Ministerul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat, joi, că nu i-a dat un mandat agentului guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Viorel Mocanu, care i-a făcut pe plac lui Liviu Dragnea în cauza fostului șef PSD, de la CEDO, privind condamnarea în dosarul Referendumul.

Viorel MocanuFoto: Antena 3

Agentul CEDO este cel care reprezintă România în toate cauzele în fața Curții Europene a Drepturilor Omului. În ceea ce privește concluziile în dosar, oricine poate, în orice moment, dacă este agent și are autoritatea respectivă, să prezinte puncte de vedere. Este vorba despre puncte de vedere juridice, care nu intră în competența mea. Din acest punct de vedere, agentul CEDO poate să facă și să exprime poziția de agent în orice situație.

Știu că e o problemă, știu că sunt discuții, au fost și alte concluzii care au fost trimise înainte de mine, care am propus instanței să decidă ea, au venit alte documente, alte argumente, agentul pentru CEDO le-a depus și pe acestea. Decizia oricum nu aparține agentului CEDO, ci Curții Europene a Drepturilor Omului”, a spus Meleșcanu, într-o conferință.

Întrebat de HotNews.ro dacă agentul statului român la CEDO avea nevoie de un aviz sau mandat de la ministrul de Externe pentru o nouă linie de apărare a statului în procesul de la Strasbourg cu Liviu Dragnea, Teodor Meleșcanu a răspuns:

Păi dacă ar fi să dau mandat pentru fiecare concluzie..., avem în jur de 9.000 de dosare la grefa Curții Europene a Drepturilor Omului, așa că vă dați seama că n-aș face altceva decât să semnez hârtii”.

  • Miza pe CEDO

Dragnea a dat România în judecată la CEDO în încercarea de a scăpa de prima sa condamnare, cea din dosarul Rederendumul, când a luat 2 ani cu suspendare. Dragnea a tocmit un avocat irlandez, Bernard O'Connor, care să-l reprezinte la CEDO, și vrea să convingă instanța de la Strasbourg că nu a fost judecat corect. Dacă va câștiga la CEDO, va putea să ceară în țară rejudecarea dosarului Referendumul în speranța că, în final, va obține revizuirea condamnării, la pachet cu „spălarea” sa ca victimă a „statului paralel”.

În dosarul de la CEDO, Dragnea, reprezentat de avocatul irlandez O'Connor, se judecă cu statul român, reprezentat de agentul guvernamnatel din cadrul MAE, Viorel Mocanu, fost avocat al lui Sorin Opreascu și al Oanei Zăvoranu.

Acest Mocanu, care acum este secretar de stat în MAE, a fost numit în funcție în februarie 2019, de premierul Viorica Dăncilă. El a înlocuit-o în funcție pe fosta agentă guvernamentală la CEDO, Catrinel Brumar. Brumar depusese la CEDO puncte de vedere în favoarea statului român, care combăteau argumentele lui Dragnea. În schimb, Mocanu, după ce a primit postul de la MAE, a trimis la CEDO pledoarii pe care avocatul lui Dragnea le-a folosit și le-a invocat ca fiind o recunoaștere a culpei statului român față de Dragnea, așa cum a arătat deja HotNews într-o investigație.

Pentru o astfel de schimbare a liniei de apărare, Mocanu ar fi avut nevoie de mandat de la ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu. HotNews a întrebat oficial, în scris, MAE dacă Meleșcanu i-a dat lui Mocanu voie să schimbe în felul acesta apărarea României, dar ministerul nu ne-a răspuns nici până în ziua de azi, după expirarea termenului legal.

Când a preluat funcția de agent guvernamental al statului român la CEDO, Mocanu a fost și avansat de la director în MAE la secretar de stat.

Citește și: