Socialistul ​Claude Moraes, președintele comisiei LIBE, Ingeborg Grassle(PPE), șefa comisiei CONT, și Judith Sargentini de la Verzi, vice al comisiei LIBE, fac parte din echipa de negociere a Parlamentului European cu Consiliul UE pentru desemnarea procurorului șef, funcție vizată de Laura Codruța Kovesi.

Kovesi, la audierea din PEFoto: europarl.europa.eu

Fosta șefă a DNA a fost favorită la voturile din comisiile LIBE și CONT pentru ocuparea postului, clasându-se prima, în fața contracandidatului său francez, Jean-Francois Bohnert .

Europarlamentarul PNL Marian-Jean Marinescu a reprezentat grupul PPE la Conferința Președinților care a decis, joi, echipa de negociatori a Parlamentului European. Marinescu a declarat pentru HotNews.ro că a propus ca echipa de negociatori să fie formată din trei persoane, iar Sargentini să facă parte din ea.

Doi dintre cei 3 membri ai echipei de negociere a parlamentului European, Ingeborg Grassle (PPE), șefa comisiei CONT, și Judith Sargentini de la Verzi, vicepreședinta Comisiei LIBE, sunt cunoscute ca având o atitudine foarte favorabilă lui Kovesi. la rândul lui, socialistul Moraes, a afirmat că va colabora cu Grassle.

Pe scurt procedura pentru desemnarea procurorului șef european

  • În 4 februarie 2019, un panel de experți independenți a selectat 3 candidați pentru postul de procuror-șef european. Kovesi a fost s-a clasat pe primul loc, în fața candidaților Jean-Francois Bohnert (Franța) și Andres Ritter (Germania).
  • În 20 februarie, în cadrul Consiliului COREPER, cei 22 de ambasadori ai statelor care au aderat la mecanismul Parchetului European au votat, fără audierea candidaților, următoarea listă: Jean-Francois Bohnert - 50 de puncte, Laura Kovesi - 29 puncte, Andres Ritter 29 puncte.
  • În 26 februarie 2019, cei 3 procurori-candidați au fost audiați în Comisiile reunite de Libertăți civile (LIBE) și Control bugetar (CONT) ale Parlamentului European. Kovesi a câștigat votul strâns în Comisia CONT, cu 12 puncte, cu unul mai mult ca francezul Bohnert, iar a doua zi, în Comisia LIBE candidata româncă s-a impus cu 26 la 22 voturi.
  • Pentru că rezultatul votului a fost diferit în în cele două etape, urmează negocieri între Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene. Joi 7 martie Parlamentul Europeana a decis echipa de negociere cu Consiliul UE, în condițiile în care PE a optat pentru candidata din România, iar Consiliul (în format COREPER) a dat un vot indicativ favorabil pentru candidatul din Franța.
  • Din partea Consiliului vor fi prezenți la negocieri reprezentanții Finlandei, Croației și Portugaliei, următoarele președinții ale Consiliului care nu au candidați pentru procurorul șef european.

Președintele Comisiei de Libertăți Civile (LIBE), laburistul britanic Claude Moraes, și președinta Comisie de Control bugetar (CONT), creștin-democrata germană Ingeborg Grassle, au trimis, la finalul lunii februarie, președintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, scrisorile oficiale prin care cer să fie desemnați să reprezinte forul în negocierile cu Consiliul Uniunii Europene pentru numirea viitorului procuror-șef european, în condițiile în care cele două comisii din PE au desemnat-o pe candidata româncă, Laura Kovesi, iar Consiliul UE a optat pentru candidatul francez, Jean-Francois Bohnert.

​VIDEO INTERVIU Vicepreședinta comisiei decidente: Kovesi are calificarea necesară pentru funcția de procuror-șef al UE, e prima pe listă