Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) anunţă că Adunările Generale al judecătorilor şi procurorilor au fost convocate în 21 ianuarie pentru formularea unor puncte de vedere privind "iminenta abrogare" a pensiei de serviciu.

Sediul CSMFoto: Agerpres

Potrivit CSM, Secția pentru judecători a hotărât joi convocarea Adunărilor Generale ale judecătorilor de la judecătorii, tribunale și curți de apel în 21 ianuarie, la ora 12.00, pentru a formula un punct de vedere motivat privind "iminenta abrogare a dispozițiilor legale care consacră pensia de serviciu, din perspectiva încălcării independenței și afectării statutului constituțional al judecătorilor".

​De asemenea, Secția pentru judecători a hotărât sesizarea Rețelei Europene a Consiliilor Judiciare și a Consiliului consultativ al Judecătorilor Europeni "din perspectiva afectării statutului judecătorilor ca efect al potențialei abrogări a dispozițiilor legale privind pensia de serviciu, în vederea transmiterii unui punct de vedere".

Și Secția pentru procurori a hotărât convocarea Adunărilor generale ale procurorilor, tot în 21 ianuarie, la ora 12.00, pentru a formula un punct de vedere pe aceeași temă.

De asemenea, Secţia pentru procurori a hotărât sesizarea Reţelei Europene a Consiliilor Judiciare şi a Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni din perspectiva afectării statutului procurorilor ca efect al potenţialei abrogări a dispoziţiilor legale privind pensia de serviciu, în vederea transmiterii unui punct de vedere.

Proiectul de lege al PNL, care a primit avizul favorabil în Comisia de Muncă, propune eliminarea pensiilor de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, poliţişti, funcţionari publici cu statut special, funcţionari publici parlamentari, pentru membri ai corpului diplomatic şi consular al României, membri ai Curţii Constituţionale şi personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, cu excepţia pensiilor militare. Liberalii susțin menținerea pensiilor speciale doar pentru militari deși, inițial, aceștia au pledat și pentru păstrarea beneficiilor și pentru magistrați.