Procurorul Teodor Niţă, care instrumentează cazul celor 16 containere cu deşeuri care în acte figurau drept obiecte de uz casnic second hand, descărcate în Portul Constanţa de pe o navă olandeză venită din Marea Britanie, spune că acesta ar fi unul dintre transporturile similare făcute în ultimul timp, alte circa 50 de containere cu deşeuri ajungând în România când Marea Britanie era încă în Uniunea Europeană. "România este într-un risc major şi iminent să devină lada de gunoi a întregii Europe, şi nu numai", a afirmat procurorul.
"Au fost descărcate, reîncărcate, poate ca să îşi piardă urma"
"Am analizat un document, care se numeşte analiză de risc, efectuat de lucrătorii de poliţie din cadrul Gărzii Coastă şi în condiţiile în care Marea Britanie a ieşit din Uniunea Europeană, acum sunt chestiuni care se văd şi înainte nu se vedeau, din cauza apartenenţei la blocul comunitar. Şi lucrătorii au făcut raportul respectiv, în care procentajul de risc de a se găsi deşeuri era ridicat, motiv pentru care am procedat la verificarea în teren a rezultatului acestor analize. Acesta este al cincilea transport, dacă nu mă înşel, în condiţii similare, o să verificăm, să vedem unde au ajuns acele alte circa 50 de containere cu deşeuri. Acum, în acest transport au fost 16 containere. Pentru început, am desfăcut numai unul, am văzut că este o problemă şi am descărcat de pe vapor toate celelalte, verificând conţinutul containerelor", a declarat procurorul, vineri, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.
El a spus că nu avea nicio legătură documentaţia de însoţire cu conţinutul containerelor și că transporturile cu deşeuri nu ar veni în România direct de la expeditor, fiind descărcate şi reîncărcate în alte porturi, pentru ca probabil "să li se piardă urma".
"Un procentaj de 60-70-80% erau deşeuri curate, gunoaie şi cele care mai erau cât de cât într-o stare bună, dintre obiectele de acolo, erau tratate timp de 22 de ore cu nişte substanţe, ceva dezinfectant, nişte substanţe care sunt toxice şi, de exemplu, acolo am văzut şi bidoane de lapte pentru copii (...) Transporturile nu vin de la expeditor direct către noi, au oprit în trei porturi. Au fost descărcate, reîncărcate, poate ca să îşi piardă urma, nu ştiu, e doar o presupunere, nu vreau să fac afirmaţii hazardate. Ultimul episod a fost dintr-un port din Turcia, au încărcat pe această navă care a sosit în Portul Constanţa", a spus Niţă.
"România riscă să devină lada de gunoi a întregii Europe, şi nu numai"
El a menţionat că în containere este o cantitate mică de marfă utilizabilă, care poate fi comercializată, restul fiind deşeuri aduse în România, care riscă să devină "lada de gunoi" a Europei, şi nu numai.
"Se poate sorta conţinutul, iau cele câteva procente de marfă relativ utilizabilă pe care o pot comercializa, iar gunoaiele le aruncă în gropile noastre de gunoi, în munţii noştri de gunoi şi în felul acesta se curăţă ţara destinatarului şi se încarcă de gunoi România. Pentru că România are o mare problemă, este într-un risc major şi iminent să devină lada de gunoi a întregii Europe şi nu numai", a afirmat Teodor Niţă.
Conform procurorului, pentru o ţară membră a UE, operaţiunile de import-export au un alt statut.
"Când eşti în afara UE, sunt operaţiuni de import-export clasice. În interiorul UE, nu sunt operaţiuni de export-import clasice, au alt statut juridic, au alte proceduri", a răspuns Niţă, întrebat fiind de ce înaintea Brexitului nu au fost depistate problemele similare cu containerele aduse din Marea Britanie.
Doi români şi un cetăţean britanic sunt cercetaţi pentru importarea ilegală de deşeuri în România, după ce poliţiştii de frontieră au depistat în Portul Constanţa Sud Agigea 16 containere cu deşeuri, care în acte figurau ca fiind obiecte de uz casnic second hand, descărcate de pe o navă olandeză venită din Marea Britanie, a transmis joi seară Garda de Coastă.
Instituția a publicat pe Facebook și imagini în care se observă saci în care sunt aruncate la întâmplare castroane, pahare, obiecte electrocasnice sau produse din sticlă sparte.
Conform sursei citate, importul ilegal fusese făcut de o firmă care are puncte de lucru în Bucureşti şi judeţul Ilfov.
Daca sunt permise mașinile second-hand de ce nu s-ar da voie la tot felul de lucruri la mâna a doua?!
In Canada, îndeosebi sambata și duminica în zile cu vreme buna, lumea vinde pe trotuar în fața casei lucruri identice cu cele din pozele voastre.
