Forumul Judecătorilor atrage atenția asupra nerespectării procedurii în cazul desemnării Corinei Corbu ca președinte al Instanței Supreme: Poate conduce la vulnerabilizarea instanței

de N.O.     HotNews.ro
Sâmbătă, 20 iulie 2019, 9:49 Actualitate | Esenţial


Corina Corbu
Foto: Captura Mediafax
Asociația Forumul Judecătorilor din România analizează necesitatea formulării unei contestații împotriva modalității de desfășurare a procedurii de desemnare a noului președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție, prin prisma nerespectării dispozițiilor legale, după ce Secţia pentru judecători a CSM a validat-o joi pe judecătoarea Corina Corbu în funcţia de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, deși postul încă nu este vacant. ”Graba cu care s-a urmărit finalizarea acestei proceduri poate conduce la vulnerabilizarea instanței care trebuie să constituie coloana vertebrală a sistemului judiciar”, atrage atenția Asociația.

Potrivit judecătorilor, care citează dispozițiile art. 53 alin. 4 din Legea nr. 303/2004, astfel cum au fost modificate prin Legea nr. 242/2018, candidaturile pentru funcția de președinte sau vicepreședinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție ori președinte de secție se pot depune la Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, în termen de 30 de zile de la data la care funcția de președinte, vicepreședinte sau președinte de secție a devenit vacantă.

De asemenea judecătorii invocă și art. 35 alin. 2 din Regulamentul privind numirea în funcții de conducere a judecătorilor și revocarea din aceste funcții, aprobat prin Hotărârea nr. 573/10.04.2019 a Consiliul Superior al Magistraturii - Secția pentru Judecători, publicată în Monitorul Oficial nr. 279/11.04.2019, Partea I.

Pe lângă faptul că funcția pentru care judecătoarea Corina Corbu a fost validată nu era vacantă în momentul demarării procedurii de desemnare a noului președinte, Forumul Judecătorii subliniază că devansarea termenului împiedică candidatura persoanelor care ar fi îndeplinit criteriile după 1 iulie.

”Astfel, din simpla lectură a acestor prevederi legale, rezultă că perioada în care se pot depune candidaturile pentru funcția de președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție este de 30 zile, iar aceasta începe să curgă de la momentul expirării mandatului actualului președinte, întrucât la această dată se poate vorbi de vacantarea funcției. Devansarea cu aproape trei luni a termenului de înscriere a candidaților împiedică depunerea candidaturii din partea persoanelor care ar fi împlinit condițiile legale necesare ulterior datei de 1 iulie 2019, respectiv în intervalul de 30 de zile calculat începând cu data de 14 septembrie 2019, când funcția de conducere devenea vacantă, la expirarea mandatului președintelui în exercițiu ”, subliniază judecătorii.

Judecătorii avertizează că această grabă ”poate conduce la vulnerabilizarea instanței”
 • De asemenea, în măsura în care s-ar fi așteptat împlinirea termenului dilatoriu prevăzut de lege, procedura ar fi fost supusă legilor în vigoare la momentul inițierii acesteia, ceea ce ar fi putut presupune aplicarea unor norme de organizare judiciară noi, de imediată aplicare, ce ar fi putut fi adoptate în perioada următoare.
 • Forumul Judecătorilor din România atrage atenția asupra faptului de notorietate că orice procedură care este declanșată în condiții de nelegalitate, existând riscul anulării acesteia, poate fi de natură a inhiba unele persoane care, îndeplinind cerințele legale, ar fi candidat în condiții procedurale normale.
 • Nu se poate justifica aparenta încălcare a unei dispoziții exprese a legii cu argumentul că se intenționează asigurarea unei continuități a funcției, deoarece, chiar și după expirarea mandatului actualului președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție, nu putea exista un vid managerial, calitatea de conducător al instanței supreme putând fi exercitată de unul dintre vicepreședinți, existând posibilitatea delegării unui alt judecător în funcția de conducere temporar vacantă.
 • Având în vedere dezbaterea publică provocată cu privire la aceste aspecte, graba cu care s-a urmărit finalizarea acestei proceduri poate conduce la vulnerabilizarea instanței care trebuie să constituie coloana vertebrală a sistemului judiciar.
 • Nu mai puțin importantă este și împrejurarea că președintele astfel desemnat face parte de drept din colegiul de conducere al Înaltei Curți de Casație și Justiție (și îl prezidează), luând decizii privind organizarea administrativ-judiciară a instanței supreme.
 • De asemenea, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție este membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii, urmând a participa la adoptarea de acte administrative care pot fi contestate din cauza modalității de constituire a organismului decizional.
 • Secția pentru Judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii ar avea posibilitatea să inițieze revocarea procedurii de desemnare a noului președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție și, implicit, a Hotărârii de validare a acestuia, urmând a organiza un nou concurs, cu respectarea strictă a cadrului legal.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


