Sindicatul Polițiștilor Europeni i-a cerut, printr-o scrisoare deschisă, președintelui României, Klaus Iohannis, să nu promulge legea de modificare a OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, polițiștii catalogând actul normativ drept o ”nouă încercare a Parlamentului de a transforma polițiștii rutieri în simple obiecte decorative”, de tip „bibelou”. De asemenea, actul normativ ar fi urmarea îndârjirii politicienilor de a se pune la adăpost de consecințele nerespectării vitezei legale.

Politist cu radarFoto: Facebook / Politia Romana

”Nu mai puțin de jumătate din parlamentarii care au declarat public că sprijină aceste modificări au fost depistați în trafic și le-a fost suspendat dreptul de a conduce pe drumurile publice după ce au gonit cu viteze ce au depășit cu peste 50 de km/h limitele legale din localități și din afara localităților”, arată Sindicatul Polițiștilor Europol în comunicatul în care anunța că cere președintelui Iohannis să nu promulge legea.

Polițiștii atrag atenția, în scrisoarea deschisă, că modificările legislative vor submina autoritatea polițistului în stradă.

”Modificările aduse de Parlament Codului Rutier, în sensul în care pot fi utilizate doar dispozitive de înregistrare a vitezei montate pe autospeciale inscripționate cu însemnele specifice ale Poliției Române, pot fi catalogate, de departe ca fiind un veritabil atac la siguranța națională, întrucât aduc atingere siguranței cetățenilor din trafic care respectă legea, consecința fiind peste 1.800 de morți anual, conform datelor și statisticilor disponibile”, scrie Sindicatul Europol.

Potrivit sindicaliștilor, șoferii vor fi chiar încurajați să încalce regimul de viteză prin modificările aduse actului normativ.

De asemenea, polițiștii subliniază în scrisoare că ”asistăm” la ”atacuri fără precedent asupra legislației care în fapt ar trebui să aducă ordinea și siguranța pe drumurile publice”, iar modificările sunt gândite pentru ”relaxarea unor reguli care afectează în mod direct cel mai important drept constituțional ”dreptul la viață și intergitate corporală”.

Camera Deputaţilor a reexaminat, pe 14 mai, ca urmare a unei decizii a CCR, proiectul referitor la circulaţia pe drumurile publice, stabilind că se interzice utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei din autovehicule care nu au înscrisurile Poliţiei şi nu sunt amplasate în locuri vizibile, potrivit Agerpres.

Pentru proiectul de lege s-au înregistrat 186 voturi ''pentru'', 21 ''împotrivă'' şi 7 abţineri.

Astfel, conform prevederilor adoptate, "dispozitivele destinate măsurării vitezei se instalează exclusiv pe autovehicule care prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale Poliţiei Rutiere. Dispozitivele mobile, de tip pistol, destinate măsurării vitezei se utilizează la o distanţă maximă de 10 metri de autovehiculele care prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale Poliţiei Rutiere. Se interzice utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei din autovehicule care nu prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive, de către poliţişti care nu poartă uniforme cu înscrisuri şi însemne distinctive şi care nu sunt amplasate în locuri vizibile".