Cine este generalul-locotenent Daniel Petrescu, avizat de CSAT ca şef al Statului Major al Apărării

de N.O.     HotNews.ro
Miercuri, 27 noiembrie 2019, 18:55 Actualitate | Esenţial


Daniel Petrescu
Foto: Statul Major al Apararii
Generalul-locotenent Daniel Petrescu, noul șef al Statului Major al Apărării, prezentat de președintele Klaus Iohannis drept un ”militar cunoscut, respectat, eminent”, a avut mai multe funcții în Statul Major General și a participat la mai multe misiuni NATO în Afganistan, Kosovo, Bosnia-Herțegovina și în Albania. Totodată, Petrescu a participat la mai multe misiuni ONU de menținere a păcii.

Din august 2019, Daniel Petrescu a îndeplinit funcția de locțiitor al șefului Statului Major al Apărării.

Potrivit site-ului Statului Major al Apărării, în perioada 2017-2019 a îndeplinit funcția de comandant al Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE).

Experiența sa profesională include funcții deținute la nivel tactic, operativ și strategic în cadrul Forțelor Terestre Române, în comandamente NATO și în teatrele de operații.

La nivel tactic, a comandat Batalionul 2 Infanterie CALUGĂRENI din București (ianuarie 2004 - octombrie 2008).

A comandat, de asemenea, Brigada 2 Infanterie ROVINE (august 2016 - august 2017), mare unitate care s-a transformat în Brigada Multinațională Sud-Est.

La nivel operativ, a fost șef de stat major al Centrului de Conducere Operațională (2010 - 2013), structură destinată coordonării contingentelor românești participante în teatrele de operații. Experiența sa la nivel strategic include funcții în Statul Major General: Direcția planificare strategică - șeful Biroului planificare forțe pentru misiuni externe (2008 - 2010) și Direcția operații - șeful Secției operații curente (2010).

În perioada iunie 2013 - iulie 2016, a fost desemnat Reprezentant militar al Şefului Statului Major General la Comandamentul Aliat pentru Transformare, comandament strategic al NATO situat in Norfolk, Virginia, SUA.

A fost dislocat, în cadrul Batalionului 2 Infanterie CALUGĂRENI, în operații NATO, ONU și tip coaliție în teatrele de operații în care Armata României a trimis forțe. În cadrul operațiilor NATO de stabilitate a participat la misiunea ISAF din AFGANISTAN (iulie 2006 - ianuarie 2007), comandant de batalion și comandant al contingentului național; la misiunea KFOR din KOSOVO (octombrie 2003) și SFOR din BOSNIA-HERȚEGOVINA (octombrie 2004), comandant de batalion în rezerva strategică a NATO; în operația ALBA din ALBANIA (mai-iulie 1997), ofițer de legătură.

A comandat Batalionul 2 Infanterie în operația de tip coaliție ANTICA BABILONIA în IRAK (ianuarie- august 2005).

A participat la misiunile ONU de menținerea păcii: MONUA (decembrie 1998 - iulie 1999) și UNAVEM III (august 1995 - aprilie 1996) din ANGOLA, ca ofițer de legătură al contingentului românesc la Comandamentul Forței ONU.

De asemenea, potrivit site-lui mai sus citat, Generalul-locotenent Daniel Petrescu este șef de promoție al Institutului Militar de Infanterie “Nicolae Bălcescu” de la Sibiu (promoția 1992), șef de promoție al Universității Naționale de Apărare “Carol I” (promoția 2003), absolvent “cu distincție” al Colegiului Național de Război din cadrul Universității Naționale de Apărare Washington DC, SUA, unde a urmat un master în “Strategie de securitate națională”.

Educația sa militară mai include un doctorat în științe militare și informații la Universitatea Națională de Apărare “Carol I” (București, 2010). De asemenea, este absolvent al Colegiului Întrunit de Comandă și Stat Major (JSCSC, Marea Britanie), unde a urmat Cursul avansat de comandă și stat major (2007-2008). A absolvit masterul în studii de apărare la Kings College din Londra.
A participat la mai multe cursuri de scurtă durată organizate de instituții europene de prestigiu, precum Colegiul UE pentru Securitate și Apărare din Bruxelles, Belgia (cursul de planificare strategică a misiunilor și operațiilor Uniunii Europene) și Furungsacademy der Bunderwehr din Hamburg, Germania (cursul pentru ofițeri de stat major ONU).

