Conducerea Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) se declară îngrijorată de modul în care a fost adoptat proiectul de modificare a Codul fiscal care vizează impozitarea pensiilor speciale și spune că lipsa studiilor de impact și a consultărilor reale cu categoriile vizate nu corespund unor minime exigențe în materia procedurii de modificare a legilor.
Înalta Curte de Casație și Justiție arată, într-un comunicat de presă semnat de noul președinte al instanței, Corina Corbu, că în ședința de luni Colegiul de conducere "și-a manifestat îngrijorarea" față de procedura de adoptare a propunerii legislative pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Lipsa unor consultări reale a tuturor categoriilor de destinatari ale căror drepturi sunt vizate în mod direct, contextul și urgența cu care se derulează procedura legislativă și lipsa unor studii de impact asupra efectelor generate de adoptarea proiectului nu corespund unor minime exigențe în materia procedurii de modificare a legilor, spune ICCJ.
Conducerea instanței supreme arată, de asemenea, că susținerea proiectului de lege exclusiv prin prisma unor argumente de natură preponderent financiar-bugetară, potrivit materialelor supuse dezbaterii publice, duce la "soluții legislative conjuncturale, care nu au în vedere toate implicațiile pe termen lung ale unor modificări de substanță aduse drepturilor vizate de proiectul legislativ”.
Legea inițiată de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, prevede impozitarea pensiilor între 7.000 și 10.000 de lei cu 30% din sumă. De asemenea, proiectul prevede și taxarea pensiilor mai mari de 10.000 de lei cu 50% din sumă. Senatorii au decis și ca indemnizațiile de peste 7.000 de lei ale șefilor de stat să fie impozitate.
Pensiile care vor fi impozitate potrivit actului normativ:
- pensiile de serviciu de la Curtea Constituționale, Curtea de Conturi, ale judecătorilor și procurorilor, personalului auxiliar din instanțe și de la INEC, funcționarilor publici parlamentari, personalului aeronautic, personalului corpului diplomatic și consular
- indemnizațiile pentru limită de vârstă ale senatorilor și deputaților și cele prevăzute de Codul Administrativ
- pensiile militare: MApN, MAI și SRI
- indemnizațiile foștilor șefi de stat
============================
Surpriza mare, este?
D'aia trebuie sa vina repejor la Guvernare URSS+PNL, sa mareasca pensiile speciale si celelalte privilegii ale Justitiei Romanesti "independente'. Ca a suferit cu pesedoii astia!
Nu de alta dar orice cometariu al celor din afara institutiilor apartinind justitiei este taxat de acestea ca imixtiune in justitie!
Cand base taia tot ce-i cadea in cale - salarii, pensii, spitale, fara a consulta pe nimeni, magistratii stateau in dreapta acestuia, stiind ca lor li se marisera indemnizatiile cu 60 - 70%. Si marirea aceasta fu din ciclul ,,parca eu v-am facut chestor,,.
Acum, citind ineptiile/tampeniile lor juridice cu privire la taxarea pensiilor, inteleg ca se merge la intimidare. Mai ramane sa vedem ca CCR intoarce caruta brusc cu 180 grd, dupa ce a zis intr-o hotarare ca politica de impozitari si taxe este atributul fiecarui guvern.
"Cetăţenii sunt egali în faţa legii [şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări]."
In ce fel suntem "egali in fata legii" noi, multii romani cu pensii mici (numai din contributivitate!), cu ei, putinii romani cu pensii speciale (tot de prin contributiile noastre pe la bugete...)?