​Ministrul Justiției, Ana Birchall, îi cere președintelui CSM, Lia Savonea, să decidă dacă merge mai departe cu procedura de cumpărare a unui sediu nou, investiție estimată la 18 milioane de euro, sau opteză pentru un sediu în viitorul Cartier pentru justiție. Birchall îi sugereză lui Savonea să renunțe la achiziția unui nou sediu, spunând că astfel s-ar ajunge într-o situație greu de explicat - un Cartier al justiției din care fac parte 29 de instituții din cadrul sistemului judiciar, mai puțin CSM, care este garantul independenței justiției.

Ana Birchall Foto: Guvernul Romaniei

În scrisoarea transmisă luni președintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și membrilor CSM, ministrul Justiției îi cere Liei Savonea să ia o decizie privind sediul instituției, motivând că proiectul ”Cartierul pentru justiție” este întârziat și nu poate avansa până nu se primește un răspuns clar din partea Consiliului.

În documentul obținut de HotNews.ro, ministrul Justiției îi sugerează șefei CSM să renunțe la ideea de a cumpăra un nou sediu pentru CSM, spunând că finanțarea acordată Consiliului în acest sens ar putea fi redirecționată instanțelor care nu au fonduri suficiente, iar o asemenea sumă va rezolva alte probleme de investiții ale acestora:

  • ”În baza principiului evitării dublei finanțări din fonduri publice, CSM nu poate beneficia de două sedii noi - unul în curs de cumpărare din piața liberă și altul în curs de proiectare în cadrul proiectului complex de regenerare urbană Cartierul pentru justiție - ambele finanțate din fonduri publice.
  • Așadar, dacă CSM va opta pentru achiziția unui nou sediu în anul 2019 în baza procedurii pe care o derulează, nu se va putea finanța în paralel proiectarea avansată a unui alt sediu al CSM în cadrul proiectului Cartierul pentru Justiție.
  • În ceea ce privește întrebarea ridicată privind posibilitatea de redirecționare a finanțării acordate Consiliului Superior al Magistraturii prin credite pe angajament, precizăm că, în conformitate cu prevederile legale, în cazul în care se constată că acestea nu mai sunt necesare ori se constată utilizarea fără justificare a acestora, pe parcurul exercițiului bugetar, Guvernul României, prin Ministerul Finanțelor Publice, poate decide retragerea acestor fonduri cu ocazia rectificării bugetare și, pe cale de consecință, alocarea către alți ordonatori de credite care necesită finanțare și pentru care fondurile existente în buget sunt insuficiente.
  • În situația în care se constată că acestă sumă nu va mai fi angajată, respectiv cheltuită de către CSM, se poate foarte ușor realoca către Ministerul Justiției, la titlul pentru instanțele de judecată care nu au fonduri suficiente, iar o asemenea sumă va rezolva alte probleme de investiții ale acestora".

Ana Birchall îi mai transmite Liei Savonea că vor fi parte din proiectul Cartierul pentru Justiție toate instituțiile aflate în coordonarea CSM, mai puțin instituția coordonare a acestora, respectiv Consiliului, și îi cere să îi comunice urgent ce decizie a luat:

  • "Acest fapt genereză o situație greu de explicat, și anume existența unui Cartier al justiției din care fac parte 29 de instituții din cadrul sistemului judiciar, localizate în capitală...(...) Mai puțin CSM, care este garantul independenței justiției.
  • Se va ajunge la situația de fapt conform căreia toți procurorii și judecătorii din București vor avea în viitor sediul în Cartierul Justiției, în timp ce judecătorii și procurorii din CSM vor avea sediul în afara acestui proiect. Pentru toate aceste aspecte, CSM va fi nevoit să transmită explicații publice pertinente.
  • Vă rugăm să ne comunicați decizia luată cât mai urgent, având în vedere că proiectul este blocat până la luarea acestei decizii".

Asociaţia “Forumul Judecătorilor din România” şi Asociaţia ”Iniţiativa pentru Justiţie” au cerut CSM să renunţe la achiziționarea unui nou sediu, în suprafaţă de nu mai puţin de 12.000 mp, ale cărui costuri se ridică la suma de 84.600.000 de lei (18.000.000 de euro), considerând că este o investiţie extrem de costisitoare, iar banii trebuie redirecționați către investiţiile cu adevărat urgente pentru sistemul judiciar.

În replică, Consiliul Superior al Magistraturii a susținut, în luna iulie, că de aproximativ 14 ani funcționează într-un sediu impropriu, pentru care s-a plătit chirie de peste 9,1 milioane de euro din fonduri publice. CSM mai susținea că de-a lungul timpului au fost făcute demersuri pentru alocarea unui sediu corespunzător, însă acestea au rămas fără rezultat, și că fondurile pentru noul sediu, puse la dispoziție de Guvern, "nu fac parte din sfera bugetului destinat necesarului instanțelor și parchetelor, alocarea bugetară fiind realizată în mod separat".