1681 vizualizari

 • +3 (7 voturi)    
  Graba Ciumei Roșii (Sâmbătă, 20 iulie 2019, 9:59)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Face parte din planul grupului infractional psd=fsn=pcr de a distruge Justitia si dovedeste ca odata cu inlaturarea lui Dragneev NIMIC NU S-A SCHIMBAT si aceeasi hoti si complici conduc cloaca pesedista avand complic pe judedcatoarea corupta Savonea, clica de ticalosi din CCR, complicea la jaf Florea A. si altii ca ei, inhaitati cu mafia care jefuieste tara,
  • +4 (4 voturi)    
   Arestarea grupului infractional organizat psd (Sâmbătă, 20 iulie 2019, 11:08)

   Cozmin30 [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Daca magistratii cinstiti sunt majoritari, sa nu mai piarda vremea protestand pe scarile tribunalelor.
   Justitia este o putere in stat.
   Magistratii cinstiti sa se organizeze, sa convoace adunarile generale, sa revoce sefii corupti ai Curtilor de Apel, sa revoce judecatorii corupti din CSM, sa revoce conducerea Inspectiei Judiciare, sa desfiinteze Sectia Speciala, sa anuleze numirea nou-alesei sefe a ICCJ, sa caseze deciziiile de reluare de la zero a proceselor, din cauza completelor de 3 si de 5 judecatori, sa-i trimita in judecata pe judecatorii corupti de la CCR, pentru abuz in serviciu, pentru aderare la un grup infractional organizat, pentru obstructionarea justitiei, pentru favorizarea infractorilor, pentru atac la bazele democratiei, prin deciziile aberante, netemeinice, nelegale si neconstitutionale date.
 • -6 (10 voturi)    
  hai (Sâmbătă, 20 iulie 2019, 10:01)

  cucuveauamov [utilizator]

  lasati-o ca macane; cand va spunea Dumbrava ce sa faceti, nu mai vulnerabiliza nimic.
  • +2 (4 voturi)    
   băi cucuveao, (Sâmbătă, 20 iulie 2019, 12:40)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   știam că ești pupincuristă, dar să fii și proastă, nu credeam.
   Legea o obligă pe madam savoniera voastră, să primească condidaturile pretendenților la post, în termen de 30 zile de la vacantarea acestuia, în perioada de până la titularizarea următorului președinte ÎCCJ urmând ca vechiul președinte să asigure interimatul.
   Madam savonieră a încălcat legea cu bună știință, creând premiza astfel unor posibile viitoare acțiuni de contestare în instanță a hotărârilor judecătorești definitive, neplăcute de un hamster pe care-l urmărește OLAF, pe motiv de numire a unui președinte ÎCCJ nelegal.
 • -5 (11 voturi)    
  Astia chiar sunt prosti, adica sa nu (Sâmbătă, 20 iulie 2019, 10:11)

  xrogo [utilizator]

  organizam, spre exemplu, alegeri prezidentiale pentru ca inca nu s-a terminat mandatul lui Johann?
  • +5 (9 voturi)    
   Legea spune clar... (Sâmbătă, 20 iulie 2019, 11:16)

   Cataleya [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   ...cand TREBUIE organizate alegerile pt noua conducere a ICCJ.
   Savonea a incalcat legea in vigoare.

   Punct!

   Daca se ajunge la CCR si CCR constata ca Savonea nu a incalcat legea, atunci e ok.
   Nu vor mai putea viitorii inculpati sa ceara anularea sentintelor date de ICCJ , pe motiv ca alegerea sefului ICCJ s-a facut in afara legii.
   • +1 (3 voturi)    
    cine ar (Sâmbătă, 20 iulie 2019, 12:45)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

    putea contesta în clipa asta, pe motiv de neconstituționalitate, alegerea corinei corbu acum, în loc de la toamnă?
    Să le mai zicem pupinilor feselor lui felix și ale hamsterului că nu a fost respectată nici procedura, nu numai data? Că dosarul unicei candindate a fost depus cu 2 luni înainte de titularizare, în timp ce acest lucru trebuia făcut cu mminimum 3 luni anterior? Și asta ar putea fi considerat viciu de procedură, de alt avocat al borfașilor, ciordache.
  • +3 (7 voturi)    
   prosti... (Sâmbătă, 20 iulie 2019, 12:03)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   Nu astia sunt prosti, prostul est tu...
   • +1 (1 vot)    
    Cand n-ai argumente ataci la persoana, (Duminică, 21 iulie 2019, 13:57)

    xrogo [utilizator] i-a raspuns lui Ilidia

    asta arata nivelul tau!
 • +2 (2 voturi)    
  De ce CSM si CCR nurespecta . . . . (Sâmbătă, 20 iulie 2019, 14:26)

  Vali Cel Batran [utilizator]

  . . . .legile? PENTRU CA POT!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by