Raport MCV 2019: Măsurile luate după decizia CCR privind completurile de 5 judecători au generat un climat de insecuritate accentuată

de MH     HotNews.ro
Marţi, 22 octombrie 2019, 17:09 Actualitate | Esenţial


Valer Dorneanu, presedintele CCR
Foto: Agerpres
Capacitatea DNA a fost afectată de modificarea legilor justiției, de transferarea către Secția specială a unor cazuri de corupție, precum și de faptul că funcția de procuror-șef al DNA rămâne în continuare neocupată, caracterul temporar al numirilor interimare adaugând un element de incertitudine și vulnerabilitate. De asemenea, măsurile luate după decizia Curții Constituționale privind completurile de 5 judecători au generat un climat de insecuritate accentuată. Concluziile se regăsesc în Raportul Comisiei Europene privind progresele României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) dat publicității marți.

CONSULTĂ AICI RAPORTUL

În raportul MCV publicat marți, Comisia Europeană arată că în perioada care a trecut de la raportul din noiembrie 2018, în pofida situației extrem de dificile, instituțiile judiciare implicate în combaterea corupției la nivel înalt au continuat să ancheteze suspiciunile de corupție și să sancționeze infracțiunile de corupție la nivel înalt.

Raportul din noiembrie 2018 a constatat că principalele instituții anticorupție, în special Direcția Națională Anticorupție (DNA) și Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), sunt în mod recurent supuse presiunilor și că există o preocupare crescândă cu privire la capacitatea acestor instituții de a-și îndeplini în continuare misiunea, ceea ce ar avea un impact negativ asupra ireversibilității luptei împotriva corupției. Deși bilanțul realizărilor în materie este în continuare pozitiv, există semne că presiunea continuă la care sunt supuse aceste instituții a avut un impact nefavorabil, arată CE.

Conform raportului MCV, legile modificate ale justiției au prevăzut modificarea bruscă a cerințelor în materie de vechime în funcție, care s-a reflectat negativ asupra capacității DNA de a-și desfășura activitatea. Gestionarea eficace a cazurilor de corupție la nivel înalt a fost, de asemenea, afectată negativ de faptul că responsabilitatea pentru numeroase cauze a fost transferată Secției speciale, care este competentă să ancheteze nu numai infracțiunile comise de magistrați, ci și infracțiunile conexe comise de alte persoane, se mai menționează în Raportul MCV.

"Riscul identificat în noiembrie 2018 ca Secția specială să fie utilizată pentru a schimba cursul dosarelor de corupție la nivel înalt și pentru a face presiuni asupra magistraților s-a materializat", mai spune CE în raportul MCV.

Întrucât procedura de numire a fost întreruptă, funcția de procuror-șef al DNA rămâne în continuare neocupată. Persoana numită la conducerea interimară a instituției a reușit să mențină activitatea DNA, însă caracterul temporar al numirilor interimare adaugă un element de incertitudine și vulnerabilitate, mai arată sursa citată.

Măsurile luate după decizia Curții Constituționale privind completurile de 5 judecători au generat un climat de insecuritate accentuată.

Conform Comisiei Europene, creșterea puternică a presiunii exercitate asupra ICCJ a avut un impact și asupra eficacității justiției în cauzele de corupție la nivel înalt. Concret, Curtea Constituțională a fost sesizată de guvern cu privire la două conflicte juridice de natură constituțională în care era implicată ICCJ, unul referitor la interpretarea normelor procedurale referitoare la constituirea completurilor de judecată în apel formate din 5 judecători și altul referitor la componența completurilor de judecată formate din 3 judecători în cazurile de corupție judecate în primă instanță.

"Deși deciziile Curții Constituționale nu privesc cauze care au fost deja închise, măsurile luate ca urmare a deciziei Curții Constituționale privind completurile de judecată formate din 5 judecători au generat un climat de insecuritate accentuată", arată CE.

