Ludovic Orban a anunțat, luni, că PNL ia în calcul patru variante legate de proiectul de lege al PSD votat în Parlament privind dublarea alocațiilor copiilor. Printre variante se numără atacarea la Curtea Constituțională și prorogarea termenului de intrare în vigoare. "PNL își dorește creșterea, dar o creștere rațională, care să fie sustenabilă, pentru care să existe banii necesari și să nu fie o creștere care să creeze grave dezechilibre", a spus premierul.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Noi nu putem accepta felul acesta de legiferare. Avem patru variante posibile: fie atacarea la CCR, fie prorogarea termenului de intrare în vigoare, fie o reglementare care să prevadă, totuși, o creștere rațională a alocațiilor de copii, care repet, de la 1 ianuarie au crescut, tot în baza proiectului depus de PNL, fie mai avem o variantă, care ar cuprinde procedura de angajare a răspunderii”, a declarat Ludovic Orban, citat de Mediafax.

El a spus, din nou, că PSD dă dovadă de iresponsabilitate prin această lege care prevede o nouă majorare a alocațiilor pentru copii.

"Avem practic identificate, în momentul de față, patru variante. Aici sunt un om cinstit și am spus-o încă din prima: PNL a introdus un amendament la Legea bugetului de stat, în martie 2019, prin care aproape s-au dublat alocațiile. De ce am făcut lucru ăsta? Pentru că pentru o perioadă de patru ani de zile, PSD nu a crescut deloc alocația. Mai mult, un alt proiect de lege adoptat, tot la propunerea PNL, înaintate de secretarul general, Robert Sighiartău, alocațiile cresc anual, pentru a recupera puterea de cumpărare a alocației, care se pierde în urma inflației. Deci, practic, alocațiile de la 1 ianuarie cresc cu 3,8%. Să vii acum, tot în 2019, și să impui o nouă dublare a alocațiilor pentru copii arată o lipsă de responsabilitate categorică din partea PSD, cu atât mai mult cu cât se știe foarte clar că în Legea bugetului de stat este practic, noi, când au dat ei atac la CCR, PNL și-a asumat răspunderea pe Legea bugetului de stat și asigurărilor sociale de stat”, a subliniat Orban.

Premierul a mai spus că PNL vrea o creștere sustenabilă a alocațiilor, iar în momentul de față nu există bani și s-ar crea dezechilibre.

"(...) Nu ai pevăzute aceste sume de bani pentru a susține creșterea. PNL își dorește creșterea, dar o creștere rațională, care să fie sustenabilă, pentru care să existe banii necesari și să nu fie o creștere care să creeze grave dezechilibre, atât la nivelul bugetului, cât și la nivelul diferitelor categorii de plăți sociale sau de altă natură din sistemul public. Deci PSD, deși a dat o lege a salarizării, dup-aia, pentru anumite categorii, a devansat creșterea salariului, care era prevăzută să se facă etapizat, câte o pătrime între 2018-2022, acesta a fost stilul lor de politică, să creeze anumite avantaje care de fapt, creează discriminări și îmbracă forma unor privilegii pentru unele caregorii pe care au vrut să și le fidelizeze”, a adăugat premierul.

Camera Deputaților a votat în 18 decembrie proiectul de lege privind dublarea alocațiilor pentru copii, la 300 de lei, o propunere a PSD. La momentul votului, liberalii și-au scos cartelele din aparate. Proiectul modifică Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.9/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, precum şi pentru modificarea art.58 alin.(1) din Legea nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Prin amendamentul propus la proiect de președintele Comisiei pentru muncă, deputatul PSD Adrian Solomon, este prevăzută majorarea cuantumului alocației de stat pentru copii astfel:

  • 600 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
  • 300 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani;
  • 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Legea va ajunge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.