Magistrații Tribunalului București și ai Curții de Apel București au decis marți în adunările generale să își suspende activitatea pe perioadă nedeterminată, începând de miercuri, nemulțumiți de abrogarea pensiilor de serviciu. Aceeași decizie a fost luată și de către judecătorii mai multor curți de apel din țară. Și inspectorii judiciari s-au întrunit în adunare generală, opinia adoptată fiind că eliminarea pensiilor speciale este neconstituțională și încalcă principiile independenței și inamovibilității judecătorilor.

Protest al magistratilor in fata Curtii de Apel BucurestiFoto: Facebook/ Rezistenta TV

Legea privind eliminarea pensiilor speciale va intra la votul deputaților în 28 ianuarie, a anunțat luni președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu. Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a dat raport favorabil în 17 decembrie pentru abrogarea pensiilor speciale. Singurii care își mentin privilegiile sunt militarii și polițiștii. Magistrații își pierd pensiile speciale, deși au de partea lor o decizie a Curții Constituționale care spune că modificarea acestora este neconstituțională.

Consiliul Superior al Magistraturii a decis, săptămâna trecută, convocarea adunărilor generale ale judecătorilor de la judecătorii, tribunale şi curţi de apel, pentru a formula un punct de vedere motivat relativ la iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu, din perspectiva încălcării independenţei şi afectării statutului constituţional al judecătorilor. De asemenea, CSM a hotărât convocarea adunărilor generale ale procurorilor din ţară, pentru acelaşi motiv.

Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au decis marți, în adunarea generală, ca începând de miercuri să îşi suspende activitatea în sălile de judecată, nemulţumiţi de iminenta abrogare a pensiilor speciale de care beneficiază şi magistraţii.

  • "Adunarea Generală a Judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti, întrunită în şedinţa din 21 ianuarie 2020, la convocarea Secţiei pentru judecători din cadrul CSM: a hotărât, cu unanimitate, că iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu pentru judecători este de natură a încălca independenţa şi a afecta statutul constituţional al acestora; a hotărât, cu majoritate, suplimentarea ordinii de zi şi suspendarea activităţii de judecată începând cu data de 22 ianuarie 2020 şi până la revenirea celorlalte puteri ale statului asupra demersului de eliminare a pensiei de serviciu a magistraţilor", a transmis, printr-un comunicat, Curtea de Apel Bucureşti.

O decizie similară a fost luată și de magistrații Tribunalului București, potrivit Mediafax.

Aceeași decizie, luată de mai multe instanțe din țară

Și magistrații Tribunalului Iași și ai Curților de Apel Craiova și Cluj au anunțat că își vor suspenda activitatea, urmând să fie rezolvate doar cazurile urgente.

"Având în vedere iminenta abrogare a dispoziţiilor legale legate de pensiile de serviciu, judecătorii Tribunalului Iași vor suspenda activitatea, cu execepția cauzelor urgente, începând cu 27 ianuarie. Durata suspendării, decisă în unanimitate prin Hotărârea Adunării Generale a Judecătorilor din cadrul Tribunalului Iași, va fi reevaluată în funcţie de respectarea climatului de independenţă necesar înfăptuirii actului de justiţie în condiţii optime şi în beneficiul cetăţenilor", a anunțat Tribunalul Iași, care consideră că "celelalte puteri alte statului încearcă să submineze independenţa puterii judecătoreşti".

Potrivit unui comunicat de presă transmis marți de magistrații Tribunalului Iași și citat de Mediafax, intențiile Guvernului și ale parlamentarilor de a elimina pensiile de serviciu reprezintă o încălcare gravă a independenţei puterii judecătoreşti", ei reamintind că magistrații au prevăzute incompatibilități și interdicții și nu le sunt permise alte surse de venit".

Aceeași decizie a fost luată și de către magistrații curților de apel Craiova, Cluj și Timișoara.

"Urmare a dezbaterilor din Adunarea Generală s-a hotărât transmiterea către Consiliul Suprem al Magistraturii a unui punct de vedere motivat, în sensul respingerii ferme a propunerii legislative de abrogare a dispozițiilor legale privind pensia de serviciu a magistraților, o astfel de măsură încâlcând independența judecătorilor și afectând statutul constituțional al acestora", se arată într-un comunicat de presă al Curții de Apel Craiova.

Curtea de Apel Timișoara a anunțat suspendarea activității din 22 ianuarie şi până la momentul retragerii sau respingerii proiectului de lege privind abrogarea pensiei de serviciu a magistraţilor.

Adunarea generală extraordinară a judecătorilor Curţii de Apel Cluj a decis, tot marți, suspendarea activităţii de judecată între 22 ianuarie şi 28 ianuarie 2020, inclusiv, cu excepţia cauzelor având ca obiect adoptarea unor măsuri preventive în materie penală.

"Adunarea generală a judecătorilor Curţii de Apel Cluj cere abrogarea textelor normative referitoare la pensiile de serviciu ale magistraţilor, propunerile legislative fiind susceptibile de a afecta, în mod grav, independenţa judecătorului, ca şi componentă fundamentală a statutului acestuia şi implicit, independenţa sistemului judiciar. Se solicită, prin urmare, încetarea procedurii de legiferare şi păstrarea actualelor dispoziţii cuprinse în Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. S-a aprobat suspendarea activităţii de judecată, între 22 ianuarie şi 28 ianuarie 2020, inclusiv, cu excepţia cauzelor având ca obiect adoptarea unor măsuri preventive în materie penală”, se arată în comunicat.

