Deplasările externe ale procurorului general Augustin Lazăr, în cei trei ani de mandat, au costat aproximativ 20.000 euro, anunță Parchetul General. Precizările au fost făcute după ce ministrul Justiției, Tudorel Toader, i-a spus lui Augustin Lazăr, la interviul pentru un al doilea mandat de procuror general, că va verifica dacă deplasările acestuia au costat "frumoasa sumă" de 500.000 de euro, așa cum i-a spus lui "cineva".

Augustin LazarFoto: Agerpres

Ministerul Public a transmis, printr-un comunicat de presă, că deplasările externe ale procurorului general, de la preluarea mandatului, în aprilie 2016, până în prezent, au costat, în total, 96.373,51 lei (20.241,86 de euro, la cursul actual).

Comunicatul Parchetului General vine după ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, i-a spus lui Augustin Lazăr, la interviul pentru un al doilea mandat de procuror general, că va verifica dacă deplasările acestuia au costat "frumoasa sumă" de 500.000 de euro. Lazăr a replicat că este o exagerare și că speră ca acestă procedură de desemnare a procurorului general să fie imparțială și legală. "Sigur că da. Dacă nu, veți contesta, așa cum ați mai făcut-o", a răspuns Toader.

La finalul interviului, care a durat peste o oră, ministrul Justiției l-a întrebat pe Lazăr dacă are o evidență a deplasărilor pe care le-a făcut în cei trei ani de mandat la conducerea Parchetului General, pentru că "cineva" i-a spus că aceste deplasări ar fi costat 500.000 de euro. Suma plătită de Lazăr pentru daplasări externe a făcut subiectul mai multot materiale ale Antena 3.

Dialogul dintre ministrul Justiției și procurorul general pe tema deplasărilor acestuia:

Toader: Aveți o evidență a tuturor deplasărilor și evident a rezultatelor de recunoaștere instituțională și așa mai departe? Cineva îmi spune și voi verifica oficial faptul că toate aceste deplasări pe durata mandatului dumneavoastră au costat Ministerul Public, repet, verific, o frumoasă sumă de 500.000 de euro. Este adevărat?

Lazăr: Domnule ministru, eu cred că este o exagerare și știu că noi am comunicat la un post de televiziune care sunt deplasările. Aș vrea să vă spun că procurorul general, după cum prevede legea, reprezintă Ministerul Public. Procurorul general, dacă reprezintă Ministerul Public, se deplasează acolo unde Ministerul Public este invitat și prezintă, expune pe temele pe care a fost solicitat. Face schimb de experiență, intră în relații cu procurorii francofoni, cu Eurojust. Este invitat nu pentru beneficiul lui personal, ci pentru ... este o onoare a Ministerului Public, dacă are cu cine să facă schimb de bune practici. Dacă cei care au denunțat această chestiune îmi arată o singură deplasare în care procurorul general nu a făcut o expunere acolo unde a fost, arătând experiența României și capacitatea României de a gestiona, inclusiv în contextul Președinției, atunci ...trebuia să trimit pe altcineva sau?...

Toader: Nu știu. Nu se contestă că ducându-vă acolo nu ați îndeplinit mandatul... doar se raporta simplu la cuantumul cheltuielilor ocazionate de aceste deplasări și vă mulțumim pentru răspunsuri.

Lazăr: O să fac o verificare să vedem dacă, într-adevăr, cifra de care spuneți dumneavoastră este adevărată, fiindcă e vorba despre un post de televiziune critic la adresa mea, dar eu am comunicat în scris toate datele. Ele nu sunt secrete. Toate deplasările sunt pe site-ul Ministerului Public.

Toader: Opriți-vă pentru că tocmai v-am spus că le voi solicita eu oficial! Prin urmare, vă mulțumim și vă dorim succes în ceea ce veți face în continuare.

Lazăr: Sper ca această procedură să fie așa cum ați anunțat, imparțială, transparentă și să fie legală, în final.

Toader: Sigur că da! Dacă nu, veți contesta, așa cum ați mai făcut!

Lazăr: Există niște standarde care prevăd cum se desfășoară aceste proceduri, sunt standarde cunoscute, europene...