București: Limitele de poluare au fost depășite în 2019. Monitorizarea aerului întâmpină mari probleme

de S.J.     HotNews.ro
Vineri, 6 decembrie 2019, 7:55 Actualitate | Esenţial


Poluare in Bucuresti
Foto: Pixabay
Cifrele oficiale comunicate prin sistemul de Monitorizare a Calității Aerului arată că limitele nivelului de poluare din Capitală au fost depășite pentru acest an. Mai mult, Greenpeace România arată că sistemul de monitorizare funcționează cu sincope majore, situație recunoscută de autorități, informează Mediafax.

Două dintre stațiile de monitorizare a calității aerului din Capitală, amplasate în centrul orașului, B3 și B6, respectiv de pe bulevardul Mihai Bravu și de pe Calea Victoriei, funcționează cu întreruperi. Practic, stațiile trebuie să înregistreze valorile de poluare pentru fiecare zi a anului, însă, în realitate, așa cum se poate vedea și dintr-un grafic publicat pe site-ul Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului, pentru foarte multe zile nu sunt comunicate date.

Chiar și așa, cu zeci de zile lipsă, valorile au fost depășite pentru acest an, cel puțin în ceea ce privește poluarea cu praf (particule în suspensie – PM10)

„Cele două stații din centrul orașului care monitorizează doar poluarea din trafic, B6 și B3, adică la Cercul Militar și pe bulevardul Mihai Bravu, sunt cele mai importante, fiind cele mai centrale, mai ales B6, dar au foarte multe întreruperi. Cel puțin la PM10, pulberi în suspensie (praf), și la dioxid de azot lipsesc date. Pentru praf ai voie la 35 de depășiri pe an, adică 35 de zile în care se depășesc valorile limită, respectiv media de peste 50 ug/m3 (50 de micrograme pe metru cub) pe o zi. Ca atare, dacă ai 35 de astfel de zile cu depășiri se consideră că ai o problemă cu praful. Ei bine, la B3 s-au atins deja 39 de zile și la B6 sunt 25 de depășiri, dar au avut peste 50 de zile de întrerupere, și e curios ce s-a întâmplat în acele zile pentru care nu există date”, a declarat Alin Tănase, coordonator de campanii la Greenpeace România.

Așadar, chiar și cu zeci de zile pentru care nu s-au comunicat date, limita anuală pentru 2019 a fost oricum depășită în centrul orașului.

Mai mult, pentru anumite zile din 2019, potrivit datelor publicate prin sistemul de monitorizare – gestionat de Agenția Națională pentru Protecția Mediului – valorile de poluare au fost aproape duble față de limita admisă.

Potrivit lui Alin Tănase, în ceea ce privește poluarea cu dioxid de azot, valorile anuale au fost depășite și la B3 și la B6, în anii trecuți (inclusiv 2018), și este de părere că și pentru acest an se vor depăși normele admise.

Cum se face monitorizarea în aceste stații, și mai ales de ce există întreruperi, explică Gabriel Ciuiu, șef serviciu Monitorizare și Laboratoare în cadrul Agenției pentru Protecția Mediului București:

„Avem în toate stațiile de monitorizare din București metoda gravimetrică, care presupune că se face aspirație automat în filtre, și se cântărește ulterior nivelul de concentrație în laborator. Asta înseamnă că noi mergem la două săptămâni la fiecare stație și ridicăm aceste filtre. Fiind această metodă de analiză, datele gravimetrice de PM10 sunt disponibile pe site la aproximativ trei săptămâni de la recoltare”, explică Ciuiu.

Reprezentantul de la Protecția Mediului recunoaște că stațiile se și blochează.

„Mai există perioade în care se blochează magazia, și atunci această perioadă de două săptămâni este pierdută. Se blochează, este un prelevator automat, unde se pun filtrele, iar la ora 12 noaptea prelevatorul ia un alt filtru și îl pune la aspirat, și tot așa, după 24 de ore, se trece la un alt filtru. Dacă din diverse motive un filtru se blochează în sistem, nu avem ce face”, mai spune Ciuiu, care precizează că, în ciuda faptului că sunt zile „sărite”, datele sunt suficiente pentru o medie anuală.

Curios este însă și faptul că stația de la Cercul Militar, de pe Calea Victoriei, este acoperită de mai mulți arbuști, așa cum se poate vedea și din imaginile surprinse de reporterii MEDIAFAX.

„Faptul că stația de la CCA este acoperită de câțiva copaci este o problemă. Mie îmi este destul de clar că acei copăcei nu au ce căute în fața stației, pentru că blochează fluxul de aer care ar trebui să circule liber și să ajungă la filtrele de recoltare”, mai spune Alin Tănase.

Până la scăderea nivelului de poluare din București, care nu se poate face decât cu politici drastice din partea Municipalității, cetățenii orașului sunt expuși la riscuri mari de îmbolnăvire.

„Afectarea este în principal pe bolile respiratorii și pe bolile cardiovasculare, în sensul că la capitolul boli respiratorii se agravează și crește riscul agravării, ale astmului bronșic și ale emfizemului pulmonar. Crește riscul de infecții respiratorii, exacerbări ale acestor boli. Poluarea este factorul doi în generarea cancerului pulmonar, după fumat, tabagism, deci poate avea și influența asta. Iar în privința bolilor cardiovasculare, în special pentru pacienții care sunt cu boli coronariene, poate să aducă agravări ale acestora”, a explicat, pentru Mediafax, dr. Florin Mihălțan, medic pneumolog.

De altfel, avertizări în acest sens sunt publicate și pe site-ul Rețelei de Monitorizare, unde se specifică faptul că cei care au cel mai mult de suferit din cauza poluării sunt copiii.

„Copiii cu vârsta mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer, și în consecință mai mulți poluanți. Ei respiră mai repede decât adulții și tind să respire mai mult pe gură, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltați, iar țesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil (…). Expunerea pe termen lung la o concentrație scăzută de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură”, se arată pe portalul de monitorizare a calității aerului.

Principalele surse de poluare cu particule în suspensie în orașe sunt activitatea industrială, sistemul de încălzire a populației sau centralele termoelectrice.

Traficul rutier contribuie la poluarea cu pulberi produsă de pneurile mașinilor atât la oprirea acestora, cât și datorită arderilor incomplete.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2781 vizualizari

 • +10 (10 voturi)    
  Atenție mare! (Vineri, 6 decembrie 2019, 8:19)

  nick24 [utilizator]

  In București se ascunde realitatea poluării peste orice limite.
  Stațiile de monitorizare nu functioneazâ continuu și NU SUNT AMPLASATE în locurile cele mai poluate din București! Ba chiar sunt mascate de copaci sâ se mai diminueze datele înregistrate.
  Primâria a dat autorizații de construcție la oricine venea cu dreptul, indiferent unde: în parcuri, pe spații verzi, la 2 metri de alte contrucții, plombe între blocuri, în locul unor căsuțe s-au facut blocuri cu mai multe etaje. Copacii au fost tăiați pe aproape toate străduțele și nu a fost plantat nimic în loc, eventual niște tuia anemici, cu valoare antipoluantă zero, dar cu un preț de parcă erau aduși cu avionul din Africa de Sud.

  De ce nu există un plan de înverzire a Bucureștiului? De ce nu se începe cu plantări copaci pe toate străzile și în toate parcârile uriase ale supermarketurilor?
  De ce nu se fac trotuare asfaltate, care se pot spăla și se poate circula pe ele, nu din plăci sau dale denivelate?
  • 0 (2 voturi)    
   de ce ? (Vineri, 6 decembrie 2019, 14:54)

   IonBlenoragie [anonim] i-a raspuns lui nick24

   De ce avem primar PSD in Bucuresti 3 mandate la rand? De ce Firea a fost aleasa cu 250.000 de voturi primarul unui oras cu 1.800.000 de votanti? Primim ce meritam. Mai ales tineretul imbecil care o freaca pe Instagram si se plange continuu, dar nu se prezinta la vot.
 • +8 (8 voturi)    
  Poluare (Vineri, 6 decembrie 2019, 9:13)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  E si poluarea modala in Capitala Rosie, unde populatia voteaza infractori si complici de-ai lor din fruparile de mafioti psd+alde. Cu primari comunisti, bucurestenii au ce au votat. Pot merge sa se roage pentru un aer mai bun la Catedrala Hidoseniei Neamului - ca acolo sunt banii lor
  • 0 (2 voturi)    
   corect cu Catedrala (Vineri, 6 decembrie 2019, 13:09)

   revo [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   cu cate miliarde a inghitit pana a cum (si nu e gata), se puteau aranja toate terasele blocurilor cu iarba verde, arbusti si panouri solare pentru producerea apei calde sau curentului electric.
 • +3 (3 voturi)    
  Subliniat (Vineri, 6 decembrie 2019, 9:15)

  marc.andre [utilizator]

  Ar fi trebuit sa fie subliniat acest pasaj:

  _Principalele surse de poluare cu particule în suspensie în orașe sunt activitatea industrială, sistemul de încălzire a populației sau centralele termoelectrice_.

  Iar din urmatorul, importanta este ultima parte:

  Traficul rutier contribuie la poluarea cu pulberi produsă de pneurile mașinilor atât la oprirea acestora, cât și _datorită arderilor incomplete_.

  Ce concluzie avem?

  1. Poluarea este de mai multe feluri, dar cea mai daunatoare pentru sanatate este cea produsa de activitatea industriala si centralele termoelectrice. Cea provenita de la autovehicule nu se afla pe primele locuri, ca importanta.
  2. De aceea, pentru imbunatatirea calitatii aerului in Bucuresti, sunt necesare masuri care sa reduca poluarea cauzata de factorii important: activitatea industriala si centralele termoelectrice. Daca se vor implementa doar masuri care tintesc autovehiculele, atunci imbunatatirea calitatii aerului va fi extrem de mica, in schimb mobilitatea urbana a locuitorilor va scadea foarte mult.
  3. Chiar si asa, nu toate autovehiculele polueaza la fel. Cele care folosesc motoare cu ardere incompleta (acestea sunt cele pe motorina - Diesel) expulzeaza in aer o mare cantitate de particule.
  4. Taxarea vehiculelor pe benzina la fel cu cele pe motorina este o greseala care conduce la perpetuarea folosirii motoarelor Diesel in detrimentul celor pe benzina deoarece motorina este mai ieftina, iar efectul poluator se va mentine.
  • +3 (3 voturi)    
   o observatie (Vineri, 6 decembrie 2019, 10:47)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui marc.andre

   daca exceptezi de la treaba cu euro 6 EXACT masinile care merg cel mai mult: stb, ambulante, pompierii etc in loc sa cumperi ASAP unele care au euro 6 dovedeste ori ca nu vrei sa lupti cu poluarea, ci doar o taxa, ori ca nu ai timp sa-ti reinnoiesti parcul auto (dar prostilor le ceri sa faca asta intr-un timp imposibil), ori ca nu ai bani, ori 2/3 sau toate 3!

   ceea ce nu inteleg ei (sau nu vor pentru ca solutiile nu prea le permit sa fure) este ca nu masinile non-euro sunt principala problema, ci lipsa infrastructurii rutiere(parcari, poduri si tuneluri, sosea de centura, semafoare inteligente etc) si (mai ales) a unui transport in comun decent si organizat!
   si euro 6 tot 1 ora / zi stau in trafic, si chiar daca au start-stop, ala nu merge tot timpul (AC, baterie prea descarcata etc).

   stiu ca "romanul s-a nascut in masina" dar asta e doar o scuza! "pai oricum o sa mearga cu masina si daca le dam alternative, d c sa ne mai chinuim?".
   pai ofera alternative si apoi vedem si daca tot nu rezolva problema, atunci chiar poti sa bagi taxe!

   stiu ca am mai zis-o pe forum, dar stb si metrorex NU ar face fata daca juma din soferi ar renunta la masini. si iernile cu circulatie infernala si statiile de metrou pline peste limita de siguranta, dovedesc asta!
   • 0 (0 voturi)    
    DACĂ toate mașinile ar avea start-stop (Vineri, 6 decembrie 2019, 13:45)

    nick24 [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    DACĂ toate mașinile ar avea start-stop, ar fi O LINIȘTE în București!!! Poluarea fonică s-ar reduce cu 100%...
    • 0 (0 voturi)    
     s-a auzi numai trotinetele electrice (Vineri, 6 decembrie 2019, 19:03)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui nick24

     bzzz...
  • +2 (2 voturi)    
   Normal că e invers față de realitate (Vineri, 6 decembrie 2019, 10:48)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui marc.andre

   Stațiile de monitorizare nu sunt în cele mai aglomerate intersecții, ci, cum e cea de la Cercul Militar, nu e o intersecție importantă și mai e și mascată/protejată de copaci.
  • 0 (0 voturi)    
   la surse de PM 10 au uitat praful care provine (Vineri, 6 decembrie 2019, 18:44)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui marc.andre

   Din marea campie care inconjoara Bucurestiul pe o raza de cel putin 60 km. Fara perdele forestiere, putem sa stam in cap si sa taxam si respiratia oamenilor.
   PS un Diesel euro 6 cu toate filtrele la locul lor produce PM 10 si PM 2,5 fix cat o masina electrica.
 • +6 (6 voturi)    
  Cui ii pasa? (Vineri, 6 decembrie 2019, 10:02)

  Jegul Cristian Ioan [utilizator]

  Daca ne-ar fi pasat de poluarea aerului, atunci categaoric nu am fi votat-o la Primaria Generala taman pe prolifica stirista a Varanului!

  Cui ii pasa de bolile respiratorii sau de bolile cardiovasculare??
  Noi vrem o Primarizata care sa ne dea vouchere si paranghelii, excursii gratuite si iepurari luminosi!
  Si care sa iasa pe sticla si sa ne arata sarma din "colon"!

  nimanui nu-i pasa de calitatea aerului, fazele astea cu poluarea sut doar diversiuni soroshiste!
 • +3 (3 voturi)    
  serios?! (Vineri, 6 decembrie 2019, 10:40)

  liviu_ [utilizator]

  nu e apa calda si caldura in decembrie (pt ca am votat o tzatza incompetenta si hoata) si voi va ganditi la poluare?!
  pai o sa murim de frig (sau din cauza intoxicatiei cu mirosuri emanate de corpurile care nu se pot spala cu apa la 10 grade, sau pneumonie daca totusi se spala cu apa la 10 grade) inainte sa murim din cauza poluarii so no worries....

  serios acum... pai ma... plan impotriva poluarii?! voi glumiti?! pai un plan serios (nu doar "interzicem masinile") e complicat: parcari, infrastructura rutiera, transport in comun (adica metrou construit in 5 ani, nu 30, autobuze calumea nu turcisme de 2 lei), semafoare inteligente care chiar sa functioneze, amenzi pt aia care incalca codul rutieer (indiferent daca-s soferi sau pietoni) etc etc....
  munca nene! nu e mai simplu sa tragem 3 garduri pt tramvai (care strica circulatia pt ca mananca din banda si incurca restul transportului in comun, dar sunt cumparate pe spaga babana - da, bordurile erau mai bune. na, am spus-o!) si sa mai punem niste taxe , care oricum nu o sa fie folosite pt lupta impotriva poluarii?!

  ironic din toata treaba asta e ca si firutza si ceilalti membrii psd tot in bucuresti stau si tot aeru asta il respira. si ei sunt afectati la fel ca si noi! atat sunt de prosti si de corupti , incat nici macar de ei nu le pasa!
  • -3 (3 voturi)    
   Nu trebuie segregate, nici prioritizate (Vineri, 6 decembrie 2019, 11:22)

   mr_mojo [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Desi tehnic vorbind poluarea afecteaza pe toata lumea iar lipsa apei calde doar pe unii. Plus ca cei care acum plang de apa calda puteau face ceva in privinta asta mai demult, RADET-ul tuseste de cativa ani.
   Inteleg supararea legata de apa calda, dar cred ca poluarea la cotele la care e zilele astea e de departe mult mai importanta.
   • +2 (2 voturi)    
    taci, ma! (Vineri, 6 decembrie 2019, 13:07)

    revo [utilizator] i-a raspuns lui mr_mojo

    este campania platita de Firea, cu bani grei, pentru introducerea taxei la 1 ian. 2020.
    Ce dracu! N-ati mai invatata pana acum ca BANII NU AU MIROS? Iti inchipui ca astia care alarmeaza lumea nu au partea lor? Toti vor in vacanta, la schi, in Elvetia, sau la soare, la mama dracu, pe plaje exotice.
 • +4 (4 voturi)    
  PS: (Vineri, 6 decembrie 2019, 10:50)

  liviu_ [utilizator]

  m-am uitat la articolul cu interzicerea exportului de lemne si am realizat ca am uitat un lucru foarte important:
  CENTURA VERDE DIN JURUL BUCURESTIULUI !!!
  poluare oricum o sa existe , trebuie combatuta si se combade doar prin plantarea de copaci in jurul marilor orase, si nu numai!!!
  • 0 (2 voturi)    
   Centura verde apara exteriorul de interior nu inve (Vineri, 6 decembrie 2019, 16:02)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Centura verde a capitalei apara localitatile limitrofe de poluarea din Bucuresti, nu Bucurestiul, in conditiile in care energia electrica se produce in interiorul orasului, in CET-uri.

