România a renunțat la interdicțiile privind exporturile de grâu, la o săptămână după ce le instituise. Anunțul a fost făcut de ministrul de Interne, Marcel Vela, care a motivat decizia prin faptul că au fost completate „rezervele de stat”.

GrauFoto: Wikipedia

„Tot ce a fost interzis la export pentru a administra aceste rezerve (de stat) și a achiziționa cele necesare pentru securitatea alimentară fiind deja rezolvat, din acest moment anunț producătorii și comercianții că nu mai e interzis acest export”, a spus Vela.

Măsura este inclusă în ordonanța militară numărul 9.

Potrivit ministrului, după discuții „purtate la nivel guvernamental cu comercianții s-a reușit perspectiva și s-a clarificat achiziția necesară pentru completarea rezervei de stat” a României, „astfel încât securitatea alimentară să fie asigurată”.

Interdicția exporturilor de grâu, alături de alte produse agroalimentare, fusese anunțată tot de Marcel Vela, în urmă cu fix o săptămână.

„Pe perioada stării de urgență se interzice și se suspendă exporturile pentru următoarele produse agroalimentare: grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, soia, floarea soarelui, ulei de semințe, zahăr, produse de brutărie, de patiserie, biscuiți, turte sau alte reziduuri solide rezultate din produsele din domeniul cerealelor sau de panificație”, a spus Vela joi, 9 aprilie.