Circa 50 de elevi și profesori însoțitori de la Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia au părăsit în grabă, duminică dimineață, regiunea italiană Veneto, una dintre zonele afectate de epidemia de coronavirus, relatează Alba24.ro. Ei se întorc de urgență acasă și vor sta în carantină 14 zile.

Politia de FrontieraFoto: Facebook/ Politia de Frontiera Romana

Potrivit publicației citate, părinții panicați au luat legătura cu organizatorii excursiei sâmbătă seara, în jurul orei 19.30, după ce mass-media a început să relateze situația neașteptată din Italia, unde în mai puțin de 48 de ore s-au descoperit zeci de cazuri de infectare cu coronavirus. Deși excursia copiilor în zona orașului Veneția trebuia să mai dureze, părinții elevilor din Alba Iulia au cerut ca grupul să revină de urgență acasă.

Grupul a părăsit localitatea Lido de Jesolo din regiunea Veneto, duminică dimineață, pe traseul Italia-Slovenia-Ungaria-România.

A fost anunțat și Ministerul de Externe, iar autocarul cu copiii din Alba este așteptat la frontieră la vama Borș–Oradea, unde vor fi controlați rapid toți excursioniștii pentru eventuale simptome, iar apoi vor fi lăsați să plece către Alba Iulia.

Se așteaptă ca autocarul să ajungă acasă în cursul acestei seri.

Potrivit Alba24.ro, toți participanții la excursie se simt bine, nu prezintă simptome febrile, însă potrivit dispozițiilor în vigoare vor fi plasați în carantină pentru următoarele 14 zile.

De asemenea, potrivit unor surse citate de Alba24.ro, autoritățile medicale din Alba Iulia propun plasarea grupului de elevi și profesori în carantină într-un internat. În prezent sunt așteptate instrucțiuni de la Ministerul Sănătății.

Managerul Institutului „Matei Balş”, Adrian Streinu Cercel, a declarat duminică că persoanele care se întorc în țară și care au fost în localitățile italiene în care există cazuri de infecţie cu coronavirus vor fi puse în carantină la domiciliu, sub supravegherea Direcțiilor de Sănătate Publică, sau în Centrul de carantină din Bucureşti (cei care sunt aduşi de Forţele Aeriene Române cu avioane militare).

UPDATE- Florin Roman: „Sunt 45 de elevi care au fost plecați la Carnavalul de la Veneția. S-a decis întoarcerea copiilor în România, de urgență”

Deputatul liberal Florin Roman a declarat, pentru Mediafax, că elevii au plecat la Carnavalul de la Veneția, dar părinții au cerut să vină urgent acasă.

„Sâmbătă seara am fost sunat de președintele Consiliului Județean Alba, care a fost sunat de un părinte al unui elev de la Liceul de Arte Regina Maria din Alba Iulia. Sunt 45 de elevi care au fost plecați la Carnavalul de la Veneția, alături de 4 dascăli și 4 șoferi ai autocarului, iar părinții au cerut să vină acasă după ce au aflat de cazurile de coronaviris din regiunea Veneto. Am luat legătura urgent cu miniștrii de Externe, Bogdan Aurescu, și Educației, Monica Anisie, cu un secretar de stat de la Ministerul Sănătății, cu șeful ISJ Alba și s-a decis întoarcerea copiilor în România, de urgență. Duminică la ora 6 au plecat spre România și sunt în drum spre Alba Iulia, unde vor ajunge în cursul serii”, a spus Roman.

Potrivit acestuia, copiii vor sta în carantină 14 zile și vor fi evaluați.

Roman spune că elevii nu au simptome febrile.

La Alba Iulia vor fi așteptați de autorități și vor fi duși într-un spațiu pentru a sta în carantină.

Carnavalul de la Veneţia se închide duminică, la miezul nopţii, din cauza coronavirusului.

Citește și: