Guvernul Orban II, la vot în Parlament. Opoziția face front comun pentru a împiedica anticipatele / Tot astăzi, CCR decide dacă desemnarea lui Orban din nou premier este constituțională

de I.H.     HotNews.ro
Luni, 24 februarie 2020, 8:00 Actualitate | Esenţial


Ludovic Orban în Parlament
Foto: Guvern
Camera Deputaților și Senatul au plen reunit, luni, de la ora 16.00, pentru învestirea Guvernului Orban II. PSD, Pro România şi ALDE au anunțat că nu participă la ședință, în timp ce parlamentarii liberali vor fi prezenți în sală, însă nu vor vota. Pentru PNL, scenariul alegerilor anticipate pare tot mai îndepărtat, în condițiile în care cel mai probabil ședința de plen va fi amânată astăzi din lipsa cvorumului, PSD încercând să amâne votul pentru luna martie.

Potrivit regulamentului comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului, pentru ca şedinţa în care se va vota învestirea Guvernului Orban II să se poată desfăşura, este nevoie de prezenţa în sală a cel puţin 233 de parlamentari, astfel încât să se asigure cvorumul necesar şedinţelor comune.

PSD, Pro România şi ALDE au anunţat că parlamentarii nu vor participa la şedinţă.

"Decizia PSD este că luni vom fi prezenţi cu toţii la grupurile parlamentare şi nu vom participa la votul de învestire a Guvernului Orban. Motivarea este clară: aşteptăm răspunsul Curţii Constituţionale, dacă este constituţional, chiar dacă este demis, un premier rămas interimar să fie iar desemnat", declara liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu.

Şi liderul Pro România, Victor Ponta, a anunţat că parlamentarii partidului nu vor să participe la "ceea ce este o piesă de teatru de prost gust".

Călin Popescu Tăriceanu a anunțat și el că ALDE "nu va face jocul PNL în vederea declanșării alegerilor anticipate”, astfel că parlamentarii ALDE nu vor participa la votul de luni: "ALDE a hotărît să nu intre în jocul de-a anticipatele pe care l-a inițiat PNL și, în consecință, nu vom participa la votul guvernului Orban II. Constituția spune la art. 103 alin. 2 următoarele: «Candidatul la funcția de prim ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, Votul de încredere al Parlamentului asupra programului și a întregii liste a Guvernului». Ori luni, dl Orban nu ne cheamă la un vot de încredere, ci la unul de neîncredere”.

Deşi PMP a părut până acum cel mai apropiat partid de noua guvernare, liderul Eugen Tomac a anunţat că parlamentarii PMP vor asigura cvorumul, dar nu vor vota.

Singurii care au anunțat că vor asigura cvoumul, alături de PNL, sunt parlamentarii de la USR. "Vom participa pentru a asigura cvorumul, vom vota împotriva învestirii Guvernului astfel încât să facem încă un pas spre anticipate", a declarat liderul deputaților USR Cătălin Drulă.

Premierul desemnat se bazează pe 196 de parlamentari pentru prezenţă, insuficienţi însă pentru a asigura cvorumul, iar despre respingerea Guvernului pentru a declanşa procedura anticipatelor nici nu se poate pune problema.

De altfel, liberalii conştientizează iminenţa eşecului, Raluca Turcan exprimându-şi îngrijorarea cu privire la şansele de a avea cvorum în şedinţa de luni. "Din partea PSD ne aşteptăm la blocaje, şicane şi lipsă de responsabilitate în faţa aşteptărilor românilor. E foarte posibil ca luni, ca într-un joc politic intern al PSD-ului, să nu se creeze cvorumul pentru a putea respinge în plenul Parlamentului Guvernul Orban şi a face primul pas spre alegeri anticipate. Lucrul acesta este generat exclusiv de către calculele politicianiste ale PSD-ului, care doreşte să prelungească această stare de nemulţumire a românilor, pentru faptul că la nivel de întreg Parlament nu se poate crea responsabilitatea necesară ajungerii la alegerile anticipate", a spus Raluca Turcan.

Premierul Ludovic Orban spunea, joi, referitor la faptul că PSD vrea să boicoteze votul pentru învestirea Guvernului Orban II, că social-democrații vor fi "exclusiv responsabili” pentru întrunirea cvorumului în Parlament. ”Vom vedea ce va fi. Dacă nu se adună cvorum este vina PSD, pentru că PSD deține 42% din Parlament și înseamnă că boicotează o procedură constituțională. Ca atare, responsabilitatea în cazul în care nu va exista cvorum va fi exclusiv responsabilitatea PSD”, a declarat Orban.