Ei au rolul sa vegheze ca tara asta sa ramana intr-o subdezvoltare perpetua (de aia sunt torpilate sistematic: statul de drept, justitia, invatamantul si educatia, infrastructura si sanatatea, bunastarea, securitatea si dreptul la viata al cetatenilor). Rasplata satrapilor e bunastarea personala in detrimentul celor multi, precum si imunitatea deplina in fata legii. Ambele sunt garantate de Inaltele Porti si de emisarii lor.
Codul penal defineste ca fiind crima contra umanitatii supunerea unei populatii la conditii care-i afecteaza viata sau sanatatea.
Pedeapsa este inchisoarea pe viata.
Ar fi destul sa se dea o condamnare pe acest articol si restul criminalilor care importa si ard deseuri se vor cuminti instant.
Dar politicienii din ce mai prospera? Gunoaiele din gunoaie se sustin.
In timp ce alte tari isi protejeaza padurile si orasele prin legi si amenzi foarte mari si incearca sa creasca calitatea vietii printr-un mediu curat, fara gunoaie si rable, la noi se dau legi sa se poata construi in parcuri naturale, firme straine sa plece cu hectare intregi de lemn taiat si furat insa de romani, iar poluarea nu e vazuta de autoritati care urla isteric sau se fac ca ploua cand sunt luate la intrebari.
Si totul incepe de sus, de la politicienii care gireaza si accepta aceste abuzuri si ajunge pana la politistii, judecatorii si functionarii care se fac ca nu vad, ca nu stiu, ca n-au auzit..Si de vina nu este saracia, nu mai putem vorbi de asa ceva in astfel de cazuri ca asta cu importul de gunoaie. Este pur si simplu nesimtire si sfidare pentru ca cei care fac asta sigur stiu si se asteapta sa fie ajutati si sa le mearga treaba.
D'asta pedepsele pentru functionari si politiceni ar trebui sa fie dublate ca durata, odata pentru ca sigur isi iau partea din fiecare smecherie si a doua oara pentru ca nu si-au facut treaba pentru care sunt pusi acolo.
Politicienii nu ajung acolo pe linie regala!
SUNTEM DE MULT LADA DE GUNOI A LUMII DAR TINEM COADA SUS IN COSTUME DECLAERATII SI FABDOSELI ... ASA NE DISTRUGEM TARA PE NISTE CIUBUCURI LUATE DE UNII MAHARI
Bine ca avem pungi bio-degradabile, dar nu ai curajul sa mai pui piciorul in raurile din care in urma nu cu multi ani puteai sa bei apa. Avem tomberoane pentru colectarea selectiva a deseurilor care sunt golite apoi impreuna de firmele de salubrizare.
Mergeti seara prin satele Romaniei, sa vedeti genocid. In lipsa sanctiunilor, oamenii ard totul, de la plastic la gunoi menajer. Sa vedeti apoi inprovizatii in lipsa canalizarii: gropi sapate in gradini si langa case, in care sunt deversare toate dejectiile si apa menajera. Spuneti apoi de marii poluatori care au facut din Romania o noua China. De ce nu punem poluarea in legatura si cu defrisarile barbare ale padurilor Romaniei? Dar de utilizarea in agricultura a chimicalelor in exces, de ce nu se sufla o vorba? Care vor fi consecintele pe termen lung pentru populatie? Caci pare a fi vorba mai degraba de exterminarea decat de protejarea ei. Asa e cand ajungi sluga la strain.
Primariile au in subordine personal, inclusiv politia locala, ca sa controleze cine nu respecta legile si sa-i amendeze. Ati vazut undeva sa se faca acest lucru?
#ww Apele au fost mult poluate in urma industrializarii socialiste. Acum poluarea vinde de la locuinte neracordate la canalizare si de la faptul ca multi arunca gunoaiele pe malul raurilor sau direct in rau. E o chestiune de educatie si de control din partea autoritatilor.
Poluatorii isi auto-evalueaza nivelul poluarii - calculata ca medie pe intreaga durata a instalatiei respective, nu pe perioade de maxime sau de functionare.
Credeti ca raporteaza vreunul adevarul?
Totul e facut pentru protectia si justificarea poluatorilor, nu a cetatenilor.
coruptie peste tot, lipsa de educatie si bun simt ...
gunoaiele alea nu ne sunt bagate pe gat cu forta ci acceptate cu "o atentie".
ultima data cand am fost in tara, am incercat sa fac cateva poze cu muntii pe fundal..bai nene, a trebuit sa fac stanga dreapta si sa pozitionez camera in asa fel incat sa nu prind gunoaie in poza!!! Bai..CE DRACULUI!
D-na Firea nu a anuntat niciodata ca ar fi dat vreo dispensa pe o perioada limitata pentru pacura sau pentru deseuri, desi fumul ne-a inundat noapte de noapte.