   La fel si reciclarea si incinerarea deseurilor.

   Poluarea nu e combatuta, e dorita, ne extermina in mod eficient.

   Aberant, dar adevarat.
   • -1 (1 vot)    
    aberant dar invers (Vineri, 6 decembrie 2019, 20:14)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui D-or

    Bucurestiul este amplasat in mijlocul unei mari campii, eminamente agrara ca sa zic asa.
    Limitele la poluare in Buc nu sunt decat rar depasite la oxizi de azot, sulf ci la PM-uri, adica particule in suspensie, mai pe scurt si romaneste, praf.
    Daca tu crezi ca praful de pe masina de dimineata e produs de termocentrale esti un mic analfabet tehnologic.
 • +3 (3 voturi)    
  pai la ce primarie (Vineri, 6 decembrie 2019, 11:42)

  Levellers [utilizator]

  are capitala, invadata de masini negre mari multe si urate si, in primul rand, lipsa cronica de educatie, e ceva de mirare ?
 • 0 (2 voturi)    
  Cosurile sub geamuri - sfirsitul civilizatiei (Vineri, 6 decembrie 2019, 15:34)

  D-or [utilizator]

  Ne intoarcem la primitivism, fiecare cu bita lui pe umar.

  Nu mai exista reglementari, sanatatea cetatenilor si dreptul la un mediu curat, garantate de Constitutie sunt sacrificate de frica de a nu strica afacerile cu vinzarea si instalarea centralelor.

  Inteleg dreptul de a pune centrale (si eu am una), dar acestea trebuie sa fie corect dimensionate, sa foloseasca hornurile caselor acolo unde exista, sau sa aiba cosuri de evacuare a gazelor arse pina pe acoperis.

  Nu e admisibil ca ANRE si firmele de gaze si instalatii sa trateze fiecare doritor de centrala ca si cind acela ar fi singur pe lume, ignorind drepturile celorlalti vecini, iar apoi sa spuna ca fiecare se poate adresa justitiei.

  In final, toata lumea pierde, chiar si cel care va fi obligat sa-si schimbe centrala.

  Pierde si Statul, pentru ca are nevoie de cetateni sanatosi si buni de munca, nu de zombi nauci de gazele arse intrate de geam si de bolnavi in spitale pe banii tuturor.

  Sper sa citeasca si Ministerul Mediului si ANRE
 • 0 (2 voturi)    
  Fake-news-ul cu centralele in condensare obligator (Vineri, 6 decembrie 2019, 15:44)

  D-or [utilizator]

  A fost lansata in media de citiva ani o intoxicare ca o directiva UE ar fi stabilit ca sunt permise doar centralele in condensare.

  Fals! Am citit directiva si nu apare nicaieri cuvintul "Condensare". Dimpotriva, centralele trebuie sa aiba "randament", iar centralele in condensare nu au randament decit pentru imobile cu suprafete de peste 100 mp si sunt recomandate pentru incalzirea prin pardoseala, intrucit returul apei din calorifere nu ar trebui sa depaseasca 50 grade.

  Ori, noi nu suntem Spania sau Italia, cu ierni blinde. In Romania iarna sunt frecvent temperaturi de minus 20-15 grade, iar o centrala cu un retur de maxim 50 grade (pentru conditia de eficienta) nu ar putea incalzi casele.
 • 0 (2 voturi)    
  Fake: Centrala in condensare e "ecologica" (Vineri, 6 decembrie 2019, 15:56)

  D-or [utilizator]

  Dimpotriva, fumul ei, mai ales la tiraj mare, poate contine mai multe gaze nearse sau partial arse decit fumul unei centrale obisnuite, iar "aburul" si apa care picura e un amestec de acizi sulfuric, azotic, carbonic.

  Apa din condensare este atit de acida incit, inainte de a fi deversata in reteauna de scurgere a imobilului si apoi in canalizare are nevoie de un neutralizator.