Soluția pe care o au liberalii în fața piedicilor puse anticipatelor este sesizarea CCR pentru refuzul Parlamentului de a acorda votul de învestitură.

Ludovic Orban vine în Parlament cu același Cabinet. Dintre cei 16 miniştri ai Guvernului Orban II, doar 4 din cei 16 audiaţi au primit aviz pozitiv în comisiile parlamentare.

Tot astăzi, CCR decide dacă desemnarea lui Orban din nou premier este constituțională

Tot astăzi, Curtea Constituțională dezbate sesizarea sesizarea președinților Camerei Deputaților și Senatului, Marcel Ciolacu și Titus Corlățean, privind desemnarea lui Ludovic Orban premier, pentru a doua oară, de către președintele Klaus Iohannis.

Președinții Parlamentului arată în sesizarea trimisă Curții Constituționale privind desemnarea lui Ludovic Orban din nou ca premier că șeful statului își exercită discreționar și abuziv atribuțiile, astfel că este invocat un conflict juridic de natură constituțională între președintele Klaus Iohannis și Parlament.

În cererea către CCR, Ciolacu invocă un conflict juridic de natură constituțională între președintele Iohannis, care are atribuția de a desemna un candidat pentru funcția de prim-ministru, și Parlament, care are atribuția de a da votul de încredere asupra programului și întregii liste a Guvernului și de a retrage încrederea Guvernului prin adoptarea unei moțiuni de cenzură.


În punctul de vedere trimis CCR, Iohannis afirmă că cererea lui Marcel Ciolacu și a lui Titus Corlățean este inadmisibilă, neîndeplinind condițiile existenței unui conflict juridic de natură constituțională, pentru că nu există niciun blocaj constituțional astfel încât să fie necesară intervenția CCR. Președintele mai spune că din sesizarea PSD lipsesc tocmai argumentele unui conflict instituțional, pentru că social-democrații "nu au putut identifica elementele unui blocaj".

"Această opțiune a președintelui României este calificată de autorul sesizării ca generatoare de un pretins conflict juridic de natură constituțională ce ar necesita intervenția Curții Constituționale. Însă, din ansamblul argumentelor invocate de autorul sesizării lipsește chiar cel privind existența unui blocaj instituțional ce ar necesita arbitrajul Curții Constituționale, deși obligația de a motiva îndeplinirea fiecărei condiții a existenței unui conflict juridic de natură constituțională îi incumba. Pe de altă parte, apreciem că această omisiune în motivare nu poate avea altă explicație decât aceea că autorul sesizării, în mod obiectiv, nu a putut identifica elementele care ar contura un blocaj instituțional.

Astfel, opțiunea președintelui României, materializată în actul desemnării, nu poate fi de natură să împiedice Parlamentul să se pronunțe cu privire la solicitarea de învestitură ori să îndeplinească altă competență constituțională. Din această perspectivă, cererea apare ca o expresie a nemulțumirii de natură pur politică a unui partid politic participant la consultări, al cărui exponent este autorul sesizării, și nu ca o expresie a unei imposibilități de funcționare instituțională", afirmă șeful statului în documentul trimis CCR.

Mai mult, el arată că, potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române, prin "a bloca” se înțelege "a nu mai funcționa sau a face să nu mai funcționeze”.

"Or, prin emiterea decretului de desemnare a unui candidat la funcția de prim-ministru, Parlamentul României nu este împiedicat în exercitarea vreuneia dintre atribuțiile sale, ci dimpotrivă, ca efect al acestei desemnări, se deschide procedura învestirii Guvernului, în cadrul căreia poate fi exercitat dreptul exclusiv al senatorilor și deputaților de a decide asupra acordării încrederii viitorului Guvern. În opinia noastră, a achiesa la punctul de vedere al autorului sesizării ar echivala cu împiedicarea Parlamentului de a-și exercita o prerogativă și, implicit, a senatorilor și deputaților de a-și exercita mandatul, cu afectarea rolului constituțional al Președintelui României și cu antrenarea Curții Constituționale în conflicte politice. Așadar, apreciem că soluționarea prezentei cereri a fost și este inadmisibilă prin neîndeplinirea uneia dintre trăsăturile esențiale ale unui conflict juridic de natură constituțională, respectiv aceea a existenței unui blocaj instituțional".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4601 vizualizari

