​DOCUMENT Situația în care a ajuns o instituție-cheie în apărarea intereselor țării: angajați cu experiență juridică la spălătorie auto, cu pregătire de farmacist veterinar ori calitate de dactilograf, la Agentul Guvernamental la CEDO

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Miercuri, 4 septembrie 2019, 13:29 Actualitate | Esenţial


Viorel Mocanu
Foto: Antena 3
​Fostul agent guvernamental al României la CEDO din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), avocatul Viorel Mocanu, când încă mai era în funcție, a întocmit un raport adresat premierului Viorica Dăncilă, spunând că ar trebui sesizată Curtea Constituțională (CCR) în legătură cu o investigație deschisă de procurorii DNA față de el, privind observațiile pe care oficialul MAE le-a făcut la Curtea de la Strasbourg în cazul Dragnea contra României. În raportul de activitate întocmit de Mocanu în 5 iulie, cu o lună înainte să demisioneze, el se plângea și de pregătirea și experiența profesionale ale subalternilor săi. Reamintim că agentul guvernamental la CEDO are sau a avut în grijă dosare cu miză imensă, cum au fost cel legat de retrocedarea proprietăților confiscate de comuniști, de miliarde de euro, sau cel al condițiilor din închisori, ori cauze cu nume sonore, ca Liviu Dragnea ori Laura Codruța Kovesi, mai recent.

În raportul de activitate al instituției Agentului guvernamental la CEDO, pe 14 pagini, Mocanu se plângea că procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au efectuat o anchetă penală privind observațiile depuse la CEDO de agentul guvernamental în procesul în care fostul președinte al PSD Liviu Dragnea a dat statul român în judecată.

Reamintim că HotNews.ro a constatat, consultând documentele oficiale depuse de agentul guvernamental al României la CEDO, că Viorel Mocanu a depus o serie de observații în dosarul Dragnea contra României care au fost ulterior folosite ca favorabile de către avocatul liderului PSD de atunci.

Ulterior, surse judiciare au declarat pentru HotNews că DNA a deschis investigații privind poziția exprimată de Mocanu la CEDO, contrară celei susținute până atunci de fostul agent guvernamental la Curtea de la Strasbourg, Catrinel Brumar.

„(...) Direcția Națională Anticorupție și-a arogat competența de a efectua în mod neconstituțional o anchetă penală într-un domeniu ce excedează cadrului legal, în contextul poziției pe care am adoptat-o în cauza Kovesi împotriva României. Astfel, dl. procuror Marius Bulancea, șef al Secției a II a din cadrul DNA și fost consilier al reclamantei Laura Codruța Kovesi, a solicitat copiile mai multor dosare recent comunicate Guvernului (Dragnea împotriva României, Bud și Labina împotriva României, Tartoussi împotriva României, Iancu împotriva României) și care se află încă în etapa de analiză pe rolul Curții Europene a Drepturilor Omului. Această acțiune a DNA afectează desfășurarea activității DAG (Direcția Agentului Guvernamental la CEDO - n.r.) în plan administrativ și are drept consecință împiedicarea subsemnatului de a-mi exercita atribuțiile” - se plângea Mocanu în raportul adresat Vicoricăi Dăncilă în iulie 2019.

„Or, procedând la anchetarea oportunității, a circumstanțelor și a împrejurărilor adoptării unei poziții procesuale a Guvernului (...), reprezentanții Ministerului Public - DNA au uzurpat unele dintre competențele Guvernului, prin MAE, fapt care conduce la apariția unui conflict juridic de natură constituțională, cu consecința creării unui blocaj in activitatea Direcției” - mai susținea Viorel Mocanu.

„În aceste condiții, se impune cu necesitate sesizarea Curții Constituționale a României pentru ca această instanță, prin Decizia pe care o va pronunța, să constate existența unui conflict juridic de natură constituțională între Guvernul României, pe de o parte, și Ministerul Public, prin Direcția Națională Anticorupție, componentă a autorității judecătorești, pe de altă parte, conflict generat de acțiunea procurorilor de verificare a oportunității și circumstanțelor elaborării apărărilor Guvernului în fața Curții (aceste motive vor fi dezvoltate printr-un memoriu separat). De asemenea, se impune adresarea unei solicitări Curții Constituționale a României pentru a decide cu privire la deblocarea acestui conflict, clarificând dacă organele de urmărire penală pot ancheta oportunitatea elaborării apărărilor statului roman în fața CEDO” - se mai arată în raportul de activitate al lui Mocanu la MAE.

Între timp, Secția Specială de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, o instituție de parchet controversată, a început investigații față de ancheta DNA în cazul lui Mocanu și al acțiunilor sale la CEDO în procesul Dragnea contra României.

Potrivit surselor judiciare consultate de HotNews.ro, luni, 22 iulie , Viorel Mocanu, pe atunci secretar de stat din Ministerul Afacerilor Externe, a fost la sediul Secției Speciale pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. O zi după aceea, procuroarea SIIJ Adina Florea a cerut de la DNA documentele din dosarul care l-ar privi pe Mocanu, în chestiunea poziției României la CEDO în cauza Dragnea contra României, au precizat sursele.

