Fostul primar al Constanței Radu Mazăre, încarcerat la Penitenciarul Rahova, unde ispășește 9 ani de închisoare în dosarul retrocedării plajelor, a fost inculpat de procurorii anticorupție în trei dosare penale, pentru vânzarea subevaluată sau fără licitație publică a mai multor terenuri de pe lacul Siutghiol, a anunțat miercuri DNA. Într-un al patrulea dosar a fost începută urmărirea penală împotriva lui Mazăre, iar alături de el sunt cercetați 29 de funcționari din Primăria Constanța. Și actualul primar al Constanței, Decebal Făgădău, este inculpat într-unul dintre dosare.

MazareFoto: Hotnews

În toate cele patru dosare penale faptele sunt de abuz în serviciu.

Trei dintre dosare sunt noi, iar unul, cel în care este inculpat și actualul primar al Constanței, a fost deschis din 2017, până acum Mazăre și cei vizați având calitatea de suspect.

Potrivit procurorilor DNA, Radu Mazăre este inculpat într-un dosar, alături de mai mai mulți angajați ai Primăriei Constanța, printre care și Decebal Făgădău, care era atunci viceprimar al orașului, pentru construirea ilegală, în zona centrală a stațiunii Mamaia, a unui imobil în regim P+5E-6E cu destinație de cazare și alimentație publică. Imobilul a fost ridicat în baza unei autorizații de construire emise în anul 2009 de Primăria Constanța. Acest dosar este cel deschis în 2017. Astfel, sunt inculpați pentru abuz în serviciu Decebal Făgădău, Nicoleta Constantin, la data faptei șefă a Serviciului autorizații în construcții din Primăria Constanța și Fulvia Dinescu, la data faptei director executiv adjunct al Direcției Administrației Publice Locale. Radu Mazăre și Luiza Tănase, la data faptei arhitect-șef al Primăriei Constanța, sunt inculpați pentru complicitate la abuz în serviciu.

În al doilea dosar, fostul primar al Constanței este inculpat pentru două infracțiuni de abuz în serviciu.

Potrivit DNA, în mai 2007, Mazăre a inițiat ilegal un proiect de hotărâre pentru vânzarea prin negociere directă, și nu prin licitație publică, către o societate comercială, a unei suprafețe de 4.000 mp teren în intravilanul municipiului Constanța, zona Lacului Siutghiol. Ulterior, Mazăre a perfectat contractul de vânzare-cumpărare a acestui teren, deși prețul de 110.000 euro fără TVA (25,25 euro/mp) era vădit mai mic decât cel real (300.305 euro fără TVA).

În noiembrie 2012, procedând în aceeași manieră, fostul primar al Constanței a permis realizarea unui schimb de terenuri cu o societate comercială "în condiții vădit păgubitoare" pentru patrimoniul municipiului Constanța. Tranzacția a fost una inutilă și a reprezentat o formă disimulată de înstrăinare directă (nu prin licitație publică) și la prețuri mult mai mici decât cele reale a unor terenuri ce prezentau interes pentru firma respectivă. Tranzacția a fost încheiată în forma propusă de inculpat în anul 2018, iar prin această tranzacție societatea comercială a cedat suprafața de 542 mp, evaluată la suma de 15.718 euro, și a primit la schimb 412 mp, evaluați la 76.396 euro, spune DNA.

Al treilea dosar al lui Radu Mazăre vizează tot vânzarea, la prețuri supraevaluate, a unor terenuri.

În perioada 2007-2009, Mazăre, în calitate de primar al municipiului Constanța, cu încălcarea prevederilor legale, a înstrăinat, la prețuri subevaluate (aproximativ 700.000 euro), opt terenuri în suprafață totală de aproximativ 6.000 m.p. din domeniul privat al municipiului Constanța, situate toate în stațiunea Mamaia. În realitate, prețul acestor terenuri se ridica la aproximativ 2.200.000 euro, mai arată procurorii DNA.

Într-o cauză separată, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale în cazul a 29 de funcționari ai primăriei municipiului Constanța, pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul (sub forma autoratului și a complicității).

Potrivit procurorilor DNA, în perioada octombrie 2008 - februarie 2012, funcționarii respectivi, cu încălcarea legii, au înstrăinat către mai multe persoane fizice și juridice 32 de terenuri (în total 14.922 mp) la prețuri vădit mai mici decât cele reale.