 • -2 (4 voturi)    
  Opriți CIRCUL (Luni, 24 februarie 2020, 8:04)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Oricine poate trebuie sa o facă. Guvernul Orban si=a aratat deplina incompetenta, si nu a făcut decât sâ tragă sfori la comanda Bosului de la Grivco-Cotroceni. DESTUL! In toamna trebuie sa tragă consecințele pentru setea lor de putere. PNL, PSD aceeasi mizerie.
 • +2 (4 voturi)    
  pesedacii (Luni, 24 februarie 2020, 8:17)

  nahir [utilizator]

  lasa impresia ca le e frica de anticipate.
  Pai daca astia care sunt acum la guvernare sunt atat de prosti, de ce sa nu profite patriotii pesedaci de oportunitatea anticipatelor (mai ales ca au si avantajul celor mai multe primarii rosii)? Pai vor castiga en fanfare, nu?
 • -3 (3 voturi)    
  Desemnare gresita (Luni, 24 februarie 2020, 8:28)

  Arminius [utilizator]

  Presedintele a desemnat un potential prim-ministru trecand peste vointa partidelor parlamentare. PSD a venit cu o propunere, dar a fost (re)ales Orban. Au PSD-istii suficienta vina, dar nu si pe asta. Avem nevoie de un guvern cat mai repede si pentru care sa-si dea acordul majoritatea parlamentarilor.
 • +2 (4 voturi)    
  Prognoza Meteo 2020 pentru P$D (Luni, 24 februarie 2020, 8:32)

  un domn [utilizator]

  Max 15 % la Toate Alegerile

  In 2024 o ploaie acida Dizolva P$D
 • +2 (4 voturi)    
  Condica de prezență (Luni, 24 februarie 2020, 8:50)

  magicianul [utilizator]

  Oare le va fi scăzută ziua de muncă?
  De ce ii mai plătim?
  Pe banii nostri se joaca de-a șoarecele și pisica. Noi platim bani la taxe iar ei își bat joc de muncă noastră!
  Succes românilor, eu voi pleca...
 • -3 (3 voturi)    
  „Guvernul” Horban „Ț” trebuie să funcționeze. (Luni, 24 februarie 2020, 8:54)

  prec [utilizator]

  Au vrut la putere, să guverneze. Mă rog, să stea acolo. Că nu sunt în stare de nimic, săracii de ei. Săraci la mansardă, nu la pungă.
  INVESTIȚII, NU, ALGERI ÎN DOUĂ TURURI, NU, TĂIEREA PENSIILOR SPECIALE, NU! NIMIC, NADA.
 • -2 (2 voturi)    
  speram sa continue comedia (Luni, 24 februarie 2020, 8:56)

  cucuveauamov [utilizator]

  nu ne-am distrat niciodata asa.
 • -3 (3 voturi)    
  Pe de alta parte (Luni, 24 februarie 2020, 8:58)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Daca CCR spune ca nu este constitutional, putem concluziona ca exista un blat PSD-PNL. De ce? Puteam propune orice tzoapa sau tzop din PNL ca premier daca tot nu il investeau. Si daca PCR2 era atat de prost cat sa-l treaca, tot Orban ar fi dat oricum ordine si ar fi fost win-win.

  Deci sa fie clar ca daca CCR opreste asta azi, sa nu aveti asteptari de la PNL sa mai faca ceva pentru populatie pe viitor ca tot ca si PSD, isi apara ciolanul.

  Asta e singura concluzie ce trebuie trasa din ce se intampla acum. Nu desfiintare SS, 2 tururi, nu anticipate, nu guvern Orban 2. Ci blat USL. Atat.

  P.S. Arafat ce mai face? Sta bine pe scaun? Asa ziceam si eu.
 • +4 (6 voturi)    
  Absenta de la vot are trebui judecata (Luni, 24 februarie 2020, 9:21)

  CezarN [utilizator]

  Parlamentarii sunt alesi sa fie prezenti la sedinte, sa voteze(DA sau NU) legi si guverne, nu sa chiueasca si sa lase tara in provizorat pana cresc ei in sondaje.
  Pur si simplu NU ai voie sa absentezi de la un vot de investitura, NU ai voie sa blochezi procedura prelungind provizoratul si ducand tara intr-o situatie de blocaj constitutional (trece perioada limita dar nu pica doua guverne, nici macar nu se voteaza in aceasta perioada, ce ne facem?).
 • -2 (4 voturi)    
  Oprityi demagogia si dezastrul „liberal” (Luni, 24 februarie 2020, 9:26)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  PNL = USL + PDL + noii racolati din PSD.