România la CEDO cu angajați cu competențe de dactilograf sau cu experință juridică la spălătorie auto


În raportul către Dăncilă, agentul guvernamental la CEDO (pe atunci în funcție) se plângea și de „furnizarea sistematică a unor informații de natură profesională (cele mai multe nereale) de către unii angajați, sub forma unor destăinuiri ale unor <<surse diplomatice>>” . „Au declanșat un malaxor de verificări, interpretări și poziționări atât în presă, cât și în fața Corpului de Control și Evaluare a Diplomaților, care în mod evident m-au deturnat ireversibil de la rolul și atribuțiile AGCEDO”, mai spunea Mocanu în raportul său către Dăncilă.

Viorel Mocanu a mai afirmat că unii dintre subalternii săi nu aveau pregătirea necesară funcțiilor, una dintre angajate provenind direct de pe un post de consilier juridic al unor spălătorii auto:

„Din analiza dosarelor profesionale rezultă că majoritatea persoanelor angajate/detașate la DAG au mai puțin de an experiență, nerelevantă pentru domeniul de activitate al instituției, fie că vorbim de absolvenți de farmacie veterinară, fie că vorbim de proaspăt absolvenți de drept (cum este cazul Sandrei Avram, detașată de la o societate comercială cu profil de spălătorie auto)”.

„Mai mult decât atât, se remarcă prioritatea acordată pentru angajarea de studenți (veniți inițial in stagii de practică în anul II, III de studii) și repartizarea unor lucrări de complexitate superioară acestora, deși în realitate aveau calitatea de traducător / dactilograf. Ca dovadă, activitatea referenților se limitează în mod strict la traducerea unor informații și la compilarea acestora, fără a exista un aport personal printr-o activitate de analiză, sinteză, conceptualizare și emitere a unei opinii juridice cu privire la cauza atribuită. În lipsa decelării unei strategii de abordare a poziției procesuale, singura viziune a referenților este aceea de a respinge din principiu soluționarea pe cale amiabilă, judecându-se chiar și în absența unor argumente valide”, a mai afirmat Mocanu în raportul din 5 iulie 2019.

El a mai acuzat-o și pe fosta agentă guvernamentală la CEDO, Catrinel Brumar, că era informată, încă din 2014, cu privire la „această succesiune a deciziilor greșite de management”, care „au condus la prăbușirea activității DAG, atât din punct de vedere funcțional, cât și din punct de vedere profesional”.

Printre cauzele aflate în lucru la Agentul guvenamental la CEDO se numără „cauze care ridică probleme de drept complexe și sunt intens mediatizate, prin prisma calității persoanelor reclamante: Laura Codruța Kovesi, Camelia Bogdan, Liviu Dragnea, Victor Viorel Ponta, Konstantinos Passaris, Mustafa Tartoussi, ș.a.”.

Reamintim că Viorel Mocanu și-a dat demisia din funcția de agent guvernamental al României la CEDO, pe data de 21 august 2019 premierul Dăncilă semnând și decizia de eliberare a acestuia din funcție.


Raport Activitate Mocanu Viorel by Claudiu on ScribdCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

32179 vizualizari

 • +5 (21 voturi)    
  . (Miercuri, 4 septembrie 2019, 14:04)

  MiclăușGeorge [anonim]

  Nu exista farmacist veterinar docentilor eventual medicina veterinara vai de steaua voastra.
  • +8 (14 voturi)    
   Citeaza din raport (Miercuri, 4 septembrie 2019, 14:48)

   if0014 [utilizator] i-a raspuns lui MiclăușGeorge

   "Din analiza dosarelor profesionale rezultă că majoritatea persoanelor angajate/detașate la DAG au mai puțin de an experiență, nerelevantă pentru domeniul de activitate al instituției, fie că vorbim de absolvenți de farmacie veterinară, fie că vorbim de proaspăt absolvenți de drept (cum este cazul Sandrei Avram, detașată de la o societate comercială cu profil de spălătorie auto)".
   Mais ou sont les docentes d'antan?
  • +9 (15 voturi)    
   Ia de-aici, docentule! (Miercuri, 4 septembrie 2019, 14:50)

   if0014 [utilizator] i-a raspuns lui MiclăușGeorge

   http://fmvb.ro/
   P.S. Pentru ca te vad mai pe langa subiect, cand iti spun "docent" de fapt intelesul e altul.
   • +3 (15 voturi)    
    . (Miercuri, 4 septembrie 2019, 16:11)

    MiclăușGeorge [anonim] i-a raspuns lui if0014

    Unii dintre voi nu faceti diferenta intre facultatea de FARMACIE si MEDICINA :)))))
    Nu ma mira la cat a luat PSD.
    • 0 (0 voturi)    
     Mura-n gura (Duminică, 8 septembrie 2019, 23:26)

     if0014 [utilizator] i-a raspuns lui MiclăușGeorge

     http://www.usamvcluj.ro/files/smaster/tematici/mv/Farmacie%20veterinara.pdf
  • +4 (4 voturi)    
   Eh .. (Miercuri, 4 septembrie 2019, 16:00)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui MiclăușGeorge

