​În ceea ce privește Uniunea Europeană, poziția privind Ierusalimul rămâne neschimbată, a declarat, duminică, pentru HotNews.ro, un oficial UE, după ce premierul român, Viorica Dăncilă, a anunțat că România își va muta ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Comisia EuropeanaFoto: Comisia Europeana

„În ceea ce privește Uniunea Europeană, poziția asupra Ierusalimului rămâne neschimbată”, a spus, pentru HotNews.ro, un oficial UE, sub protecția anonimatului.

De asemenea, rugat să comenteze anunțul premierului român, privind o mutare a ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a spus: „Nu comentăm comentarii”.

„Sunt încântată să anunț astăzi, în fața audientei AIPAC că după finalizarea analizei de către toți actorii constituționali implicați în procesul decizional din țara mea și în deplin consens, eu, ca prim-ministru al României, și Guvernul pe care-l conduc vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului”, a declarat duminică, în SUA, Viorica Dăncilă, susținând că Guvernul României a „inițiat un proces de evaluare a oportunității” mutării ambasadei la Ierusalim, după ce SUA au făcut acest lucru.

Dăncilă a făcut anunțul într-un discurs susținut în Conferința Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC).

Toate ambasadele statelor UE în Israel sunt la Tel Aviv, conform unei rezoluții a Organizației Națiunilor Unite, a subliniat, pe 20 aprilie 2018, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, după ce liderul PSD și al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a declarat atunci că Guvernul adoptase deja un memorandum privind mutarea Ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

În context, purtătorul de cuvânt al Comisiei a subliniat atunci că UE sprijină soluția celor două state, în ceea ce privește disputa dintre Israel și Autoritatea Palestiniană.

„Poziția Uniunii Europene este binecunoscută și clară. În timp ce în presă au apărut informații care indică o astfel de mutare, notăm in același timp declarația președintelui României de astăzi, ce confirmă faptul că poziția României rămâne neschimbată. Uniunea Europeană sprijină cu fermitate soluţia celor două state, soluție care ar trebui găsită prin discuții directe între părți, cu Ierusalimul ca viitoare capitală a ambelor state. În conformitate cu rezoluția Consiliului de Securitate al ONU (478), delegația Uniunii Europene și toate ambasadele statelor membre ale Uniunii Europene se află în Tel Aviv" - a precizat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, pe 20 aprilie 2018.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a spus atunci că Guvernul adoptase un memorandum privind relocarea, Ministerul Afacerilor Externe precizează că doar ”a fost lansat un proces de analiză și evaluare privind relocarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim”.