Liderul PSD, Marcel Ciolacu, îl acuză de cinism pe Ludovic Orban, susținând că inventează "tot felul de scamatorii” ca să nu mărească alocațiile copiilor. Reacția vine după ce premierul a anunțat luni că PNL ia în calcul patru variante legate de proiectul de lege al PSD votat în Parlament privind dublarea alocațiilor copiilor, între care atacarea la Curtea Constituțională.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Orban, ai o singură variantă: mărește alocațiile copiilor! Cât de cinic poți să fii să inventezi tot felul de scamatorii ca să nu le dai copiilor drepturile cuvenite?! Îl întreb public pe Orban: de ce nu a contestat la CCR, când PSD a votat propunerea PNL de dublare a alocațiilor?! Atunci era bine și acum nu mai e?! Adevărul este altul: PNL este incapabil să guverneze și să găsească soluții!”, a scris Marcel Ciolacu, pe Facebook.

Ludovic Orban a anunțat, luni, că PNL ia în calcul patru variante legate de proiectul de lege al PSD votat în Parlament privind dublarea alocațiilor copiilor. Printre variante se numără atacarea la Curtea Constituțională și prorogarea termenului de intrare în vigoare. "PNL își dorește creșterea, dar o creștere rațională, care să fie sustenabilă, pentru care să existe banii necesari și să nu fie o creștere care să creeze grave dezechilibre", a spus premierul.

"Noi nu putem accepta felul acesta de legiferare. Avem patru variante posibile: fie atacarea la CCR, fie prorogarea termenului de intrare în vigoare, fie o reglementare care să prevadă, totuși, o creștere rațională a alocațiilor de copii, care repet, de la 1 ianuarie au crescut, tot în baza proiectului depus de PNL, fie mai avem o variantă, care ar cuprinde procedura de angajare a răspunderii”, a declarat Ludovic Orban, citat de Mediafax.

El a spus, din nou, că PSD dă dovadă de iresponsabilitate prin această lege care prevede o nouă majorare a alocațiilor pentru copii.

Camera Deputaților a votat în 18 decembrie proiectul de lege privind dublarea alocațiilor pentru copii, la 300 de lei, o propunere a PSD. La momentul votului, liberalii și-au scos cartelele din aparate. Proiectul modifică Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.9/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, precum şi pentru modificarea art.58 alin.(1) din Legea nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Prin amendamentul propus la proiect de președintele Comisiei pentru muncă, deputatul PSD Adrian Solomon, este prevăzută majorarea cuantumului alocației de stat pentru copii astfel:

  • 600 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
  • 300 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani;
  • 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Legea va ajunge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.