Judecător CSM: Când un magistrat postează pe Internet, trebuie să ştie că influenţează percepţia asupra sistemului judiciar

de I.H.     HotNews.ro
Luni, 20 ianuarie 2020, 13:16 Actualitate | Esenţial


Consiliul Superior al Magistraturii
Foto: Agerpres
Judecătorii şi procurorii trebuie să dovedească echilibru şi cumpătare atunci când postează pe reţelele de socializare, deoarece opiniile lor influenţează percepţia societăţii asupra sistemului judiciar, susține judecătorul CSM Evelina Oprina, la o conferință pe tema ''Îndrumarului de bune practici privind activitatea magistraţilor în spaţiul social media sau pe platformele online'', scrie Agerpres.
 • "Sunt trei mari aspecte - în primul rând, judecătorii şi procurorii trebuie să se abţină de la manifestări care le-ar ştirbi autoritatea lor profesională ca magistrat.
 • În al doilea rând, judecătorii şi procurorii ar trebui să se abţină de la manifestări care le-ar împieta o judecată dreaptă şi corectă.
 • În al treilea rând, magistraţii ar trebui să fie conştienţi de consecinţele pe care activităţile lor extraprofesionale le au în privinţa modului de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu. Atunci când un judecător sau un procuror intenţionează să facă o postare pe o reţea de socializare, trebuie să fie conştient de faptul că influenţează percepţia societăţii asupra sistemului judiciar şi, pe de altă parte, atunci când face o astfel de postare, trebuie să ştie că oricâţi parametri de confidenţialitate ar avea ataşat acel mesaj, mesajul este şi rămâne unul public", a susținut managerul proiectului, Evelina Oprina, membru al CSM.
Ea spune că îndrumarul nu avea cum să răspundă la toate temele etice pe care judecătorii şi procurorii şi le pun în momentul în care intenţionează să scrie pe reţelele de socializare, însă este un instrument util de lucru care stabileşte o anumită abordare şi o direcţie către care magistraţii trebuie să se îndrepte.

"Conduita trebuie să fie în aşa fel încât să asigure integritatea corpului judiciar, este evident că publicul aşteaptă de la judecători şi procurori anumite standarde de conduită mult mai ridicate decât pentru ceilalţi cetăţeni ai societăţii şi tocmai de aceea judecătorul şi procurorul trebuie să înţeleagă avantajele, dezavantajele, dar şi riscurile asociate utilizării reţelelor de socializare asupra conduitei personale şi profesionale şi să-şi adapteze comportamentul în consecinţă", a mai spus Evelina Oprina.

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Nicoleta Ţînţ, a atras atenţia că au existat situaţii în care unii magistraţi au fost percepuţi de către opinia publică drept părtinitori sau supuşi diferitelor influenţe exterioare, ca urmare a modului în care au ales să folosească platformele online.

"Pe de altă parte, aceleaşi reţele sociale sunt folosite de colegi magistraţi, de instituţii din sistemul judiciar pentru exprimarea de opinii juridice pertinente, pentru educarea juridică a publicului, precum şi pentru promovarea unei deschideri sporite a justiţiei către societate şi cetăţeni. De asemenea, cred că nu trebuie negat faptul că majoritatea colegilor magistraţi folosesc platformele online nu în calitatea lor profesională, ci în calitate de persoane private, persoane care vor să fie în contact cu cei apropiaţi, care vor să urmărească subiecte de interes pentru ei înşişi sau să se informeze pe teme care nu ţin neapărat de activitatea profesională", a spus Ţînţ.

Potrivit preşedintelui ICCJ, adoptarea acestui îndrumar se doreşte a fi un instrument util pentru judecători şi procurori în ceea ce priveşte utilizarea spaţiului online şi a reţelelor de socializare, în contextul în care nu se poate face abstracţie de existenţa acestora, dar care poate contribui la crearea unei percepţii publice corecte asupra sistemului judiciar.

"Adresez un îndemn la echilibru, la cumpătare, la cântărirea cu atenţie a situaţiilor care au potenţial să creeze controverse, pentru a nu ne vulnerabiliza pe noi înşine şi pentru a răspunde aşteptărilor pe care societatea le are de la noi", a afirmat Nicoleta Ţînţ.

Conferinţa este realizată în cadrul proiectului TAEJ - Transparenţă, accesibilitate şi educaţie juridică prin îmbunătăţirea comunicării publice la nivelul sistemului judiciar, implementat de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), în calitate de lider de parteneriat, în cadrul Programului Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020.

Proiectul a început la data de 5 septembrie 2018, urmare a semnării contractului de finanţare între CSM şi Autoritatea de Management a Programului Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020, având ca obiectiv general îmbunătăţirea şi abordarea unitară a comunicării publice la nivelul sistemului judiciar în vederea consolidării imaginii acestuia, asigurarea unei transparenţe sporite în interiorul şi exteriorul sistemului, precum şi îmbunătăţirea accesului la justiţie prin creşterea gradului de informare, conştientizarea drepturilor cetăţenilor şi dezvoltarea culturii juridice.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3980 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  parerea mea este ca acest indrumar (Luni, 20 ianuarie 2020, 13:24)

  ..13 [utilizator]

  O sa fie scula cu care unii magistrati pot sa fie pusi sub acuzare de catre Comisia inca existenta.