La începutul anului 2019, s-a analizat oportunitatea adoptării unei ordonanțe de urgență care, dacă ar fi fost adoptată, ar fi permis redeschiderea tuturor dosarelor de corupție la nivel înalt care fuseseră închise de ICCJ printr-o hotărâre definitivă din 2014 până în prezent, în cazul în care hotărârea respectivă fusese pronunțată de un complet de judecată format din 5 judecători. Cu toate că, pe fondul criticilor interne și internaționale la adresa propunerii, adoptarea acestei ordonanțe de urgență a fost împiedicată, ar fi important ca autoritățile române să abandoneze obiectivele urmărite printr-o astfel de măsură și să clarifice faptul că nu este nevoie să se adopte legislație care să aibă efecte asupra cauzelor încheiate, ulterioară deciziilor Curții Constituționale, reafirmându-și totodată angajamentul de a lupta în mod eficace împotriva corupției, mai spun experții CE.

Deciziile Curții Constituționale au un impact direct asupra cauzelor de corupție la nivel înalt aflate pe rolul instanțelor, putând duce la întârzieri și la redeschiderea proceselor, și chiar au permis, în anumite condiții, redeschiderea mai multor cauze definitive. Nu se pot prevedea încă pe deplin consecințele unei astfel de situații, noteză Comisia.

"Reverberațiile negative clare ale acestei situații asupra procesului de justiție au ridicat, totodată, la un nivel mai general, semne de întrebare cu privire la durabilitatea progreselor înregistrate până în prezent de România în lupta împotriva corupției – cu atât mai mult cu cât au coincis cu modificările aduse Codului penal și Codului de procedură penală, care nu au ținut cont de recomandarea din noiembrie 2018 privind necesitatea compatibilității cu dreptul UE și cu instrumentele internaționale de combatere a corupției", adaugă Comisia Europeană în raportul MCV publicat marți.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8283 vizualizari

 • +16 (16 voturi)    
  asteptam (Marţi, 22 octombrie 2019, 17:17)

  liviu_ [utilizator]

  demisia tuturor celor care au aplicat prost decizia CCR + puscarie!
  • +9 (9 voturi)    
   voi ramaneti cu insecuritatea ! (Marţi, 22 octombrie 2019, 18:39)

   Dimijoarei_Obt [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Bolshevicii merg la (li se) rupere in plin avant !
   • 0 (0 voturi)    
    nu ma astept sa faca asta! (Miercuri, 23 octombrie 2019, 10:01)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Dimijoarei_Obt

    doar sper... din pacate in tara asta sunt prea multi hoti in functii de conducere si sclavi care-i sustin, ca sa se schimbe ceva!
 • +16 (16 voturi)    
  Mai pe scurt (Marţi, 22 octombrie 2019, 17:20)

  PuieMonta007 [utilizator]

  se reiau de la ZERO toate marile dosare cu borfasii sefi in frunte. Bravo cucuveauamov, mazeta .. ah sorry Putin voiam sa spun
 • +15 (17 voturi)    
  il doare in DOS pe Dorneanu... (Marţi, 22 octombrie 2019, 17:20)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  il doare in DOS pe Dorneanu... el asculta doar de taica Putin.
 • +20 (20 voturi)    
  Dorneanu, slujitorul KGB-ului? (Marţi, 22 octombrie 2019, 17:24)

  Muncitorul [utilizator]

  Parca mai e cineva care nu stie ca Cacareanu asta e infiltratul KGB-ului la nivel de varf din Romania. Asta trebuie aruncat la zdup in momentul asta ...
 • +19 (19 voturi)    
  CCR (Marţi, 22 octombrie 2019, 17:29)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Adunătură de politruci, majoritatea fiind complici infractorilor si a CIumei Rosii. Niste scuipati pe obrazul Justitiei din RO in frunte cu lepadaturile securiste Dorneanu, Varga, Deliorga si Enache-Securistul
  • +6 (6 voturi)    
   CCR (Marţi, 22 octombrie 2019, 23:37)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   " CCR este cancerul Justitiei".
 • -22 (22 voturi)    
  Titlurile alese (Marţi, 22 octombrie 2019, 17:31)

  Gigi Kent [utilizator]

  Titlurile alese de Hotnews sunt bomba. Nici nu trebuie sa mai citesc articolul ca sa inteleg ca raportul asta e Zero barat.