  O adunatura de mafii care au furat, jefuit, au distrus tara. au taiat salarii si pensii, au inchis scoli si spitale, iar acum au crescut deficitul si au prăbusit cursul de schimb. OPRITI ACEASTA CLOACA PANA NU E PREA TARZIU !
 • 0 (2 voturi)    
  mda (Luni, 24 februarie 2020, 9:35)

  liviu_ [utilizator]

  "Opoziția face front comun pentru a împiedica anticipatele" - pai nu era toata lumea de acord cu anticipatele?! nu era solutia sa iesim din criza politica?! dar nuuuuuu totul pentur ciolan pesedeilor!
  ba... ma incinerez impreuna cu buletinu numai ca sa nu va votez dupa ce mor jegurilor!
  • -1 (1 vot)    
   Cin' te oprește!? (Luni, 24 februarie 2020, 13:36)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Cine era de acord cu anticipatele??? Eu nu! Eu voiam să se desființeze pensiile speciale!
   Să nu se mai pensioneze haite la 40 de ani!
   Eu vreau investiții nu vouchere de vacanță date bugetarilor!
 • -3 (3 voturi)    
  ORBAN-2 (Luni, 24 februarie 2020, 9:38)

  Mazeta [utilizator]

  Orban II are perioada de incubație de 21 zile.
  • +2 (6 voturi)    
   No no (Luni, 24 februarie 2020, 10:54)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   #P$Dmax15%laAlegeriledin2020
   #mazetelesomereincepandcu2024
 • +2 (4 voturi)    
  PSD si tzara marg in directii diferite (Luni, 24 februarie 2020, 9:46)

  radu222 [utilizator]

  Cateva din "realizarile" in cei 7 ani de guvernare PSD (din 2012):1. TVA, principalul contributor la buget, a fost redus de la 24% la 19%, respectiv la 9% la alimente, cu promisiunea scaderii preturilor. La toate produsele preturile au ajuns mult mai mari decat inainte de scaderea TVA. 2. Promisiunile de investitii, in industrie, in infrastructura, nu s-a realizat. 3.PSD a angajat in Parlament tot felul de cheltuieli pentru care nu exista bani in buget . Pentru a putea plati pensiile si salariile la bugetari tzara trebuie sa se imprumute din exterior = compromiterea viitorului copiilor si nepotilor nostri care vor trebui sa restituie aceste inprumuturi.
 • -3 (3 voturi)    
  De la Augustin Zegrean , fost Presedinte C C R (Luni, 24 februarie 2020, 9:53)

  unu.doi [utilizator]

  Din data de 21 feb 2020 , ziare.com ....

  Constitutia Romaniei a fost gandita astfel incat institutiile statului sa functioneze, nu sa fie blocate unele de altele, si tot in spiritul legii fundamentale este ca presedintele sa gaseasca solutii pentru formarea unui guvern, nu pentru respingerea lui in Parlament, iar candidatul la functia de premier este obligat sa ceara un vot de incredere, nu sa faca tot posibilul pentru a fi respins.
  Alte comentarii ....?!
  • +2 (6 voturi)    
   Problema este alta (Luni, 24 februarie 2020, 11:19)

   CezarN [utilizator] i-a raspuns lui unu.doi

   Anume ca majoritatea din parlament NU MAI REFLECTA VOINTA POPORULUI. S-a descalificat total prin haosul creat in tara incepand cu guvernul Grindeanu si pana in prezent.

   Cum gestioneaza Constitutia aceasta situatie, domnule Zegrean? Presedintele fiind ales direct de popor este un fel de tribun al poporului, al plebei (un fel de Tiberius Gracchus, sper sa nu aiba si soarta lui) si de accea, respectand legile si Constitutia, are datoria sa aduca acea vointa cat mai aproape de realitatea politica.

   Dar actuala majoritate parlamentar nu are decenta sa demisioneze, sa plece, sa accepte alegeri anticipate. Si atunci il acuza pe presedinte de tradare, de nerespectarea Constitutiei si sunt sigur ca ar merge chiar si mai departe daca vremurile nu ar fi evoluat fata de timpurile fratilor Gracchus.

