Președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu le-a transmis un mesaj liderilor europeni care se reunesc joi la Summitul de la Sibiu, susținând că nu vrea ca disputele interne cu șeful statului Klaus Iohannis "să aștearnă cumva impresia că ele pot să bruieze discuțiile la nivel european". El le mai transmite liderilor UE că românii nu își doresc o Europă cu mai multe viteze, ci o Europă cu o singură viteză, în care România să își poată consolida statul de drept și instituțiile din domeniul justiției.

HotNews.roFoto: Hotnews

Tăriceanu a transmis, joi dimineață, un mesj video postat pe Facebook în care le urează bun venit tuturor prim-miniștrilor și șefilor de stat europeni, spunând că speră ca aceștia să aprecieze ospitalitatea românească.

În mesajul său, președintele Senatului afirmă că summitul european de la Sibiu reprezintă, fără îndoială, un moment important atât pentru viitorul României, cât și pentru viitorul proiectului european și speră ca discuțiile care vor avea loc să țină cont de ceea ce își doresc românii în legătură cu viitorul nostru comun - "ca cetăteni europeni să fie tratați la fel cu ceilalți, indiferent unde muncesc, unde trăiesc sau unde studiază".

"De asemenea, cred că este important să avem în vedere că românii nu își doresc o Europă cu mai multe viteze. Vrem o Europă cu o singură viteză. Vrem o Europă în care România să își poată consolida statul de drept, instituțiile din domeniul justiției, pentru că acesta este un element substanțial și definitoriu pentru o țară liberă și democratică. Vreau, de asemenea, să se țină cont că fermierii români vor să fie tratați în mod egal cu fermierii din țările occidentale", mai spune Tăriceanu.

El mai susține că, în pofida diferențelor majore de abordare în privința multor probleme cu președintele Klaus Iohannis, nu vrea ca "disputele interne să aștearnă cumva impresia că ele pot să bruieze discuțiile la nivel european".

"Vreau să lăsăm pentru o zi disputele interne în plan secundar, în așa fel încât summitul de la Sibiu să fie pentru România o reușită", a conchis Tăriceanu.

Șefii statelor și guvernelor UE și liderii PPE, precum și Donald Tusk, Jean-Claude Juncker, Antonio Tajani și Angela Merkel, participă joi la Summitul informal al șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană, eveniment la care sunt așteptate decizii importante pentru viitorul UE. Principalul subiect al discuțiilor al reuniunii informale a Consiliului European de la Sibiu va fi viitorul Uniunii Europene, cu accent pe Agenda Strategică a Uniunii pentru perioada 2019-2024. Cu această ocazie, liderii europeni vor avea un schimb de opinii cu privire la provocările actuale cu care se confruntă Uniunea și la prioritățile acțiunii la nivel european pentru următorii ani.

Summitul șefilor de stat sau de guvern din UE care are loc astăzi la Sibiu este cel mai așteptat eveniment politic european în perioada deținerii de către România a Președinției Consiliului UE. În acest context, liderii europeni vor discuta despre noua agendă a UE pentru 2019-2024.

Summitul informal al șefilor de stat sau de guvern din UE va fi găzduit de președintele Klaus Iohannis iar președintele Consiliului European, Donald Tusk, va prezida reuniunea. La eveniment vor participa lideri din 27 de state membre UE, președintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, și președintele Parlamentului European (PE), Antonio Tajani.

CITEȘTE ȘI:Summitul de la Sibiu: UE pregătește viața în 27 și începe negocierile pentru posturile cheie din arhitectura europeană