Câteva zeci de magistrați au protat din nou, luni seară, pe treptele Palatului de Justiție din Capitală, față de proiectele de ordonanțe de urgență privind modificarea Codurilor penale, față de Secția specială de investigare a magistraților și față de refuzul Guvernului de a abroga Ordonanța 7.

Protest magistratiFoto: Captura video

UPDATE 18.30: Protestul s-a încheiat în aplauze. magistrații și manifestanții s-au aplaudat reciproc.

Magistrații au coli albe cu mesaje precum "Adevărata urgență, cetățenii onești", "Respectați avizul comisiei de la Veneția", "Respectați independența justiției", "Magistrați independenți, cetățeni liberi".

"Suntem aici pentru a apăra independența justiției și pentru principii", a declarat unul dintre magistrații prezenți.

Pe trotuarul de peste drum se află câteva zeci de manifestanți care îi susțin pe magistrați și care scandează "Rezistați, nu cedați", "Justiție, nu corupție". Printre manifestanții solidari cu magistrații s-a aflat și actorul Mihai Călin.

"PSD disprețuiește pur si simplu valorile democrației și ale unui stat de drept. Trebuie să facem cumva să înțeleagă cât mai multe lume că magistrații sunt oameni onești care nu fac asta pentru ei. (...) Sunt conștienți că dacă suntem indiferență să lăsăm PSD să dea aceste Ordonanțe ajungem în dictatură. Uitați-vă ce averi au cei din PSD (..) Ei nu ascultă și nu vor să asculte. Sunt plini de bani și de dispreț față de oameni. Eventual vă mărim salariile ca să tăceți, iar între timp prețurile cresc la aproape orice. Pentru tineri, dacă nu votează, există o singură variană - să emigreze", a afirmat actorul.

Protestul a început la ora 18.00 și se desfășoară în tăcere.

Protestul a fost convocat, ca de fiecare dată, pe Facebook, unde magistrații au anunțat și motivele: proiectele de ordonanțe de urgență privind modificarea Codurilor penale, Secția specială de investigare a magistraților și refuzul Guvernului de a abroga OUG 7.

"Reamintim că România este stat membru al Uniunii Europene, iar împotriva înființării Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, cât și împotriva reglementării excesive prin OUG, în lipsa unei urgențe reale, s-au pronunțat atât Comisia Europeană, Parlamentul European, cât și organisme independente formate din specialiști recunoscuți, precum Comisia de la Veneția sau GRECO", au arătat magistrații.

Asociațiile magistraților cer renunțarea la ordonanțele promovate de ministrul Justiției, Tudorel Toader, pentru modificarea legilor penale susținând că adoptarea măsurilor propuse "va duce la crearea unei impunități generale, în special în cazul infracțiunilor grave”.

HotNews a scris vineri că o serie de modificări la Codul Penal și legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție ar putea fi în beneficiul lui Liviu Dragnea, condamnat în dosarul angajărilor fictive și urmărit penal în Tel Drum.

Mai exact este vorba despre reducerea unor termene de prescripție a răspunderii penale și de abrogarea unui articol din legea 78 în baza căruia șeful PSD a fost condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive.

De asemenea, HotNews a semnalat că ministerul Justiției a finalizat Ordonanța de Urgență cerută insistent lui Tudorel Toader de către liderii PSD - cea care le va permite celor condamnaţi care au sentinţe definitive pronunţate de completurile de 5 constituite la instanța supremă începând cu 2014 să depună contestație în anulare chiar dacă au ieșit din termenul legal de 30 de zile.

Unul dintre beneficiarii actului normativ ar fi liderul PSD, Liviu Dragnea, care ar putea scăpa de condamnarea definitivă din procesul Referendumului. În baza acestei ordonanțe, procesul ar putea fi reluat la instanța supremă, în faza de apel.