   Daca majoritatea din Parlament (PSD+ALDE+ProRO) ar avea si majoritate in intentiile de vot nu ar mai bloca investire/respingerea noului guvern si ar merge cu fanfara catre alegeri anticipate.
   • -1 (1 vot)    
    Hopaaa... Dar cine reflectă voința populară? (Luni, 24 februarie 2020, 13:33)

    prec [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

    Unii care promit una și fac alta? Ăia care promit alegeri în două tururi? Care promit investiții dar măresc fondurile serviciilor și nu desființează pensiile speciale!? Explică-mi și mie cum faci investiții cînd tu ai găuri negre la buget!? Când ai o armată uriașă de bugetari regește plătită.
    Lămurește-ne.
    • +1 (3 voturi)    
     Alegerile, URNELE de vot reflecta vointa (Luni, 24 februarie 2020, 14:35)

     CezarN [utilizator] i-a raspuns lui prec

     Alegerile democratice reflecta vointa populara.
     OK, guvernul Orban nu este bun, guvernele PSD nu au fost bune (pesedistii insisi le-au dat jos in Parlament), deci solutia normala, naturala, democratica este ALTE alegeri. Despre asta este vorba, nu despre investitii, gauri negre si Modelul Standard. :)
 • -4 (4 voturi)    
  Tot de la ZEGREAN citire... (Luni, 24 februarie 2020, 10:00)

  unu.doi [utilizator]

  Aceasta Constitutie, care este atat de hulita, a fost gandita in asa fel incat institutiile statului sa functioneze, nu sa NU functioneze. Nu s-au dat atributii institutiilor statului prin care sa se blocheze functionarea
  "Presedintele trebuie sa gaseasca solutii sa formeze Guvernul, nu sa NU-l formeze. Presedintele NU trebuie sa lucreze pentru dizolvarea Parlamentului, rolul lui este sa desemneze o persoana care sa formeze Guvernul.
  Constitutia nu da solutii, Constitutia e facuta pentru oameni care vor ca tara sa functioneze, nu pentru oameni care nu vor sa functioneze tara. Constitutia e gandita in asa fel incat institutiile statului sa functioneze, nu sa le blochezi"
  In acest sens, ar fi fost incalcate principiul colaborarii loiale intre institutiile publice, dar si obligatia constitutionala de a exercita functia de mediere intre puterile statului.
  "Parlamentarii sunt in slujba poporului si nu pot fi trasi la raspundere de nimeni"
  • +3 (5 voturi)    
   Constituția NU împiedica Transportul in pubele (Luni, 24 februarie 2020, 10:55)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui unu.doi

   Al Parlamentarilor deoarece NU încalcă ordinea publica și mai ales este Voința Poporului

   Aduceți 600 pubele la Parlament !
 • +3 (5 voturi)    
  Și-atunci de ce să acceptăm anticipate? (Luni, 24 februarie 2020, 10:21)

  hic sunt leones [utilizator]

  Parlamentul zici că funcționează, Guvernul a funcționat foarte bine și următorul va putea funcționa la fel în baza votului de încredere al Parlamentului, Președintele este liber să-și exercite atribuțiile, instanțele merg și ele cât de bine se poate.
  Deci de ce ne-am pierde vremea cu anticipate în loc ca autoritățile statului SĂ-ȘI FACĂ TREABA?
 • +1 (3 voturi)    
  Care CCR? (Luni, 24 februarie 2020, 10:51)

  Houthi [utilizator]

  După întâlnirea din șerpăria parlamentului,dintre Ciordache și șulfa de Dorneanu,chestiunea este rezolvată.Mai are cineva vre-un semn de intrebare?
 • -4 (4 voturi)    
  INCREDIBIL (Luni, 24 februarie 2020, 11:09)

  jidanul [utilizator]

  Este inacceptabil cate probleme si situatii grave sunt de rezolvat si PNL-pdl bate campii, cu investiri si anticipate. In prezent, Romania nu este guvernata si administrata deloc, functionand din inertie. Un presedinte de tara diletant, niste ciudati care formeaza guvernul si un partid (PNL-pdl) iresponsabil este dezastrul care este azi in Romania. Numai Bunul Dumnezeu ne mai poate salva, ca iresponsabilii nostri "conducatori" se preocupa de lupta politica pentru ciolan. Investitii zero, locuri de munca zero, cresterea aberanta a euro, inflatia care a luat-o razna si puterea de cumparare care e in cadere libera, acesta e rezultatul catastrofal al politicii Iohannis & PNL-pdl.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by