  Mai corect este sa fie formulate recomandari si nu GHID.

  Pare ca un fel de botnitza la gura magistratilor si deci nu cred ca este utila ba mai degraba este facuta sa le limiteze capacitatea de actiune.
 • +3 (5 voturi)    
  libertatea de expresie garantată de constitututie (Luni, 20 ianuarie 2020, 13:28)

  clencix [utilizator]

  Dacă a devenit magistrat, înseamnă că a trecut examenele și a fost apreciat de semeni, asa că implicit tot ceea ce publica on line îi exprimă personalitatea, asa cum a fost ea acceptată de colegi. Orice îngrădire a exprimării este o privare de libertate, ar trebui ca primirea în corpul magistraților să fie corectă și pertinentă, pe merite profesionale nu pe influente partizane, nici să se vina ulterior cu corecții prin norme și conduite forțate, constrângătoare de libertate. Nimeni nu poate ști dacă o exprimare iconoclastă azi nu este o deschidere spre progresul de mâine, asa că lăsați falsele pudori și permiteți libertatea de expresie, garantată de constituție.
  • +1 (1 vot)    
   Chestia cu „aprecierea” măcăne. (Luni, 20 ianuarie 2020, 14:38)

   Tayen [utilizator] i-a raspuns lui clencix

   Și nici în examenele din zilele noastre nu am încredere!
   • 0 (2 voturi)    
    unde dai si unde crapă (Luni, 20 ianuarie 2020, 16:33)

    clencix [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

    Păi atunci nu trebuie să limitam libertatea, trebuie să facem examenele mai grele.
    • +1 (1 vot)    
     Ce zic eu și ce pricepi tu. (Luni, 20 ianuarie 2020, 17:34)

     Tayen [utilizator] i-a raspuns lui clencix

     Păi nu?
     • 0 (0 voturi)    
      spiritul interpretează litera (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 18:18)

      clencix [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

      Examenele se fac cu oameni. Orice lege scrisă se interpretează de oameni, existența legilor scrise nu este o garanție că promovarea se face corect dacă interpretarea legilor "corecte" se face de oameni nepricepuți. Garanția este dată numai de grupul de oameni profesioniști care decid cine să acceadă mai departe în magistratură, astfel ca procesul de accedere în magistratură numai a celor merituoși este singura garanție că legile scrise se vor aplica în realitate corect. Selecția durează mult și e greu, orice alegere proastă îngreunează rezultatul, dar e singura cale de a cerne făina de neghină. Masa critică de oameni cinstiți decid viitor cinstit.
 • +2 (2 voturi)    
  Evelina, sluga Inchizitiei conduse de Savonea (Luni, 20 ianuarie 2020, 14:01)

  Metec [utilizator]

  Sigur ca va deranjeaza, viperelor, cand ies la iveala nemerniciile voastre! Ati prefera sa fie totul musamalizat, secretizat, mermelit, ca sa nu aveti dureri de spate la DNA. Dar uite ca nu toti tac! Si, cum spunea poetul, daca ei vor tacea, pietrele vor vorbi...
  Sistemul judiciar romanesc a redevenit unul dintre cele mai corupte din Europa, sub atenta dvs. indurmare. De altfel, dvs. sunteti cea care i-a dat lui Costanda cateva sute de milioane de euro din banii contribuabilului, corect?! Ce te-ai mai plans, atunci, ca iti este atacata "demnitatea"... Ei, uite ca ti-a "reperat-o" sistemul si acum esti in varf, mot!
 • -3 (3 voturi)    
  indrumar... (Luni, 20 ianuarie 2020, 14:30)

  vonamor [utilizator]

  Are foarte mare dreptate dna judecator Oprina,dar trebuie sa mai lasam si niste exceptii;macar pentru dl judecator Cristi Danilet,altfel cine mai aude de el? :))
 • +2 (2 voturi)    
  Adevarul este altul (Luni, 20 ianuarie 2020, 14:47)

  unins [utilizator]

  1) „Stirbirea autoritatii lor profesională ca magistrat” deja s-a produs în urma esecurilor din dosare precum Tandarei, dosar Microsof și altele.
  2) „O judecată dreaptă şi corectă” știm bine ca este/a fost influențată în primul rând de corupția unora dintre ei (judecatoare Geanina Terceanu; Mircea Moldovan, judecător; Stan Mustata, judecător; Veronica Cirstoiu, judecător; 2006 - 3 magistraţi condamnaţi definitiv; 2007 - 4 magistraţi condamnaţi definitiv; 2008 - 2 magistraţi condamnaţi definitiv; 2009 - 6 magistraţi condamnaţi definitiv; 2010 - 2 magistraţi condamnaţi definitiv; 2011- 4 magistraţi condamnaţi definitiv; 2012 - 5 magistraţi condamnaţi definitiv; 2013 - 10 magistraţi condamnaţi definitiv; 2014 - 20 magistraţi condamnaţi definitiv; 2015 - 16 magistraţi condamnaţi definitiv)
  3) „Influenţarea percepţiei societăţii asupra sistemului judiciar” negativă exista datorită în primul rând activitatii lor profesionale expusa în pct. 1+2 și mai puțin datorită activitatii private.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by