Pe parcursul carierei a primit distincții și medalii, cele mai importante fiind Virtutea Militară în grad de comandor, cu însemne de război, Medalia națională „Pentru Merit”, clasa a II-a, Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, Medalia “US Army Commendation”, Medalia “NATO non- article 5” și Medalia ONU „În Serviciul Păcii”.

Este căsătorit și are doi copii.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

22226 vizualizari

 • -3 (17 voturi)    
  cand (Miercuri, 27 noiembrie 2019, 20:29)

  irma [utilizator]

  cand se taie pensiile speciale din armata ? se iese la pensie tot la 47 de ani ??? cu pensie cel putin egala cu ultimul salariu??

  un medic sau un profesor cand va beneficia de asa ceva ? pensie enorma la 47 ani ??
  • +5 (15 voturi)    
   Esti dezinformat(a) (Miercuri, 27 noiembrie 2019, 21:23)

   VARCIOROVA [utilizator] i-a raspuns lui irma

   Militarii NU au pensii speciale ci de serviciu.
   Iar un medic sau profesor pot bebeficia de astfel de pensii atunci cand, in loc de "da ce eu" vor spune "am inteles" si vor pleca in Afganistan, in Congo, in Kosovo sau pe unde a intarcat dracu' balaia, renuntand la spaga, meditatii, si (de ce nu) la salariile pe care le au.
   • -3 (13 voturi)    
    mda (Miercuri, 27 noiembrie 2019, 21:45)

    irma [utilizator] i-a raspuns lui VARCIOROVA

    pensii de servici greseala mea... si ce iese tarii dupa plecarile militarilor in Afganistan? ? ce avem noi de castigat ca tara ?
    multi profesori nu iau spaga, ies la pensie la 65 de ani cu o pensie sub 2000 lei

    cei din armata ies la pensie la 47 ani cu pensii de peste 5000 de lei ? cat au contribuit ca sa justifice aceste pensii ?
   • -4 (10 voturi)    
    si (Miercuri, 27 noiembrie 2019, 21:50)

    irma [utilizator] i-a raspuns lui VARCIOROVA

    si nu cred ca atunci cand se pleaca in misiune se renunta la salariul din tara; salariul din tara "merge" in continuare si se primeste si diurna/salariu pentru timpul petrecut in misiune nu ?
    • +2 (6 voturi)    
     In primul rand (Miercuri, 27 noiembrie 2019, 22:09)

     VARCIOROVA [utilizator] i-a raspuns lui irma

     varsta minima de iesire la pensie nu este 47 ani ci 55 (in functie de grad. La 47 ani ies "ambuscatii" respectiv cei care fac cerere pentru ca au gasit un job mai bun,
     In al doilea rand, ca sa ai o pensie de 5000 de lei trebuie sa ai cel putin 25 ani de vechime si grad de colonel.
     In al treilea rand, salariul pe care il primesti in tara pe timpul misiunii este o gluma (putin peste salariul minim pe economie)
     Si, in al patrulea rand., nu stiu care profesor sau medic ar accepta sa stea departe de familie 9 luni doar pentru a-si putea cumpara o ...masina sau sa-si achite ratele la casa..
     • -8 (8 voturi)    
      mda (Miercuri, 27 noiembrie 2019, 23:28)

      irma [utilizator] i-a raspuns lui VARCIOROVA

      si cati ar face asta sa iasa la pensie cu 20 ani mai devreme ? si cati din #astia de pleaca ar fi in stare sa invete cate 30 copii / ora sau sa salveze vieti dupa ce au invat 11 ani ?
    • +1 (5 voturi)    
     mdea, si are si sansa de a lua un glont pt (Miercuri, 27 noiembrie 2019, 22:13)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui irma

     tara.
     Ia intreaba cati din profesori ar face naveta la 300 km pt o leafa dubla? Dupa aia intreaba-i cati ar sta vreo 3-6 luni prin Irak sau Afghanistan pe leafa tripla. Sunt sigur ca gasesti multi.
  • -5 (7 voturi)    
   Batjocură pe față. Cu 15-20 de ani mai repede (Miercuri, 27 noiembrie 2019, 21:32)