De asemenea, magistrații clujeni au aprobat formularea unei solicitări către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a-şi exercita, prin Secţiile Unite, prerogativele de a sesiza Curtea Constituţională „pentru un control de constituţionalitate al Legii privind eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor şi personalului auxiliar de specialitate, înainte de promulgarea acesteia”.

Și Adunarea generală a judecătorilor Curții de Apel Alba Iulia a decis, marți, suspendarea activității, începând din 27 ianuarie.

Și judecătorii Tribunalului Mureş au decis marți, în adunarea generală, suspendarea activităţii începând din 27 ianuarie, prin amânarea tuturor cauzelor aflate pe rolul instanţei, cu excepţia celor care au caracter urgent şi şi-au exprimat refuzul de a participa la constituirea birourilor electorale, în semn de protest faţă de eliminarea pensiei de serviciu a magistraţilor.

De altfel, Tribunalul București, Curtea de Apel București și alte instanțe din țară și-au suspendat activitatea și în luna decembrie, din același motiv. La proteste au luat parte atunci și procurori de la mai multe parchete din țară.

Inspecția Judiciară: Legea încalcă brutal principiile independenței și inamovibilității judecătorilor

Și inspectorii judiciari s-au întrunit marți în adunare generală și arată, într-un punct de vedere care va fi transmis și Guvernului, Senatului şi Camerei Deputaţilor, Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Uniunii Naţionale a Barourilor din România, că proiectul de lege privind eliminarea pensiilor de serviciu încalcă brutal principiile independenței și inamovibilității judecătorilor.

Inspectorii judiciari, judecători şi procurori, arată că:

  • Proiectul de lege încalcă brutal principiile independenței și inamovibilității judecătorilor, consacrate și garantate de articolele 21, 44 (3), 53, 124 (3), 125 și 126 (1) şi 139 din Constituția României, precum și de art. 6 (1) din CEDO;
  • Nesocoteşte deciziile CCR nr. 2/2000, 57/2000, 120/2007, 85/2009, 375/2000 și 873/2010;
  • Disimulează realizarea unei exproprieri simulate, contrară principiului constituțional din art. 44 (3) din Constituție și art. 1 (1) din Protocolul 1, adițional la CEDO, echivalând cu o „privare nelegală de proprietate”;
  • Nu are o „justificare obiectivă si rezonabilă”1 pentru o asemenea limitare și dispune arbitrar 2 o „reducere substanțială a nivelului pensiei de natură a afecta substanța dreptului de proprietate și a dreptului la compensație ca beneficiar al sistemului de asigurare de bătrânețe”, după toate interdicțiile, incompatibilitățile și îngrădirile în exercitarea profesiei de judecător;
  • Încalcă prevederile art. 53 din Constituția României; măsura înlăturării pensiilor de serviciu ale judecătorilor şi procurorilor neputând fi calificată drept măsură cu caracter provizoriu/temporar, ci doar ca un experiment abuziv în raport cu autoritatea judecătorească. Cu alte cuvinte, această măsură nu este generată de circumstanțe excepționale ci are natura unei sancţiuni definitive care afectează însăși substanța dreptului de proprietate asupra pensiei de serviciu;
  • Încalcă principiul predictibilităţii normative în privinţa „pachetului” de prevederi legale avut în vedere la intrarea în profesie a judecătorilor şi procurorilor, prevederi printre care se numără şi cele privind pensionarea.

Inspectorii judiciari spun că pensia de sericiu pentru magistrați este justificată de:

  • Specificul activităţii pe care o desfăşoară, care impune obligaţii şi interdicţii severe, precum şi riscuri sporite;
  • Pensia de serviciu a fost instituită pentru a încuraja stabilitatea în serviciu şi formarea unei cariere în magistratură, caracterul stimulator al acesteia constând în modul de determinare a cuantumului în raport cu indemnizația avută la data ieșirii la pensie;
  • Interdicțiile impuse judecătorilor şi procurorilor vizează activități care le-ar putea aduce venituri suplimentare şi să le asigure posibilitatea efectivă de aşi crea o situație materială de natură să le mențină şi după pensionare un nivel de viață apropiat de cel avut în timpul activității;
  • Tratamentul juridic diferit al magistraților în ceea ce privește sistemul de pensionare este justificat şi de riscurile pe care le implică exercitarea profesiei, cu un rol esențial în apărarea drepturilor omului, a ordinii publice şi valorilor statului de drept;
  • Pensia de serviciu nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv, constituind o compensație parțială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutului special căruia trebuie să i se supună judecătorii şi procurorii și care impune obligații și interdicții pe care celelalte categorii de asigurați nu le au, fiindu-le interzise activități ce le-ar putea aduce venituri suplimentare, care să le asigure posibilitatea efectivă de a-și crea o situație materială de natură să le ofere după pensionare menținerea unui nivel de viață cât mai apropiat de cel avut în timpul activității.