Conducerea Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) se declară îngrijorată de modul în care a fost adoptat proiectul de modificare a Codul fiscal care vizează impozitarea pensiilor speciale și spune că lipsa studiilor de impact și a consultărilor reale cu categoriile vizate nu corespund unor minime exigențe în materia procedurii de modificare a legilor.

ICCJ - simbolFoto: Hotnews

Înalta Curte de Casație și Justiție arată, într-un comunicat de presă semnat de noul președinte al instanței, Corina Corbu, că în ședința de luni Colegiul de conducere "și-a manifestat îngrijorarea" față de procedura de adoptare a propunerii legislative pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Lipsa unor consultări reale a tuturor categoriilor de destinatari ale căror drepturi sunt vizate în mod direct, contextul și urgența cu care se derulează procedura legislativă și lipsa unor studii de impact asupra efectelor generate de adoptarea proiectului nu corespund unor minime exigențe în materia procedurii de modificare a legilor, spune ICCJ.

Conducerea instanței supreme arată, de asemenea, că susținerea proiectului de lege exclusiv prin prisma unor argumente de natură preponderent financiar-bugetară, potrivit materialelor supuse dezbaterii publice, duce la "soluții legislative conjuncturale, care nu au în vedere toate implicațiile pe termen lung ale unor modificări de substanță aduse drepturilor vizate de proiectul legislativ”.

Senatul a aprobat, în 18 septembrie, proiectul legislativ inițiat de Eugen Teodorovici privind impozitatea pensiilor speciale. Actul normativ va fi transmis Camerei Deputaților, decizională în acest caz.

Legea inițiată de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, prevede impozitarea pensiilor între 7.000 și 10.000 de lei cu 30% din sumă. De asemenea, proiectul prevede și taxarea pensiilor mai mari de 10.000 de lei cu 50% din sumă. Senatorii au decis și ca indemnizațiile de peste 7.000 de lei ale șefilor de stat să fie impozitate.

Pensiile care vor fi impozitate potrivit actului normativ:

  • pensiile de serviciu de la Curtea Constituționale, Curtea de Conturi, ale judecătorilor și procurorilor, personalului auxiliar din instanțe și de la INEC, funcționarilor publici parlamentari, personalului aeronautic, personalului corpului diplomatic și consular
  • indemnizațiile pentru limită de vârstă ale senatorilor și deputaților și cele prevăzute de Codul Administrativ
  • pensiile militare: MApN, MAI și SRI
  • indemnizațiile foștilor șefi de stat