CSM, despre cumpărarea unui nou sediu în valoare de 18 milioane de euro: De 14 ani, instituția funcționează într-un sediu impropriu, pentru care s-a plătit chirie de peste 9,1 milioane de euro din fonduri publice

de Mona Hera     HotNews.ro
Luni, 22 iulie 2019, 19:20 Actualitate | Esenţial


Sediul CSM
Foto: AGERPRES
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) reacționează la informațiile potrivit cărora instituția ar urma să își achiziționeze cu 18 milioane de euro un nou sediu și susține că de aproximativ 14 ani funcționează într-un sediu impropriu, pentru care s-a plătit chirie de peste 9,1 milioane de euro din fonduri publice. CSM mai susține că de-a lungul timpului au fost făcute demersuri pentru alocarea unui sediu corespunzător, însă acestea au rămas fără rezultat, și că fondurile pentru noul sediu, puse la dispoziție de Guvern, "nu fac parte din sfera bugetului destinat necesarului instanțelor și parchetelor, alocarea bugetară fiind realizată în mod separat".

Consiliul Superior al Magistraturii a transmis, luni, printr-un comunicat de presă, că "s-a preocupat constant, încă de la preluarea actualului mandat, de starea financiară și necesarul de investiții care trebuie efectuate în infrastructura instanțelor judecătorești și parchetelor".

Printre demersurile pe care le-ar fi făcut instituția se numără constituirea unui grup de lucru, "încă din anul 2017", care a întocmit documentația necesară îmbunătățirii infrastructurii şi stării resurselor financiare ale instanțelor judecătorești şi parchetelor pe baza propunerilor formulate de acestea, pe care a înaintat-o Ministerului Justiției, ordonator principal de credite. În 15 iulie, a avut loc o ședință a Secției de Judecători în care "au fost analizate împreună cu ministrul Justiției soluțiile necesare pentru eliminarea deficiențelor cronice de investiții în sistemul judiciar, deficiențe care afectează atât personalul instanțelor judecătorești și parchetelor, cât și beneficiarii actului de justiție, respectiv justițiabilul", mai susține instituția.

Despre achiziționarea noului sediu, Consiliul Superior al Magistraturii spune că de-a lungul timpului au fost făcute mai multe demersuri pentru alocarea unui sediu, însă acestea au rămas fără rezultat.

"De aproximativ 14 ani, Consiliul Superior al Magistraturii funcționează într-un sediu impropriu, închiriat de la entități private, pentru care s-a plătit către acestea o chirie în valoare totală de 9.138.508 Euro din fonduri publice. Prin HG nr. 949/2018, Guvernul a pus la dispoziție suma necesară achiziționării unui sediu corespunzător necesităților de funcționare a Consiliului, fonduri care nu fac parte din sfera bugetului destinat necesarului instanțelor și parchetelor, alocarea bugetară fiind realizată în mod separat, ca urmare a aprobării parametrilor tehnico-economici ai investiției", mai susține CSM.

Consiliul Superior al Magistraturii ține să "asigure opinia publică" că demersurile pentru achiziționarea unui nou sediu sunt "transparente și eficiente în realizarea obiectivelor de investiții ale instituției şi că va continua să se implice susținut pentru rezolvarea problemelor de infrastructură şi resurse financiare ale instanțelor judecătorești și parchetelor".

Recent a fost declanşată procedura de achiziţionare a unui imobil pentru a fi folosit de către Consiliul Superior al Magistraturii ca sediu nou, în suprafaţă de nu mai puţin de 12.000 mp, ale cărui costuri se ridică la suma de 84.600.000 de lei (18.000.000 EUR).
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


1133 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  Este necesar? (Luni, 22 iulie 2019, 19:32)

  DomnuTrandafir [utilizator]

  Este oportun sediul?
  Aduce plusvaloare in actul de justitie?
  Care este imobilul care se doreste a fi cumparat?
  A cui este proprietatea?
  Articolul era bun daca ne spunea si aceste informatii.
  Am fi stiut de la inceput cine este favoritul sumei de la buget.
  Oricum achiziția este cu dedicatie iar CSM arunca o petarda ca nu sediu, ca platesc chirie, bla...
  Comisionul de doua milioane de euro merge la cine?
  • +1 (1 vot)    
   Cred ca este cam mic (Luni, 22 iulie 2019, 22:05)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui DomnuTrandafir

   CSM are ~100 de angajati permanenti ("personal tehnic") si 19 sau 20 de membri. Mi se pare cam putin 100 de metri patrati de fiecare. Pai cine a mai auzit sa ai birou de bugetar doar de 100m2?!? Risti sa te auda vecinii cand sforai!
 • +4 (4 voturi)    
  Deocandata functionati.... (Luni, 22 iulie 2019, 19:44)

  gigiN [utilizator]

  ... cu un sef...impropriu .
 • +4 (4 voturi)    
  linfa muzeul holocaustului (Luni, 22 iulie 2019, 20:35)

  U_swamp [utilizator]

  Vezi, madam Savonea, ca linga Muzeul Geologiei, Piata Victoriei, a ramas un petec de teren inierbat, Cere si mata sa-ti faci sediu acolo.
 • 0 (0 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 22 iulie 2019, 21:44)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by