Fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean spune că o nouă amânare, a patra, dispusă de CCR pe sesizarea pe tema constituirii completurilor specializate în cazurile de corupţie nu se justifică din punct de vedere al dificultății dosarului și că, de regulă, o astfel de cauză se judecă de la primul termen. "Am impresia că se fac jocuri și asta nu e bine", a declarat pentru HotNews.ro Augustin Zegrean, care crede că astfel instanța supremă ar putea găsi un nou prilej pentru a amâna pronunțarea în dosarul lui Liviu Dragnea.

Foto:

Fostul președinte al Curții Constituționale afirmă că s-a mai întâmplat o sigură dată ca CCR să amâne o decizie de atât de multe ori, în 2006, într-un dosar legat de privatizarea băncii comerciale, pe motiv că unul dintre judecătorii constituționali demisionase, rămăseseră doar 8 judecători și nu au putut forma o majoritate. El spune că nu se aștepta la o nouă amânare, că nu își amintește să mai fi existat atât de multe amânări la CCR pentru astfel de situații și că, de regulă, astfel de dosare se judecă de la primul termen.

Potrivit fostului șef al CCR, pentru instanța supremă va fi un prilej de a amâna din nou pronunțarea sentinței în dosarul lui Liviu Dragnea, deși nu se justifică.

"Înalta Curte nu poate sta după ei până când iau ei decizia. Ne jucăm de-a țara-n bumbi. Nu se poate așa ceva, când știi că toată lumea așteaptă o astfel de decizie, iar Înalta Curte a găsit un bun prilej să nu judece, să nu dea sentința. Nu e corect nici că instanța supremă stă după ei, magistrații pot judeca foarte bine. Instanța supremă ar avea o justificare dacă completul care judecă dosarul ar fi invocat o excepție de neconstituționalitate. O fac pentru că vor să o facă. Între timp se pensionează un judecător, fac un nou complet și tot așa", a declarat Zegrean.

El mai spune că are impresia că se fac jocuri și că și CCR, și instanța supremă își vor o justificare pentru aceste amânări, justificări care "pentru unii vor fi foarte bune, iar pentru alții vor fi discutabile și criticabile".

Curtea Constituțională a amânat luni pentru 5 iunie sesizarea privind conflictul dintre Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pe tema constituirii completurilor specializate în cazurile de corupţie, obiecție făcută de vicepreședintele Camerei Deputaților Florin Iordache.

O hotărâre favorabilă l-ar putea scăpa pe Liviu Dragnea de condamnarea la trei ani și jumătate de închisoare în procesul angajărilor fictive. Lipsa completului specializat a fost invocată de avocații liderului PSD, care au cerut desființarea sentinței de condamnare și rejudecarea cauzei de către un complet specializat pentru judecarea cauzelor de corupție.