   ...steaua ta straluceste si pentru stelele altora, asa ca suntem linistiti.
 • +18 (20 voturi)    
  Scarba asta (Miercuri, 4 septembrie 2019, 14:06)

  mitg [utilizator]

  Bine ca a demisionat. Sa ia fix drumul lui dedi.
  • -9 (15 voturi)    
   ... (Miercuri, 4 septembrie 2019, 15:36)

   vitan.sandu [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   Imbecilul tot imbecil ramai! (acor gresit intentionat).
   • +4 (4 voturi)    
    folosindu-ți (Miercuri, 4 septembrie 2019, 19:09)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui vitan.sandu

    logica am putea spune că tu ești tot postac pesedac bătut în cap.
 • +29 (29 voturi)    
  ce-i uneste pe veterinari,spaltori auto la DAG? (Miercuri, 4 septembrie 2019, 14:10)

  mike_the_hunter [utilizator]

  Ce-i uneste pe veterinari,spaltori auto,studenti la la DAG?
  Apartenenta la PSD si pilele din PSD.
  E o rusine!
 • +33 (35 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 4 septembrie 2019, 14:14)

  [anonim]

  • +12 (12 voturi)    
   mda (Miercuri, 4 septembrie 2019, 17:00)

   SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui

   esti bland cu procentul..

   in ultimii 3 ani de cand a venit gasca PSDista cu toti fomistii s-a ajuns pe la 98%

   oameni buni efectiv au plecat din sistemul bugetar, pt ca n-ai cum sa te pui cu un sef sau cu un coleg pus politic....

   stiu eu un exemplu clar de medic care a terminat facultatea, a facut rezidentiatul la fundeni, si pana la urma a cedat si a plecat in Franta ca medic primar.. ca nu se mai putea aici, numai pile si rubedenii puse in puncte cheie, parca sa faca totul pe dos...
 • +8 (10 voturi)    
  coruptia generalizata (Miercuri, 4 septembrie 2019, 18:11)

  trandafil [utilizator]

  Aceasta este coruptia despre care vorbea presedintele Iohannis, referindu-se la guvernul psd - instalarea de persoane lipsite de competenta la toate nivelurile, incepand de la seful institutiei pana la cel din urma angajat, asa cum este cazul si aici.
  Apararea nejustificata a unui infractor impotriva statului roman, de un reprezentant al statului roman, este tot un act de coruptie, pe care DNA avea datoria sa-l investigheze.
 • +4 (4 voturi)    
  schimb (Miercuri, 4 septembrie 2019, 20:20)

  Ilidia [utilizator]

  Sigur ca trebuia sa fie schimbat. Dupa ce ca nu si-a facut treaba ptr. care a fost trimis si sa-l scape pe fostul sef, a inceput sa dea din casa si sa acuze matrapazlacurile facute de PSD cu numirile in functii pana si la CEDO...
 • +1 (3 voturi)    
  bai nea mocanu, (Miercuri, 4 septembrie 2019, 20:56)

  iodixit [utilizator]

  mata esti nefunctional, sau ce? nu sti ca in crema betivilor tarii, frustratilor, parvenitilor (si celor care vor sa parvina), s.a.m.d, nu pot fi gasiti specialisti pentru ce vrei mata? nu pot fi gasiti specialisti decit in furaciune de toate felurile!
 • +5 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 4 septembrie 2019, 20:59)

  [anonim]

 • +1 (1 vot)    
  nu imi mai cred ochilor, Parol Conasilor! (Joi, 5 septembrie 2019, 11:55)

  ..13 [utilizator]

  De fapt raportuld activitatea al individului asta este o ievaluare - de tipul TT contra Kovesi - in care ne povesteste despre orice altceva numai despre ceea ce trebuia sa faca el...

  Si culmea prostiei este ca se lauda cu un numar relativ redus de dosare solutionate pe cale amiabila si cand te uiti si calculeze cuantumul despagubirilor ajungi cam tot unde era predecesorul...

  Raportuld e activitate este un exemplu de tip Dl. Goe - Caragiale ar fi fost fericit sa mai scrie o schita poate chiar o noua piesa de teatru intitutala oarecum asa Agentul Gubernamental fata in fata cu Gubernul prezent la CEDO....

  De toata jena - mai ales ca indica si o adresa primita in perioada lui de manageriat in care o instanta din RO ii aduce aminte ca are hartia pe care o cere... Si schema asta imi aduce aminte de Melescanu care spunea despre Blonda Veorika ca mai uita din cand in cand cand si daca mai premeste cate o depesa, basca alea pe care le pierde...

  Ar fi de ras dar, din pacate, este mai mult de plans...

  Nu ma mira ca oamenii aceea l-au reclamat rand pe rand pe sefu pana cand a intrat pe fir cu seriozitate DNA si cred ca o il rapuna/duca putin mai la racoare.

  Valeu mama!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by