”Repetă după mine! Să fiu împreună cu cine vreau eu!”, incantează o familie de vrăjitoare din România, într-un apel video cu un client din India care le-a plătit pentru a face vrăji de dragoste. Așa începe un reportaj Reuters despre modul în care vrăjitoarele din România au început să folosească internetul pentru a-și extinde aria de clienți și, evident, pentru a obține cât mai multe câștiguri financiare. Dragostea și banii nu sunt singurele pentru care fac vrăji. Mai nou, femeile s-au alăturat protestelor anti-corupție și spun că au făcut vrăji împotriva politicienilor corupți și a guvernului, în perspectiva alegerilor europarlamentare.

Magie, vraji, descanteceFoto: Captura Youtube.com

Ședința de farmece are loc într-un șopron special decorat, aflat în grădina din spate a casei din Mogoșoaia, la 15 km de nordul Capitalei. Este doar una dintre multe ”consultații” online pe care le acordă familia, care are și o pagină de Facebook, prin intermediul căreia transmit live tot felul de ritualuri.

"O vrajă cu-adevărat puternică poate rezolva probleme chiar de la distanță”, explică Casandra Buzea, o tânără de 20 de ani, scrie Reuters. "Nu telefonul sau Facebook-ul fac farmecele, ci cuvintele pe care le rostim, ritualurile pe care le facem și este suficient să ne privim în ochi pentru ca acestea să funcționeze”, mai spune ea.

Puterea internetului a oferit comunității de vrăjitoare din România ocazia de a trece de la practicile lor tradiționale la lumea digitală. Vrăjitoria a fost considerată drept un obicei popular răspândit în această țară din estul Europei, fiind vorba despre 4.000 de vrăjitoare care au clienți în Europa, Asia și SUA.

Buzea spune că generația tânără este cea care le-a convins pe femeile mai în vârstă din familie să se folosească de ”puterea selfie-ului”, mama sa adoptând repede noile metode. ”Nimic nu s-a schimbat, ritualurile sunt aceleași, doar că acum este mult mai ușor să contactăm clienți din alte țări”, povestește și Mihaela Minca, mama tinerei.

Femeile refuză să spună cât de mult câștigă, însă o ședință de tarot pornește de la 50 de euro în sus.

Mai nou, vrăjitoarele spun că și-au îndreptat atenția și asupra politicii, alăturându-se curentului anti-corupție. Minca susține că a contactat online alte nouă vrăjitoare din Europa și SUA, ca să blesteme parlamentarii români pe care vrăjitoarele îi consideră corupți.

În cadrul ședinței online, grupul a oficiat un ritual împotriva ”celor care nu își fac treaba, care au intenții rele, astfel încât să piardă puterea și să aibă probleme de sănătate”, spune Minca, citată de Reuters.

Ea mai declară că intenționează să valorifice ”puterea globală” a internetului pentru a influența alegerile europarlamentare de la sfârșitul lunii mai. "Vom continua ritualul până pe 25 mai. (alegerile au loc pe 26 mai-n.red). Vom performa un ritual puternic împotriva guvernului român, astfel încât, pe 26 mai, vom face o vrajă pentru binele țării”, a mai spus femeia.

Reuters notează că guvernul PSD este responsabil de regrese privind justiția și de schimbarea codurilor penale, măsuri care au atras criticile Comisiei Europene.