   Tayen [utilizator] i-a raspuns lui irma

   Doar în Rrrumânistan este așa ceva posibil.
  • +6 (8 voturi)    
   Esti supi? (Joi, 28 noiembrie 2019, 0:39)

   ranuhasu [utilizator] i-a raspuns lui irma

   Gigi, obisnuieste-te cu ideea ca cine are in fisa postului participarea la razboi merita sa se pensioneze la 47 de ani si sa stea cu o pensie buna. Ca iti apara tie ceafa si se poate intoarce fara o mana sau intre patru scanduri. Nu fii gaina, invata sa ii respecti pe cei ca el.
 • +5 (9 voturi)    
  Oare (Miercuri, 27 noiembrie 2019, 20:57)

  VARCIOROVA [utilizator]

  Armata (din nou) sa fie prima institutie romana in care meritocratia sa prevaleze ?! Pentru ca din CV-ul generalului asa se pare. Sa dea Domnul !!!
 • -4 (12 voturi)    
  Când se desființează pensiile „speciale” ale (Miercuri, 27 noiembrie 2019, 21:35)

  Tayen [utilizator]

  celor din structurile de forță? Sau pensionarea cu 15-20 deani mai repede???
  ACESTEA SUNT UN JAF LA BUGETUL STATULUI!!!
 • -2 (8 voturi)    
  deci da (Miercuri, 27 noiembrie 2019, 22:24)

  irma [utilizator]

  din toate voturile se intelege ca suntem ok cu pensiile speciale si cu sistemul acesta....un profesor/doctor munceste 40 ani minim si iese cu pensie 2000 ron, cineva din armata munceste 20 ani si iese cu pensie minim 5000
  suntem ok atunci :D
  • +4 (6 voturi)    
   Nu (Miercuri, 27 noiembrie 2019, 23:03)

   VARCIOROVA [utilizator] i-a raspuns lui irma

   sunten deloc OK cu pensiile speciale. Si ma refer la adevaratele pensii speciale, respectiv ale politicienilor de la Parlament la Primarii, ale magistratilor de la toate "CURTILE", si ale altor "slujbasi" cu sigla de partid. Armata are 80,000 de posibili pensionari, iar ceilalti sunt peste 100.000.
   Hai sa vedem care din astia "jefuiesc bugetul tarii" si care isi risca viata si atunci o sa vedem clar care sunt beneficiari de pensii speciale si care nu.
   • -4 (6 voturi)    
    e ok (Joi, 28 noiembrie 2019, 0:01)

    irma [utilizator] i-a raspuns lui VARCIOROVA

    nu poti sa ai pensie mare cand ai contribuit doar 20 ani :D daca e asa..cat ar trebui sa aiba un profesor/doctor dupa o contributie de 40 ?
    isi risca viata si ce castigam - ca popor ?

    americanii isi risca viata in Irak, Afganistan etc dar au galonul de benzina 2.10 USD... macar stiu pentru ce
    noi ce castigam ? ce beneficii avem ca popor?

    de ce sa primeasca unii pensie dupa 20 ani de munca?
   • -2 (4 voturi)    
    NATO sclavi (Joi, 28 noiembrie 2019, 1:37)

    Florin Georgescu [anonim] i-a raspuns lui VARCIOROVA

    Mai usor cu "riscul vietii" si "apararea tarii". Romanii se duc la dracu in praznic pe unde e razboi pentru ca asa vrea NATO si pentru ca romanii sunt slugi angajate de NATO. Nu ne aparam tara in Afganistan, ci le aparam interesele americanilor si in plus militarii din misiuni castiga bani mai multi. Adica militarii romani sunt MERCENARI. Sa-i vad eu pe romanii astia viteji plini de strategii si scoli militare ce pot si stiu sa faca intr-un razboi impotriva Romaniei.... Care fie vorba intre noi este o sperietoare indusa de SUA tuturor aliatilor. Vai, ne ataca Rusia. Vai, ne ataca Iranul. Vai, ne ataca China. Pe dracu' trebuie sa cumparam arme de la americani de frica unor dusmani inexistenti! Totul e legat de bani, nu de patriotism. Asa ca mai lasa-ne cu propaganda nationalista.
    • +2 (2 voturi)    
     NATO suntem noi. (Joi, 28 noiembrie 2019, 9:41)

     asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Florin Georgescu

     Te duci la dracu în praznic să ții războiul departe de granițele țării.
 • +3 (5 voturi)    
  Scolit in state asta inseamna totul (Joi, 28 noiembrie 2019, 6:06)

  Coco Whistle [utilizator]

  In rest sint balacarii mioritice. Felicitari. As dori sa vad mai multi militari scoliti si prin uk, si prin germania, si prin israel...sa invatam de la toti.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by