Președinția finlandeză a UE, Comisia Europeană și Parlamentul European au convenit luni seară asupra unui sistem comun de clasificare a investițiilor sustenabile din perspectiva mediului, după ce au existat dispute pe tema posibilității ca gazele naturale și energia nucleară să fie considerate „verzi”, relatează EUobserver, citat de Rador.

Foto:

„Cu acest acord, avem acum un limbaj comun și noi reguli pentru piețele financiare”, a declarat europarlamentarul francez Pascal Canfin, președintele comitetului de mediu al PE.

Acordul este un prim pas pentru stabilirea unui cadru de lucru pentru finanțarea sustenabilă, care îi va ajuta pe investitori și consumatori să identifice acele activități economice care pot fi considerate fără echivoc verzi.

Taxonomia urmărește totodată să pună capăt practicii „greenwashing” (n.r. a prezenta ceva nociv pentru mediu drept benefic mediului) și să oblige corporațiile să dezvăluie factorii și riscurile de mediu, sociale și de guvernare.

„Aceasta (clasificarea) va ajuta la finanțarea unei economii care e cu adevărat aliniată Acordului de la Paris, dar totodată permite mărirea transparenței piețelor financiare”, a adăugat Canfin.

Până la finalul lui 2020 CE ar trebui să întocmească un proiect cu detaliile tehnice privind diversele categorii de activități „cu carbon redus”, „de tranziție” sau „care permit”, deși setul complet de etichete va fi creat de un Grup de Experți Tehnic pentru Finanțe Sustenabile.

Conform comisarului european al economiei, Valdis Dombrovskis, această taxonomie este „mult necesarul instrument pentru a determina investițiile verzi să curgă și a ajuta Europa să atingă neutralitatea climatică până în 2050”. Lucrul la noua lege a accelerat în octombrie și noiembrie, când Dombrovskis a calificat-o drept „cea mai importantă măsură legislativă” pentru îndeplinirea obiectivelor climatice ale UE.

Autoritatea Bancară Europeană a salutat și ea acordul, ca pe „un pas major” în direcția finanțării sustenabile.

„Înverzirea sectorului financiar e primul pas pentru a face investițiile să curgă în direcția corectă, astfel încât servește tranziția spre o economie neutră din punctul de vedere al carbonului”, a declarat europarlamentara finlandeză Sirpa Pietikäinen de la Partidul Popular European.

Dezacord în privința gazului și energiei nucleare

Anterioara versiune a taxonomiei a fost blocată săptămâna trecută de nouă țări (Regatul Unit, Franța, Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia, România, Bulgaria și Slovenia) care se tem de impactul negativ asupra investiților în proiecte nucleare și pe bază de gaz.

„Gazul și energia nucleară nu pot fi incluse sub nici o formă în categoria investițiilor așa-zis «pur verzi», dar ele, în principiu, nu sunt nici incluse și nici excluse din alte categorii”, a declarat Canfin.

Aceste forme de energie, la fel ca toate tehnologiile incluse în taxonomie, vor face obiectul principiului „nu provoacă vreo daună semnificativă” (DNSH) - chiar dacă ea contribuie la un anumit obiectiv de mediu, activitatea nu trebuie să afecteze semnificativ vreunul dintre celelalte obiective.

Amendamentul care a reușit luni să convingă statele membre, înainte ca europarlamentarii să convină asupra propunerii, a diluat ușor formularea principiului DNSH. Dar, conform lui Sébastien Godinot, economist la ONG-ul WWF, „rezultatul final este un acord robust și echilibrat care asigură că taxonomia va fi construită pe baza științei climatice și ecologice - o condiție obligatorie pentru această parte a agendei UE privind finanțarea sustenabilă”.

Conform lui Bas Eickhout, vicepreședinte al grupului Verzi/EFA din Parlamentul European, „produsele financiare vor trebui să-și dovedească sustenabilitatea conform unor criterii stricte ale UE”, iar acest lucru va încuraja piețele să facă din investițiile sustenabile ceva obișnuit.

„Sectorul financiar trebuie să-și îndeplinească rolul în tranziția verde, iar taxonomia îi va împinge spre investiții sustenabile”, a adăugat el.

Citește și:

De ce schimbările climatice au devenit dintr-o dată o problemă financiară. Și cum BNR a decis să deschidă frontul de luptă împotriva acestora, aliniindu-se tendințelor europene