Teatrul Bagaj, trupa care susține spectacolul ”Eu sunt! Și?”, acuzat de Patriarhia Română că ofensează public simbolurile religioase, subliniază că ”obiectele folosite în cadrul spectacolului nu sunt încadrate în categoria obiectelor de cult, fiind improvizații, cu reprezentări necanonice”. De asemenea, artiștii spun că regretă indignarea produsă, dar ideea centrală a spectacolului constă în promovarea toleranței și a luat ființă din ”necesitatea înțelegerii homofobiei și a prezenței acesteia în realitatea socială, din dublă perspectivă, atât cea pro, cât și cea anti-gay”.

Spectacol Eu sunt. Si?Foto: Cluj Pride

Teatrul Bagaj spune că regretă indignarea produsă în spațiul public în urma recentei reprezentații a spectacolului ”Eu sunt! Și?” în cadrul PRIDE România din Cluj-Napoca, însă scopul acestuia nu a fost acela de a genera disensiuni și tensiuni, ci, dimpotrivă, piesa este ”o invitație la un dialog deschis despre acceptarea și înțelegerea alterității”.

​”Ideea centrală a spectacolului constă în promovarea toleranței, acceptării și iubirii, valori susținute în egală măsură și de Biserica Ortodoxă Română, și, în același timp, în conștientizarea unor realități crunte înregistrate la nivel mondial. Impulsul inițial al spectacolului a fost dat de necesitatea înțelegerii homofobiei și prezenței acesteia în realitatea socială, din dublă perspectivă, atât cea pro, cât și cea anti-gay. Vrem să accentuăm faptul că obiectele folosite în cadrul spectacolului nu sunt încadrate în categoria obiectelor de cult, fiind improvizații, cu reprezentări necanonice, iar scena care a produs reacțiile în spațiul public este, în fapt, un comentariu cald-ironic la adresa shopping-ului religios, fenomen care a luat amploare la nivel național”, arată comunicatul Teatrului Bagaj.

Potrivit artiștilor, intenția lor nu a fost aceea de a ataca ”credința profundă a oamenilor, de a defăima sau ofensa în mod public simbolurile religioase, acest lucru fiind determinat de scoaterea din context a unor imagini cu potențial polemic”.

Nu în ultimul rând, Trupa Bagaj lansează o invitație de a viziona spectacolul, pentru o edificare personală.

”Din dorința de a sublinia faptul că orientarea sexuală nu este un element definitoriu și nici o cauză de discriminare ori de dezbinare, spectacolul nostru este și rămâne o invitație la un dialog deschis despre acceptarea și înțelegerea alterității.

De aceea vă invităm să vizionați spectacolul, pentru a vă putea edifica personal cu privire la toate aceste aspecte și, după reprezentație, suntem deschiși dialogului constructiv cu publicul nostru”.

Reamintim că miercuri Patriarhia a transmis un comunicat în care își exprimă ”profunda indignare privind ofensa publică adusă simbolurilor religioase” prin spectacolul ”Eu sunt! Și?”.

Patriarhia Română acuză că

spectacolul de teatru încalcă Legea cultelor, întrucât ”conținutul indecent al acestei reprezentații include folosirea batjocoritoare a unor simboluri religioase creștine, mesajul transmis fiind unul deliberat blasfemiator”.