Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, ar urma să aibă joi o discuție telefonică cu premierul Viorica Dăncilă, pentru a exprima dezacordul CE cu privire la preconizatele modificări vizând Codurile penale și posibilitatea contestării deciziilor definitive pronunțate de completurile de 5 judecători ale instanței supreme, au declarat pentru HotNews.ro surse oficiale.

Frans Timmermans si Viorica DancilaFoto: gov.ro

Potrivit surselor citate, Guvernul ar fi încercat să obțină un acord al oficialilor de la Bruxelles asupra ordonanțelor de urgență pregătite de Ministerul Justiției, însă echipa de experți a Comisiei Europene consideră că modificările nu ar respecta recomandările transmise în repetate rânduri de CE, Comisia de la Veneția și GRECO. De asemenea, echipa de experți români ar fi transmis că Guvernul nu ar intenționa să renunțe la aceste ordonanțe.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, care a criticat în mai multe rânduri modificările legilor justiției și măsurile adoptate de Guvern, ar urma să aibă joi o discuție telefonică cu premierul Viorica Dăncilă, pentru a exprima dezacordul CE.

Frans Timmermans a transmis repetat apelul Comisiei Europene către autoritățile române de a respecta recomandările Comisiei, ale Comisiei de la Veneția și GRECO.

În urmă cu două săptămâni, premierul Viorica Dăncilă şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, au stabilit un plan de lucru al experţilor români şi europeni, pentru a găsi soluţii de punere în aplicare a recomandărilor MCV.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene declara că nu a remarcat progrese de la publicarea raportului MCV privind România şi că i-a înmânat premierului un document cu măsuri și îşi doreşte ca experţii Comisiei Europene şi reprezentanţii Guvernului să discute despre punctele care trebuie soluţionate.

"Vrem să ne asigurăm că putem face progrese în ce priveşte domnia legii în România şi vrem să ne asigurăm că lupta împotriva corupţiei nu este abandonată şi continuăm această luptă", afirma oficialul european, care a transmis un nou avertisment Guvernului de la București în privința modificării legilor justiției.

"Vrem să ne asigurăm că putem face progrese în ceea ce priveşte domnia legii în România şi vrem să ne asigurăm că lupta împotriva corupţiei nu este abandonată şi continuăm această luptă, deoarece este foarte important pentru viitorul acestei ţări", a mai declarat Timmermans.

HotNews a scris vineri că o serie de modificări la Codul Penal și legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție ar putea fi în beneficiul lui Liviu Dragnea, condamnat în dosarul angajărilor fictive și urmărit penal în Tel Drum.

De asemenea, HotNews a semnalat că ministerul Justiției a finalizat Ordonanța de Urgență cerută insistent lui Tudorel Toader de către liderii PSD - cea care le va permite celor condamnaţi care au sentinţe definitive pronunţate de completurile de 5 constituite la instanța supremă începând cu 2014 să depună contestație în anulare chiar dacă au ieșit din termenul legal de 30 de zile, iar unul dintre beneficiarii actului normativ ar fi liderul PSD, Liviu Dragnea. El ar putea scăpa de condamnarea definitivă din procesul Referendumului. În baza acestei ordonanțe, procesul ar putea fi reluat la instanța supremă, în faza de apel.

CITEȘTE ȘI: DNA, despre impactul unei Ordonanțe pe contestația în anulare - rejudecarea a 42 de dosare cu 335 inculpați, în care s-a decis confiscarea a aproape 20 de milioane de euro