  Dar, pentru prostirea fraierilor, e prezentata ca "ecologica", scoate doar abur, nu fum!
  • 0 (0 voturi)    
   mai omule, iar ai luat-o in papusoi (Vineri, 6 decembrie 2019, 20:27)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Am centrala termica de apartament "in condensare" si pot sa iti spun ca tot ce spui e pur bullshit.
   Nu exista nici-o directiva si nici-o intoxicare, pur si simplu centralele "in condensare" au tiraj fortat, o ardere si un randament mult mai mare decat sobele pe gaz clasice.
   Si te provoc sa masori gazele de evacuare la orice centrala cu tiraj fortat si sa le compari cu una clasica.
   • 0 (0 voturi)    
    Chiar nu te pricepi. Nu de tiraj fortat e vorba (Vineri, 6 decembrie 2019, 21:36)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    Nu am nimic cu centralele in condensare, dar nu pot fi instalate oriunde.

    Nu pot fi instalate in imobile mici, nu pot fi scoase pe hornuri, nu pot avea cosurile sub geamuri, trebue sa aiba tubulatura de scurgere a condensului si dispozitiv de neutralizare a aciditatii, ca altfel distrug tevile.

    Nu sunt obligatorii asa cum cineva dezintresat a intoxicat media. Nu sunt ecologice, fumul lor e cel putin la fel de toxic ca al celorlalte centrale.

    Astea sunt lucruri pe care nu le spune nimeni.

    Si centrala mea are tiraj fortat, dar nu scoate abur acid amestecat cu monoxizi, nici kilograme de apa acida.

    O centrala in condensare nu are randament decit in niste conditii foarte stricte: suprafata mare si temperatura de lucru scazuta, de 50 grade.

    O centrala in condensare nu poate fi racordata la cosurile clasice, la hornuri, pe cind o centrala clasica, da, chiar daca are tiraj fortat, poate avea admisie separata.
   • 0 (0 voturi)    
    Si, ai scos cosul sub geamurile cuiva? (Vineri, 6 decembrie 2019, 22:49)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    Imbolnavesti pe cineva, eventual o familie cu copiii, e cineva onorat sa-ti respire gazele arse zi si noapte?
    Le explici ca sunt ecologice? Pai, atunci, de ce nu le pastrezi la tine in casa?

    Despre asta e vorba.
    • 0 (0 voturi)    
     omule, tu nu intelegi (Sâmbătă, 7 decembrie 2019, 9:42)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui D-or

     Ca in Romania, acele centrale in condensare se comporta toata iarna ca o centrala normala cu tiraj fortat? Si ca in indiferent de regimul de functionare noxele sunt aceleasi adica mult mai mici decat o centrala clasica?
     Si oricum nu ele sunt sursa de PM2,5 si PM 10.
     • 0 (0 voturi)    
      Dar tu ai un cos de centrala sub geam (Luni, 9 decembrie 2019, 9:04)

      D-or [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

      Indiferent daca e in condensare sau nu?

      Eu, da. Si din pacate nu am si o mitraliera. Singurul tratament pentru nesimtiti.
    • 0 (0 voturi)    
     Nu poti imbolnavi pe nimeni cu gazele arse. (Luni, 9 decembrie 2019, 10:36)

     Lok [utilizator] i-a raspuns lui D-or

     Asta daca nu cumva evacuezi direct la ei in casa.
     • -1 (1 vot)    
      Dar de la o distanta de 1 m sub geam? (Luni, 9 decembrie 2019, 15:51)

      D-or [utilizator] i-a raspuns lui Lok

      Eu am ajuns la reanimare dupa o noapte cu geamurile deschise. Abia dupa ce am primit oxigen am putut deschide ochii.

      Asta e, un om are dreptul prezumat de a omori alt om, iar acela, omoritul, trebuie sa lupte in instanta sa-si cistige dreptul de a nu fi omorit.

      Dreptul de a nu fi lezat de altul, dreptul la viata si sanatate, in practica, nu sunt drepturi implicite, prezumate, garantate. Nu.
   • +1 (1 vot)    
    Problema mea e economica. (Luni, 9 decembrie 2019, 10:34)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    Centralele prin condensare sunt 25% mai scumpe, dar au un randament de 20-30% mai mare. Dar si verificarea tehnica si intretinerea sunt mai scumpe, cam dublu. Dupa 2 ani, intre intretineri imi reiese ca fac o economie de vreo 100 de Roni, dupa ce platesc tot. Pai in 20 de ani cat tine centrala ies la acelasi pret cu una clasica poate chiar mai rau.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by