  De exemplu aici "insecuritate" inseamna lipsa securitatii carevasazica nema "binom". Pai si asta e de rau?
  • +14 (16 voturi)    
   rusnacule (Marţi, 22 octombrie 2019, 18:43)

   murangura [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

   numai rusnacii vorbesc despre UE ca fiind zero barat.
   mars la voi in siberia, pupatori de moaste staliniste.
   • -9 (11 voturi)    
    Mama... (Marţi, 22 octombrie 2019, 19:42)

    Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui murangura

    Mama, m-a facut "rusnac" … ma duc sa plang in patratzica mea ...
    • +1 (3 voturi)    
     esti (Miercuri, 23 octombrie 2019, 10:02)

     liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

     mai prost decat prevede legea!
     daca traiai in sparta , te aruncau aia de mult de pe o stanca!
     • -1 (1 vot)    
      Daca... (Miercuri, 23 octombrie 2019, 15:02)

      Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

      Daca traim in Sparta sigur nu lasam spatiu intre virgula si cuvantul anterior.

      Si tot sigur nu eram atat de prost crescut incat sa ii jignesc pe altii doar pentru ca nu sunt de acord cu parerea lor.
  • +1 (3 voturi)    
   creierul tau (Miercuri, 23 octombrie 2019, 10:02)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

   e 0 barat!

   raportul asta dovedeste ca psd sut hoti si ca postacii lor sunt complici la furt!
 • +18 (18 voturi)    
  Ce zice mafiotul (Marţi, 22 octombrie 2019, 17:35)

  2016 [utilizator]

  Dorneanu in aces caz? Sau il doare in paispe'!
 • +14 (14 voturi)    
  Mafia CCR se vede si la Strasbourg (Marţi, 22 octombrie 2019, 18:34)

  n.dumiritu [utilizator]

  Judecatorii CCR servesc mafia care le-a crescut infinit privilegiile. Va reamintesc ca Marian ENACHE a avut venituri din buget de 813.000 lei in 2018. 68.000 lei/luna net. 52 de salarii minime. 2 autobuze cu oameni simpli muncesc din greu si nu cistiga cit ia din punga publica Enache. Iar Enache il serveste pe Iordache, simplu si firesc. Serviciu contra plata. Macar de ar plati Iordache din buzunarele celor care l-au angajat. Dar Iordache baga legi la foc automat in parlament, iar cel care plateste e poporul de prosti.
 • +8 (8 voturi)    
  . (Marţi, 22 octombrie 2019, 19:28)

  g01an [utilizator]

  faptul ca CCR este complice presupuneam majoritatea de multa vreme, ce avem noi de la toate organismele astea ar fi sugestii de mecanisme prin care se poate iesi din acest impas pentru ca exista pe deoparte obligativitatea respectarii deciziilor CCR - fiind finale, nu? - si pe de alta parte confirmarea ca aceste decizii sunt nocive. iar din cate imi dau seama nu sunt definite explicit mecanisme legale prin care se pot corecta astfel de derapaje. si ar fi bine sa procedam mai departe intr-un mod care nu va fi lasat in offsaid. deci?
 • -4 (6 voturi)    
  manipulare (Marţi, 22 octombrie 2019, 20:23)

  mihai53 [utilizator]

  Nu il mai bagati pe Putin in toata cloaca de Dambovita ,El are probleme infinit mai mari .Asta este o manipulare ieftina sa ni se sugereze ca e mana Rusiei , poate unii nu observa magariile facute de PSD prin lacheii Iordache , Nicolicea majoritatea CCR si altii /


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by