nu numai pe piata....mulguta deja isi ascute glasul....
 • 0 (2 voturi)    
  Ce poate face (Joi, 28 mai 2020, 10:18)

  fdaniel [utilizator]

  Ce POATE face e una iar ce VA face e cu totul altceva ....
 • +1 (1 vot)    
  Sa finalizeze naibii investitii productive (Joi, 28 mai 2020, 11:07)

  comentacu [utilizator]

  Sa ii bage in investitiile care se pot termina in max. 12 luni si sunt generatoare de venituri.
  Si ce mai ramane, in investitiile ce se pot termina in 24 de luni, la fel, doar chestii generatoare de venituri la nivel regional sau national, nu stadioane pentru echipe din liga 2 sau 3


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by